fbpx

Колко често е нормално да ходим по малка нужда?

Чудили ли сте се колко често е нормалната граница за ходенето по малка нужда и кога тялото ви иска да подскаже, че нещо не е наред?

В тази статия ще отговорим на тези отчасти любопитни и отчасти притеснителни въпроси и ще обсъдим здравословната и нездравословната честота, както и как да разпознаете симптомите на заболяване.

Въпреки, че лекарите не дават ясни числа, един нормален човек може да ходи по малка нужда 6-7 пъти на ден. Количеството е строго индивидуално при различните хора, според приема на течности, лекарства, добавки, храни, както и наличието на различни заболявания. Всички тези фактори могат да се отразят върху броя уринирания за ден. Възрастта и това, до колко можем да стискаме също са от значение.

Нормална честота на ходене по малка нужда

Уринирането от 4 до 10 пъти на ден се счита за нормално и здравословно, и не засяга нашето ежедневие. Повечето хора ще открият, че се облекчават средно по 6-7 пъти на всеки 24 часа.

Честотата на ходенето по малка нужда зависи от:

 • възрастта
 • размерът на пикочния мехур
 • приемът на течности
 • наличието на заболявания, като диабет или инфекция на уринарния тракт
 • видът на течностите, като алкохол или кафе например, които увеличават производството на урина
 • приемът на лекарства, като такива за кръвно налягане и добавки

Като цяло, човек приемащ около 2 литра течности на ден е нормално да посети тоалетната приблизително 7 пъти за период от 24 часа.

Ходенето по малка нужда по време на бременността

Нормалните промени, настъпващи в тялото на жената и оказваният натиск върху пикочният мехур увеличават посещенията до тоалетната.

За това дами, не се притеснявайте, ако е необходимо да се облекчавате повече по време на най-хубавият период от живота си.

Обикновено честотата на уриниране се нормализира до 8 седмици след раждането.

Кои са факторите, засягащи честотата на ходенето по малка нужда?

Вече споменахме, че консумацията на алкохол и кофеинови напитки, като кафе, кола, енергийни напитки, горещ шоколад и черен чай увеличават честотата на ходенето по малка нужда. Но кои са останалите фактори, влияещи върху уринирането?

Прием на лекарства

Някои видове лекарства, като диуретиците например може да са причината да посещавате тоалетната по-често по малка нужда. Диуретиците действат в бъбреците като извеждат водата от кръвта и водят до нейното изхвърляне през пикочната система. Този вид лекарства често се използва при хора, страдащи от високо кръвно, проблеми с бъбреците или сърдечни заболявания.

Възрастта

С напредването на годините, повечето хора забелязват, че ходенето по малка нужда се увеличава главно през нощта. Повечето хора над 60 години уринират не повече от 2 пъти през тъмната част на денонощието. Ако ви се налага повече, явно има някакъв проблем и е необходимо да се консултирате с лекар.

Заболявания, свързани с ходенето по малка нужда

Трябва да обърнете внимание в случай на драматични промени в честотата на уриниране, защото те може да са индикатор за по-сериозни заболявания.

 • Уринарни инфекции – те могат да бъдат причина за по-често ходене до тоалетната по спешност, усещане за парене или болка при уриниране и болка в гърба. Уринарните инфекции са често срещани, особено при жени. Налага се лечение с антибиотици.
 • Свръхактивен пикочен мехур – свързва се с честото уриниране и се причинява от няколко проблема, включително инфекции, затлъстяване, хормонален дисбаланс и увреждане на нервите. Повечето случаи са лесно лечими.
 • Интерстициален цистит – представлява дългосрочно състояние и е известно като синдром на болезнения мехур. Въпреки, че няма наличие на инфекция, симптомите са подобни на такава. Точната причина е неизвестна, но често е свързана с възпаление на пикочния мехур.
 • Диабет – недиагностициран или неконтролираният диабет може да повиши нивата на захари в кръвта, което причинява по-често уриниране.
 • Хипо или Хиперкалциемия – ниските или високите нива на калций засяга бъбречната функция и въздейства върху ходенето по малка нужда.
 • Сърповидно клетъчна анемия – наследствената форма на анемия, или позната още с наличието на нисък брой червени кръвни клетки, може да засегне бъбреците и концентрацията на урина.
 • Проблеми с простатата – увеличената простата може да е причината за отделянето на по-малко урина и нейното задържане.
 • Тазова слабост – когато тазовите мускули загубят своята сила, симптомите са по-често уриниране. Това често е в резултат от раждане.

Симптоми на твърде често или твърде рядко уриниране

Твърде рядкото посещаване на тоалетната по малка нужда или обратното – твърде честото може да бъде индикация за скрито заболяване. Особено в случаите когато е придружено от симптоми като:

Ако забележите промяна в честотата на своето ходене по малка нужда или се появи някой от гореизброените симптоми, се консултирате с лекар. Навременното откриване на проблема и лечението му могат да предотвратят появата на усложнения.

Няколко съвета как да подобрите честотата на уриниране

Сигурно вече сте го чували десетки пъти, но пийте поне 8 чаши вода дневно. Това ще помогне да нормализирате своето ходене по малка нужда.

Ето още няколко полезни съвети:

 • Минимизирайте приема на сода, кофеинови напитки и алкохол или ги преустановете напълно.
 • Посетете тоалетната преди и след сексуален акт.
 • Консумирайте храни, богати на пробиотици като йогурт, кефир или включете пробиотични добави към менюто си.
 • Избягвайте използването на ароматизирани продукти около гениталната област.
 • Носете свободно памучно бельо и широки дрехи, за да предотвратите дразнение и инфекция.
 • Практикувайте упражненията Кегел за укрепване на слабите мускули на тазовото дъно.
 • Поддържайте здравословно тегло, за да избегнете допълнителен натиск върху тазовите мускули и пикочния мехур.

При някои хора е полезно създаването на график за посещение на тоалетната. Ходите по малка нужда в точно определено време и постепенно започвате да увеличавате времето между посещенията, докато не достигнете редовна 3 часова пауза.

Обобщено за посещенията по малка нужда

Честото посещение на тоалетната или рядкото по малка нужда зависи от много фактори и скрити заболявания. Повечето причинители на често уриниране са лечими с медикаментозна терапия, съчетаната с промяна в начина на живот.

Ако изпитвате някакви притеснения относно ходенето по малка нужда, не се притеснявайте да се консултирате с лекар. Той ще ви помогне да се справите с проблема по-бързо и ще предотврати появата на неприятни усложнения.

Така, че не отлагайте!

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Алекс Стефанова,
Под редакцията на: 
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност