fbpx

Корона вирус 2019-nCoV

83
Мария от Доза спорт и здравословно хранене

Несъмнено новооткрития  коронавирус (2019-nCoV) от Ухан в момента предизвиква безпокойство у всички медицински специалисти, тъй като вирусът се разпространява по целия свят. От идентифицирането на вируса в края на декември 2019 г. броят на случаите от Китай, внесени в други страни, нараства и епидемиологичната картина се променя ежедневно. 

Той е генетично тясно свързан с вируса SARS от 2003. До момента е известно, че броя на заразените е над 23000 и постоянно се увеличават. Броят на жертвите над 500 и също расте. За жалост все още няма ваксина за вируса, важно е да се знае, че

инкубационния период е в интервала 2-15 дни,

но заразяване може да се осъществи както преди поява на симптомите, така и след възстановяването. Заболяването се предава по контактно-битов път.

Коронавирусите са обвити РНК вируси от семейството Coronaviridae. Името им произлиза от  изображението на корона, което образуват вирионите под електронния микроскоп. Интересно е, че коронавирусите са обвити с едноверижен РНК геном и нуклеокапсида им има форма на спирала. Те могат да бъдат разделени на 4 генерации: алфа, бета, гама, делта, от които алфа и бета са познати като човешки вируси.

Към момента са изолирани 7 типа коронавируси:

  1. Човешки Коронавирус 229 Е
  2. Човешки Коронавирус Ос43
  3. Тежък остър респираторен синдром, свързан с коронавирус (SARS)
  4. Човешки Коронавирус N263
  5. Човешки Коронавирус HKU1
  6. Коронавирус на респираторен синдром на близкият изток.
  7. Нов коронавирус от Ухан (2019-nCoV)

реклама

Човешките коронавируси заразяват главно горните дихателни пътища и стомашно-чревния тракт. Те често причиняват леки заболявания, обикновено краткотрайни със симптоми на ринит, кашлица, болки в гърлото, както и висока температура над 39 градуса.
 
Понякога вирусите са в състояние да причинят по-значими инфекции на долните дихателни пътища при хора с пневмония. Това е по-вероятно при имунокомпрометирани лица, хора със сърдечно-белодробни заболявания, както и при възрастни хора и малки деца.

Много рядко човешките вируси причиняват тежко заболяване, като тежък остър респираторен синдром. Интересно при регистрираните до момента пациенти с вируса е, че 59% от заболелите са мъже. Средната възраст на пациентите е 49 години.

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Казвам се Мария Кокудева и съм магистър-фармацевт. Занимавам се с консултации относно здравословно хранене и приготвяне на вкусни и здравословни десерти (наистина може да са и вкусни и здравословни 🙂).

Обожавам да бъда в полза на хората и да ги мотивирам за един пълноценен живот. Неизменна част от деня ми е спортуването, както и латино танците. Свободното си време обичам да прекарвам в каране на колело и изкачване на планини. С удоволствие ще помогна на всеки един от Вас при нужда, така че не се притеснявайте да се свържете с мен.

Пишете ми на kokudevam@gmail.com или моята Facebook страничката Доза спорт и здравословно хранене

Споделете, ако ви харесва!
Така моят труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Източници 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV)
Подобни статии
Коментари
Loading...

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност