fbpx

Кофеин срещу косопад

Какво точно е кофеинът? И как това вещество помага срещу косопад? Можете да прочетете повече за активното вещество кофеин тук!

Какво е кофеинът?

Кофеинът е ксантинов алкалоид и е най-консумираното вещество в световен мащаб. Той се използва в медицината като стимулант и диуретик. Между другото, кофеинът не се среща само в кафето; Също така се среща в различни концентрации в чай, какао, кола ядки, мате, гуарана и шоколад. Ако извлечете кофеина, ще получите бял прах без мирис с горчив вкус, който прилича на бакпулвер.

Как действа кофеинът

Кофеинът стимулира метаболизма, сърдечната функция и дишането. Консумацията на кофеин стеснява кръвоносните съдове в мозъка, като по този начин намалява умората. Кофеинът е нещо повече от стимулант; изследователите са открили допълнителни положителни свойства. Кофеинът може също така да предпазва от заразяване с диабет и рак на черния дроб, което насърчава инсулиновата чувствителност и контролира глада.

Друг ефект на кофеина – въпреки че самият кофеин не е хормон, той се свързва със серумния свързващ глобулин (SHBG), който е важен фактор за хормоналната активност в метаболизма. Той може да има и положителен ефект върху рака на гърдата и може да допринесе за намаляване на риска от една форма на рак на кожата (базално-клетъчен карцином). Освен това изследванията потвърждават, че кофеинът насърчава растежа на косата.

8-те ефектa на кофеина

Кофеинът е най-консумираното вещество в света. Изследователите са открили осем положителни ефекта, които кофеинът може да има върху човешкото тяло.

 

  • Кофеинът може да предпази от диабет тип 2 (диабет при възрастни) [1]
  • Кофеинът може да предпази от рак на черния дроб [2]
  • Кофеинът засяга мастния хормон адипонектин (контролира глада) [3]
  • Кофеинът може да има благоприятен ефект върху рака на гърдата [4]
  • Кофеинът може да допринесе за намаляване на риска от един вид рак на кожата (базалноклетъчен карцином) [5]
  • Кофеинът се свързва със серумния свързващ глобулин (SHBG) [6]
  • Важен фактор за хормоналните дейности по време на метаболизма.
  • Кофеинът обаче не е хормон.
  • Кофеинът може да има положителен ефект върху чувствителността към инсулина [7]
  • Кофеинът насърчава растежа на косата (виж Алпецин) [8, 9]

Предотвратяване на наследствена загуба на коса с кофеин

Косата може да расте здраво и силно само ако корените на косата получават адекватно количество енергия и хранителни вещества. При наследствена загуба на коса корените на косата са чувствителни към така наречения дихидротестостерон (DHT). Това може да попречи на образуването на енергийния агент, cAMP, който е от съществено значение за метаболизма в корените на косата. В резултат на това се намаляват фазите на растежа на корените на косата – възможните резултати са загуба на коса и оплешивяване.

Кофеинът може да противодейства на това. Изследванията доказват, че кофеинът възпрепятства отрицателните ефекти на тестостерона върху растежа на косата и балансира липсващата енергия. Той разширява фазите на растеж на корените на косата обратно до нормалната дължина, така че косата може да растат дори и в напреднала възраст.

Кофеинът при всекидневна употреба

Проучванията в Берлинската университетска болница доказват, че след само две минути експозиция кофеинът може да се абсорбира от космените фоликули. Той може да бъде открит във фоликулите до 24 часа и предпазва корените на косата от негативните ефекти на тестостерона. По този начин космените корени трябва да получават кофеин всеки ден, за да се гарантира енергийното снабдяване и да се предотврати наследствената загуба на коса.

Само пиенето на кафе не е достатъчно; дори 50 чаши кафе на ден не биха осигурили корените на косата с адекватен кофеин. Ето защо препоръчваме шампоан Alpecin C1 при всяко измиване на косата. Допълнителното използване на Alpecin Caffeine Liquid е силно препоръчително за хора, които не мият косата си ежедневно.

Предотвратете косопада навреме

Цикълът на растеж на всяка коса е ограничен; когато резервите са изчерпани, няма нова коса, която да расте. Възможен резултат: плешивост

Не позволявайте да се стигне дотам. Предотвратявайте косопада, докато корените на косата ви все още могат да използват съществуващите резерви. С редовното използване на един от кофеиновите продукти на Alpecin, фазите на растеж на косата ви се възстановяват до нормалните периоди, което дава възможност за растеж на косата дори и в напреднала възраст.

Изследователският екип на Dr. Wolff е успял да постигне оптимална концентрация на кофеин, под формата на шампоани или течности, които достигат директно в корените на косата. Комплексните продукти на Алпецин съдържат кофеин, цинк и ниацин. Всеки път, когато си измивате косата, кофеинът влиза в контакт със скалпа и прониква през косата, благодарение на специалната фармацевтична носеща основа (галенична формула). Там той защитава корените на косата от тестостероновата атака и се развива положителният ефект; кофеинът насърчава активността на корените на косата, като по този начин стимулира растежа на косата.

алпецин

1) Biessels G. J., J. of Alzheimer’s Disease, 2010, 20, 143–150.
2) Modi A. A., Feld J. J. et al, Hepatology, 2010, 51, 201–209.
3) Williams C.J., DIABETES CARE, 2008, 31, 504–507.
4) Jernstroem H., Br. J. of Cancer, 2008, 99, 1534–1538.
5) Song F., Cancer Res, 2012, 72, 3282–3289.
6) Goto A., DIABETES, 2011, 60, 269-275.
7) Mark A. Pereira, Emily D. Parker, Aaron R. Folsom, ARCH INTERN MED., 2006, 166, 1311–1316.
8) Sisto T., Bussoletti C., Celleno L., J. Appl. Cosmetol., 2013, 31, 47–56.
9) Fischer T.W., Hipler U.C., Elsner P., Int. J. of Dermatology, 2007, 46, 27–35.


Тази статия е с рекламна цел.

Източници Alpecin
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност