fbpx

Каротенемия

Моркови. Всички сме чували за ползите от тях. Дори имаше времена, в които беше изключително модерно да се пие сок от моркови. Една пациентка толкова беше обсебена от това, че пиеше сок всяка сутрин… докато един ден не установи, че кожата й е станала оранжева.

В следващите редове ще Ви разкжем точно за веществата в морковите, на които се дължи този неприятен страничен ефект – различните видове каротеноиди и каротенемията.

Каротеноиди

Каротеноидите са жълто оцветени, липидно разтворими съединения, намиращи се в червени, оранжеви, жълти и зелени зеленчуци и плодове. Те включват:

 • алфа- и бета- каротин
 • ликопен (червен цвят в домати)
 • бета-криптоксантин
 • лутеин
 • кантазантин
 • астаксантин
 • зеаксантин

Каротеноидите са нормална част от хранителния ни режим и допринасят за нормалния цвят на кожата ни. Те също така помагат да защитим кожата си от слънчеви изгаряния (приемът на бета-каротин може да помогне за прекрасен тен 😉).

Ензимите на панкреатичната липаза, жлъчните соли, мазнините и хормоните на щитовидната жлеза подпомагат превръщането на каротеноидите във витамин А. Каротеноидите се извеждат от организма посредством потта, себума, урината и изпражненията.

Плодовете и зеленчуците, богати на каротен, включват

ябълка, портокал, папая, боб, праскова, горски плодове, ананас, броколи, брюкселско зеле, зеле, тиква, морков, спанак, краставица, домат, маруля и манго.

Други източници включват масло, сирене, яйчен жълтък, месо, мляко, хранителни добавки и палмово масло.

Бета-каротинът е основният каротеноид, открит в растенията. Той се превръща във витамин А чрез два ключови ензима, 15-15`-каротеноидна диоксигеназа и бета-каротин-15-15′-диоксигеназа. Каротинът служи като основен предшественик на витамин А при човека. Въпреки това, хипервитаминоза на витамин А не се проявява при поглъщане на излишък от каротин, тъй като организмът преобразува ограничено количество каротин във витамин А.

Сигурно вече се питате

Добре, а как става това жълто оцветяване на кожата?

Макар и предимно безопасен, прекомерното поглъщане на каротеноида кантаксантин е свързано с жълти отлагания върху ретината, зрителни дефекти и други неблагоприятни ефекти.

Каротенемия

Каротенемия, е термин, с който обозначаваме прекомерните стойности на каротеноиди в кръвта, като термините каротеноза и ксантодерма са също срещани.

Каротенемията е явление, характеризиращо се с оранжева пигментация на кожата, резултат от отлагането на каротин главно в роговия слой.

Каротенемията обикновено се дължи на прекомерен прием на моркови, тиква и / или други жълти и зелени зеленчуци и цитрусови плодове. Може да се дължи и на приема на хранителни добавки (най-често витамини за очи). Това се нарича първична каротенемия и се появява няколко седмици след повишен прием на отговорните храни.

Каротенемията при нормален прием на каротеноиди обаче може да бъде признак на основно заболяване. Това е вторична каротенемия. Примерите включват:

 • повишени кръвни мазнини (хиперлипидемия), които свързват каротеноидите, предотвратявайки тяхната екскреция
 • чернодробни заболявания, хипотиреоидизъм и захарен диабет, които пречат на превръщането на каротеноидите в ретинол.
 • нефротичен синдром, който предотвратява отделянето на каротиноиди с урината
 • в редки случаи генетичният дефект на метаболизма на каротин може също да доведе до каротенемия, дори когато приемът на каротин е нормален.

Каротенемията е често срещана при кърмачета и малки деца, приемащи зеленчукови пюрета, които често съдържат моркови, тиква, спанак и сладък картоф, като всички те са с високо съдържание на каротин. Готвенето и пюрирането на тези храни правят каротина по-достъпен за усвояване.

Жълтото оцветяване при каротенемията се наблюдава най-често в области, където роговият слой се уплътнява. Такива места са ходилата и дланите, гръбната част на ръцете, челото, върха на носа и назолабиалните гънки.

Жълтият цвят се забелязва най-много и в области, където подкожните мазнини са в изобилие. Пигментацията щади склерата и лигавиците – наличието на жълта склера обикновено означава, че има повишен циркулиращ билирубин и е известна като жълтеница.

Типичен признак на каротенодермата е подобреният й вид при изкуствена светлина. Трябва да се направи скрининг за системни състояния, които могат да се проявят с каротенемия.

При каротенемия обикновено серумните нива на бета-каротин  се повишават с 3-4 пъти над нормалното ниво. Нивата на витамин А остават нормални, но понякога са леко завишени. Чернодробните функционални тестове също остават нормални при първична каротенемия. Въпреки това, високият прием на повече от 30 милиграма (mg) на ден може да доведе до появата на жълт отенък на кожата.

Какво да правим?

Цветът на кожата може да се върне към нормалното си състояние с промяна начина на хранене (диетата). Пациентите трябва да бъдат консултирани правилно кои храни съдържат каротин и да се изготви съответен хранителен план. Въпреки, че серумните нива на каротин могат да се върнат към нормата скоро след ограничаване на приема на каротин,

жълтият цвят на кожата може да се запази няколко месеца поради натрупания каротин в тъканите.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност