fbpx

Кой знае повече – лекар или фармацевт?

или защо по-някога изглежда, че фармацевта знае повече от лекаря

Не, няма да Ви обяснявам защо да не ходите на лекар и как да не слушате неговите съвети. Нито пък ще Ви убеждавам, че фармацевта може да замести лекаря.

В следващите редове ще ви запозная къде са компетенциите на фармацевта. И защо е важно да си имате личен фармацевт, както си имате личен лекар.

Как е възможно фармацевта да знае повече?

2017 г. са публикувани резултати от проучване, в което са проверявани знанията на фармацевти и лекари по отношение на пеницилиновата алергия. Резултатите показали, че 78% от фармацевтите знаели факта, че пеницилиновата алергия отминава с времето. В групата на лекарите процентът бил 55.

В изказване на David E. Williams, President of Health Business Group, on MedCityNews, се посочва, че фармацевтите знаят значително повече за лекарствата от лекарите. Отгоре на това достъпът до тях е значително по-лесен и като локация и като работно време. Последният факт се изтъква и от Българския Фармацевтичен Съюз.

Консултацията с фармацевт е безплатна (включена е в цената на лекарствата!) и не е необходимо да се записва час. Фармацевтите са чудесен източник на информация за лекарства, хранителни добавки и други. Те могат да изкажат мнение дали назначеното лечение е правилно за Вас.

Както в света, така и в България съществуват клинични фармацевти. Тяхната роля е в болниците. Клиничните фармацевти служат като мост между различните лекари специалисти. Така например един кардиолог е специалист по антиаритмичните лекарства (например), но няма задълбочени познания относно антибиотиците (примерно). Има антибиотици, които могат да окажат негативно влияние върху сърдечния ритъм и това може да бъде пропуснато от кардиолога. Това е едно от приложенията на клиничния фармацевт. Умелото му включване в лечебния процес може да бъде както в полза на конкретен болен, така и в полза на обществото (спестяват се обществени средства от корекция на грешки).

Фармацевтите знаят какво има във Вашите таблетки

Когато говорим за болести Вашият лекар е незаменим. Но когато говорим за лекарства, Вашият фармацевт е точния човек.

Фармацевтите изучават всички аспекти на лекарствата в рамките на 5 години. Освен подробното изучаване на механизмите на действие, фармацевтите знаят подробности по тяхната химична структура, която е важна за начина на приемане. Не са за пренебрегване и знаниято относно начина на приготвяне на лекарствата. Не на последно място е науката за лекарствените взаимодействия, която е специфична за фармацевтите.

Фармацевтите изучават ботаника и наука за лечебното прилагане на билките и техните активни съставки.

Ето един пример – лекарствата за холестерол от групата на статините са нестабилни в кисело pH (такова е в стомаха). Много често пациенти (но и лекари) решават, че вместо таблетка от 10мг, те ще вземат 1/2 от 20мг. Чупейки таблетката, обаче, активното вещество става податливо на киселото pH в стомаха и се инактивира. С разчупването на таблетата се нарушава защитния обвивен слой, който трябва да запази активното вещество до мястото му за отделяне – тънките черва.

Фармацевтите могат да проследят Вашето лечение

Фармацевтите могат да свършат чудесна работа като проследят ефектите от вашето лечение. И тук говорим не само за положителните, но и за страничните (нежелани) ефекти от приложените лекарства. Така например ако имат назначено лекарство за висок холестерол и получите крампи и болки в мускулите може да обсъдите този проблем с Вашия фармацевт. Той ще може да прецени дали да вземете допълнително магнезии или да отидете на консултация с лекар за корекция на дозата или смяна на лекарството.

Важна роля на фармацевта е да следи и предотвратява нежелани лекарствени взаимодействия. Това е особено важно когато вземате множество лекарства. А да не забравяме и хранителните добавки, за които често пациентите не съобщават на своите лекари.

Фармацевтът може да проследи Вашата лекарствена история

От дълги години се говори за единно електронно медицинско досие на всеки пациент. За съжаление към края на 2019 г. за България това все още е само в добрите помисли на хората от МЗ и НЗОК.

Дори и при тези трудни условия има фармацевти и аптеки, които се опитват да предложат на свойте пациенти повече. И това повече е възможността да се проследи историята на приеманите продукти (лекарства, медицински изделия, хранителни добавки и други). Доказано е, че подобна активност значително може да намали вероятността от получаване на неподходящо лекарства от пациента. А крайния резултат е по-малко нежелани реакции и спестени пари (на пациента и на обществото).

Фармацевтите познават природните продукти

Освен науката за растенията (ботаника), фармацевтите изучават и специална дисциплина наречена фармакогнозия. Това е науката за лечебните вещества в растенията. Лекарите не изучават подобна дисциплина.

И въпреки, че хранителните добавки не могат да си приписват лечебни свойства, много от тях го правят по заобиколен начин. Доста често фирмите производители „пропускат“ информация за противопоказания или странични ефекти. Например зеленият чай е чудесно средсво за стимулиране изгарянето на мазнини, но дългосрочната му употреба води до увреждания в черния дроб.

Жълтият кантарион е също много употребявано растение в народната медицина. В него, обаче, се съдържат вещества, които повлияват работата на ензимите в черния дроб. В резултат на това някои лекарства могат да загубят ефект, а други да станат токсични.

За това е важно да съобщавате какви билки или хранителни добавки приемате.

И след тази провокация в заглавието ще завърша, че

Лекарят и фармацевтът трябва да работят като екип в името на доброто здраве на свойте пациенти!

Всеки един от тях има свойте компетенции (фармацевта върху лекарствата, лекаря върху диагностицирането)!

Не трябва да се забравя, че сред фармацевтите, както и сред лекарите има хора, които нямат достатъчни познания и/или са повлияни от користни цели!

За това пациентите трябва да подходждат с уважение към тези лекари и фармацевти, които се старят да им помогнат!

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Използвани източници:

  1. A survey of inpatient practitioner knowledge of penicillin allergy at 2 community teaching hospitals
  2. 49 Secrets Your Pharmacist Isn’t Telling You
  3. Your Pharmacist Probably Knows More About Your Health Than Your Doctor—Here’s Why
  4. Medication errors: the importance of an accurate drug history
Източници Your Pharmacist Probably Knows More About Your Health Than Your Doctor—Here’s Why
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност