fbpx

Колко са нормални стандартните нива на кръвна захар?

Чували сте, че нивата на нормална кръвна захар са от 4 ммол/л до 7 ммол/л. Забелязва се горната граница да се сваля до 6.1 ммол/л.

В университета Станфорд, Калифорния, група изследователи са провели проучване, установяващо че някои обикновени храни са в състояние да причинят пикове (скокове) в нивата на кръвната захар при иначе здрави хора. За да предотвратите диабета и някои от неговите усложнения, е необходимо да обърнете по-специално внимание на тези скрити флуктуации в нивата на кръвна захар.

Диабетът засяга около 520 000 души в България. Още около 300 000 души не знаят за състоянието си или са в състояние на предиабет.

Абнормалните нива на кръвната захар са първият типичен белег на диабета. За да измерват нивата на захарта в кръвта, обикновено лекарите използват два основни метода:

  • изследване на кръвната захар на гладно, което дава информация за нивото на захар в конкретния момент
  • измерват нивата на HbA1C (гликиран хемоглобин). Тестът, измерващ нивото на гликиран хемоглобин се прилага при рутинно диагностициране на диабет. Този метод отчита нивата на кръвната захар за последните 3 месеца.

Въпреки, че тези два метода са широко разпространени, те не дават информация за колебанията на глюкозата, които настъпват в рамките на един ден (24 часа). Поради тази причина изследователи, начело с Майкъл Снайдер, професор по генетика в университета Станфорд решават да наблюдават именно тези ежедневни колебания в кръвната захар при клинично здрави хора.

Изследователите разглеждали различните модели и как се променят нивата на захарта в кръвта след хранене. Спрямо тези данни те установяват, че резултатите се различават при отделните хора дори и при идентично хранене. Резултатите от проучването на проф. Снайдер и колегите му са публикувани в списание PLOS Biology. Ето и какво гласят те:

Съществуват три типа променливост на кръвна захар

В проучването на проф. Снайдер и колегите са участвали 57 хора на възраст от 51 години, които не са били диагностицирани до момента с диабет.

С помощта на т.нар. CGM системи (системи за постоянно следене на кръвната захар) изследователите успяват да проследят нивата на кръвната захар на участниците, докато те извършват своите ежедневни дейности. По време на тестовете са оценявани също и инсулиновата резистентност и секрецията на инсулин при всеки един от участниците.

Измерванията на кръвната захар и метаболизма при отделните хора кара изследователите да ги разделят в три различни типа (глюкотипа), въз основа на променливостта на кръвната захар:

  • „Ниска променливост“ – Включва хората, чиято кръвна захар не варира значително;
  • „Сериозна променливост“ – Включва хората, чиято кръвна захар често спада по време на изследванията;
  • „Умерен глюкотип“ – Хората с резултати между горните два типа;

След приключване на изследванията, изследователите установяват следното:

реклама

„Нарушената регулация на глюкозата (при непрекъснат мониторинг) е по-разпространена и хетерогенна, отколкото се смяташе досега, и може да засегне индивидите, считани за нормогликемични при стандартните методи на изследване.“

Нивата на глюкозата в диабета и преддиабета

Изследователите имали за цел да разберат също как различните хора от отделните глюкотипове реагират при един и същ хранителен режим. Учените предложили на участниците в изследването идентична закуска, състояща се от корнфлейкс с мляко, хляб с фъстъчено масло и протеинов бар.

Всеки един от участниците в изследването реагирал уникално. Това довежда до мисълта, че организма на различните хора метаболизира една и съща храна по различен начин. Освен това, проучването разкрива, че наглед обикновени храни като корнфлейкса са основните причинители на значителни скокове в нивата на кръвната захар при повечето здрави хора.

След изследването проф. Снайдер заявява:

„Бяхме изключително изненадани да разберем колко често нивата на кръвната захар попада в преддиабетния и диабетния диапазон при клинично здрави хора. Идеята на проучването бе да се опитаме да разберем какво предизвиква тези „скокове“ на кръвната захар за да можем да дадем полезни съвети как да свалите тези нива“.

Екипът си поставя за цел да продължи своята работа. В следващите изследвания ще се разгледат по-обстойно физиологичните причини за нарушаване на регулацията на глюкоза. Ще се потърси влиянието на генетичната вариация, микробиомния състав и функциите на панкреаса, черния дроб и храносмилателните органи.

Изследователите се надяват, че техните последни и предстоящи открития ще бъдат от полза за предотвратяване на диабета и свързаните с него усложнения.

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Източници:

  1. Glucotypes reveal new patterns of glucose dysregulation
  2. ‘Normal’ blood sugar levels may not be so normal after all

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност