fbpx

Кърмене и лекарства против болка

Кои лекарства, успокояващи болката, са подходящи по време на кърмене?

За пръв път сте майка? Кърменето е най-доброто.

Наскоро сте имали огромен повод за радост? Честито! Ако сте станали майка за пръв път, то и кърменето ще е нещо съвсем ново за Вас. Знаете, че кърменето е най-добрият начин за хранене на вашето бебе.

Но наред с всички радостни моменти, понякога и майките боледуват, като най-често срещан проблем е болката с различен произход: главоболие, болки в мускулите, възпаление и др.

Въпреки че много лекарства без рецепта (OTC) са безопасни за употреба при кърмене, някои от тях преминават в кърмата до известна степен и дори може да намалят количеството кърма.

Ето няколко пояснения за често използваните лекарства без рецепта и кърменето, за да помогнете на Вас и Вашето бебе в правилната посока.

Какви са важните въпроси?

Има много въпроси, които трябва да се имат предвид при употребата на медикаменти по време на кърмене. Въпросите, които може би ще зададете към Вашия лекар, включват:

  • Колко полезно ще бъде лекарството за Вас и Вашето заболяване?
  • Има ли риск за бебето да спре да суче, дори временно?
  • Колко безопасно е лекарството за бебето, ако преминава в кърмата?

Когато сте болни или се нуждаете от лекарства, може да не се чувствате добре и да нямате възможност веднага да говорите с Вашия лекар. Така че може би е разумно да зададете въпроси за най-често използваните лекарства, преди да се разболеете:

Има ли най-подходящо време за приема на лекарства?
Вашият лекар или фармацевт винаги са най-добрият ресурс за въпроси относно времето на употреба на лекарства по време на кърмене.
Може да Ви препоръчат да приемате лекарства, които се приемат само веднъж дневно веднага след храненето на бебето, когато ще има най-дълъг период без кърмене; за много жени това е последното хранене за нощта, преди заспиване на бебето.

Ще разгледаме някои конкретни примери за лекарства без лекарско предписание, които трябва да знаете по време на кърмене.

Противовъзпалителното ибупрофен

Ибупрофенът (познат от марки като Нурофен, Бруфен, Ибупром и др.) е нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС) и е често използвано лекарство от много майки, с главоболие, болки в гърба и болки в мускулите, които се случват почти ежедневно. Можете да го купите без рецепта (OTC).

Поради изключително ниските нива, които преминават в майчиното мляко, краткия полуживот и употребата при кърмачета в дози, много по-високи от тези, екскретирани в кърмата, ибупрофенът е предпочитан избор като аналгетично или противовъзпалително лекарство при кърмещи майки.

Две проучвания са направили опит за измерване на ибупрофен в майчиното млякото. В едното проучване, майките са приемали 400 mg ибупрофен два пъти дневно, докато във второто проучване при 12 пациенти дозата е била 400 mg на всеки 6 часа. При двете проучвания не е бил открит ибупрофен в майчината кърма.

Средство на избор при болка и температура: парацетамол

Парацетамолът (Панадол, Парацетамакс) може да не работи винаги, както ибупрофен при болка, дължаща се на възпаление. Парацетамолът обаче е лекарство без рецепта и лекарство на избор, особено когато имате болезнено главоболие, невъзпалителна болка или нужда от понижаване на температура.

Освен това, парацетамол се дава и на бебетата като понижаващо температурата и болкоуспокояващо средство, така че има добро ниво на поносимост при използването му по време на кърмене. Количеството, преминаващо в млякото, е много по-малко от дозите, които обикновено се дават на кърмачетата. Парацетамолът се счита за съвместим с кърменето.

Нежеланите реакции при кърмачета изглеждат рядки. Твърдения, че парацетамолът може да причини астма при кърмачета, не са подкрепени от надеждни данни.

Избягвайте ацетилсалицилова киселина (аспирин)

Консултирайте се с Вашия лекар или фармaцевт, преди да приемате какъвто и да е аспирин, докато кърмите.

За главоболие и лека до умерена болки, парацетамолът или ибупрофенът обикновено са първият избор по време на кърмене. Експерти твърдят, че аспиринът е най-добре да се избягва по време на кърмене; обаче, някои становища показват, че ежедневно приемане на ниски дози аспирин (75 до 325 mg дневно) може да се използва за средство за разреждане на кръвта при кърмещи жени, ако е необходимо. След ежедневно приемане на ниски дози (75 до 325 mg дневно), не се отделя аспирин в кърмата, а нивата на салицилати са ниски.

Препоръчва се да се избягват високи дози аспирин. За предпочитане е алтернативно лекарство вместо продължителна, висока доза аспиринова терапия.


Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност