fbpx

Кашлица – видове и лечение

Кашлицата е важен и основен защитен механизъм на тялото: при скорост до 480 километра в час въздухът се изхвърля от дробовете, за да се прочисти лигавицата на дихателните пътища от прах или чужди тела. В допълнение, кашлицата може да е само симптом на заболявания като настинка, бронхит, коклюш или астма, и може да се проявява като суха кашлица, влажна кашлица или хемоптиза (с кървави храчки). Докато острата кашлица ще изчезне от само себе си, хроничната кашлица може да бъде много упорита. Прочетете тук всичко, което е важно да знаете за причините и възможностите за лечение на кашлицата.

Кашлица: описание

Кашлянето, болезнено, мъчително, със или без отхрачване, което се случва през целия ден или само в определени часове на деня – има съвсем различни видове кашлица. Тя може да бъде разделена, от една страна, според продължителността, а от друга – по това дали и какъв секрет се продуцира.

Според продължителността си, кашлицата се дели на остра и хронична кашлица:

 • Острата кашлица продължава до осем седмици. Обикновено се причинява от инфекции на дихателните пътища (настинка, бронхит и др.). В допълнение, може да се появи остра кашлица, например, в резултат на алергия, белодробна емболия, поглъщане или вдишване на чуждо тяло или при остро замърсяване (като например пожар).
 • Хроничната кашлица продължава повече от осем седмици. Възможните причини включват: астма, хроничен бронхит, ХОББ или рак на белите дробове.

По отношение на кашлицата се прави разлика между суха кашлица, продуктивна кашлица и хемоптиза:

 • Суха кашлица (дразнеща кашлица, непродуктивна кашлица, кашлица без храчка)
 1. Сухата кашлица е кашлица без отхрачване и се задейства от дразнене на дихателните пътища. Оттук и терминът дразнеща кашлица.
 2. Остра суха кашлица може да възникне при остър бронхит, малка белодробна емболия, плеврит и вдишване на дразнещи газове, прах и други отломки.
 3. Основните причини за хронична суха кашлица включват хронична хрема, хроничен синузит, рефлуксна болест и астма. В допълнение, хроничната суха кашлица може да бъде и страничен ефект на АСЕ инхибитори (сърдечно-съдови лекарства).
 • Продуктивна кашлица (кашлица с храчка)
 1. Тук кашлицата се свързва с образуване на слуз, слузът обикновено е кристално чист. Жълтеникавите храчки се дължат на възпалителни процеси. Зелената бронхиална секреция показва бактериална инфекция.
 2. Остра продуктивна кашлица може да възникне като част от пневмония, както и в по-късния стадий на остър бронхит.
 3. Хроничната продуктивна кашлица може да бъде индикация за хроничен бронхит или ХОББ.
 • Хемоптиза (хемоптиза)
 1. Кашлицата с кървави храчки. Честите причини за хемоптиза включват тежък бронхит, белодробна емболия, белодробна туберкулоза, рак на белия дроб и вдишване на чуждо тяло.

Лечение на кашлица

Неусложнената остра кашлица предизвикана от настинка например, може да се подобри само с достатъчен прием на течности, парни инхалации (20 минути при 40 ° С температура на водата) достатъчни общи мерки за облекчаване на симптомите и спиране на тютюнопушенето.

Лекарствата се прилагат при кашлица само когато е абсолютно необходимо или дискомфортът оказва силно влияние върху пациента (като агонизираща кашлица). Когато е необходимо, се използва средство за подпомагане на откашлянето или за подтискане на кашлица. Понякога такива лекарства за кашлица се използват и при тежки напреднали заболявания като рак на белия дроб, когато лечението вече не е възможно.

Муколитици / „Втечняващи“ секрета /

Ако секретът продуциран от дихателните пътища е много гъст то може да бъде трудно да се изкашля. За такива състояния са подходящи муколитици: Те втечняват слузта, като я правят по-лесна за отхрачване. Посредством тези медикаментозни средства се предизвиква втечняване на бронхиалните секрети, облекчаване на кашлицата и се улеснява акта на дишане. Това не само подобрява дишането, но също така предотвратява патогенните бактерии да се заселят в гъстата слуз. Употребяват се за лечение на остър и хроничен бронхит, пневмонии, бронхиектазии, белодробен емфизем, муковисцидоза, туберкулоза, тумори на белите дробове, преди и след оперативни интервенции. Нежеланите лекарствени реакции, които могат да се наблюдават при употребата на муколитици са стомашно-чревни нарушения, изпотяване, кожни обриви.

Активните съставки с муколитично действие са: ердостеин (Ердомед), ацетилцистеин (ACC), бромхексин и амброксол (Мукосолван) и др.

Експекторанти /Отхрачващи/

Експекторантите са медикаментозни средства, които действат като стимулират двигателната активност на ресничестия епител и улесняват изхвърлянето на бронхиалния секрет от дихателните пътища. Посредством тях значително се облекчава и улеснява акта на дишане. Те намират приложение при множество заболявания засягащи дихателната система. Преди употребата на такива медикаментозни средства е добре да се консултираме с лекар.

Активните съставки с експекторантно действие са: гвайфеназен, стрък мащерка (Хустагил), корени от ружа (Бронхостоп), листа от бръшлян (Проспан) и др.

Антитусивни /Потискащи кашлицата/

Потискащи кашлицата медикаменти се използват при мъчителна, суха, непродуктивна кашлица без храчки. Потискащи кашлицата средства проявяват своя антитусивен ефект чрез потискане центъра на кашлицата или понижават чувствителността на зоните в лигавицата на дихателните пътища, от които аферентно се предават импулсите, стимулиращи центъра на кашлицата.

Преди употребата на потискащи кашлицата и експекторанти, комбинации, е необходимо да се осъществи консултация със специалист.

Често антитусивните медикаменти се дават и вечер, така че пациентът да не се буди многократно от сън с атака на кашлица.

Средствата за потискане на кашлицата в лекарствата включват кодеин, дихидрокодеин, пентоксиверин, клобутинол и декстрометорфан. Някои от тях (кодеин, вещество, свързано с опиум), могат да доведат до пристрастяване; В допълнение, накои антитусивни могат да причинят странични ефекти като запек и лоша концентрация. Затова антитусивните лекарства не трябва да се приемат повече от една седмица. Особено внимание трябва да се обърне при работа с машини или при шофиране.

Също така имайте предвид, че потискащите кашлицата медикаменти никога не трябва да се използват при продуктивна кашлица (влажна кашлица)! Чрез потискане на кашлицата, секретът ще се задържи в дихателните пътища, което може да възпрепятства дишането и да насърчи колонизацията на бактерии в събралата се слуз. По същата причина не трябва да се използват едновременно муколитици и антитусивни.

Антибиотици

Ако кашлицата е индикация за остра бактериална инфекция, лекарят може да предпише антибиотици. Те трябва да се приемат постоянно, за времето прпоръчано от лекаря, дори ако симптомите изчезнат преди това. Преждевременното прекъсване на антибиотичната терапия предполага риск от преживяване на някои бактерии в организма и нечувствителност (резистентност) към антибиотика. В случай на нова инфекция, лекарството няма да работи тогава. Между другото, антибиотиците не работят върху вирусни инфекции на дихателните пътища, тъй като те се появяват в контекста на настинка или грип.

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Любомир Мораров, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност