fbpx

Маските и COVID-19

Анализи от над 100 проучвания помагат да си отговорим на много от нашумелите напоследък въпроси за маските – нужни ли са ни, ефикасността на различните видове, как да ги съхраняваме, ползите, минусите и други.

Когато говорим за CoVid-19, маските могат да намалят циркулацията на патогени към устата и носа. Те служат и като напомняне да не си пипаме лицето, за да не пренесем патогените от ръцете на устата, носа или очите.

Маските са най-ефикасни, когато се носят от заразени хора

Някои от тях обаче могат да са от полза и за здравите. Домашната дезинфекция на маските е опасна, ако се извършва грешно.

Видове маски

Има 3 основни категории маски – немедицински, медицински или хирургически и N95.

Някои предварителни данни показват, че N95 и хирургическите маски помагат на носещия ги да се защити от коронавируса. Все още обаче няма достатъчно данни за подобна полза на немедицинските маски.

Немедицински маски – Включват маски, направени у дома, както и всякакви разновидности, които не са хирургически и N95. Ползата от тях варира според използвания материал, броя на слоевете, формата, как прилепват към лицето и как се почистват.

Медицински или хирургически маски – докато N95 маските (наричани още респиратори) са тествани и стандартизирани, хирургическите имат различна ефикасност, като способността им да филтрират капковите частици варира от по-малко от 10 % до 90 %. Те не прилепват към лицето както N95, така че отстрани също могат да проникнат патогени. Хирургическите маски осигуряват минимална до средна защита. Ако я носи болен човек, тя предпазва добре околните.

В тази връзка запомнете

често срещано е човек да е заразен с COVID-19 и да не знае!

Има доста доказателства, че медицинските маски ограничават разпространението на грип и вируси, когато ги използват болни пациенти. Данни, че предпазват здравите хора, са недостатъчни и оскъдни.

N95 – Тези маски, наричани още респиратори, са предназначени изключително и само за здравните работници, които са в пряк контакт с вируса!

При научно наблюдение върху COVID-19 в Китай е установено, че 10 от 213 медицински лица без маски са се заразили, а от тези с маските N95 нямало нито един заразен – 0 от 278.

N95 е най-честата вариация на респиратор. Тя осигурява филтруване на малките частици и покрива лицевата част плътно. Тези маски са тествани, за да е сигурно, че блокират поне 95 % от частиците с размер до 0.3 микрона.
Има и други разновидности като N99, които блокират поне 99% от частиците с размер 0.3 микрона.

Частиците на SARS-CoV-2 (вируса, който причинява COVID-19) са с размери от 0.07 до 0.09 микрона, така че дори N95 и N99 респираторите не могат да осигурят абсолютна защита.
Въпреки това тези маски показват значителна ефикасност срещу частици до 0.01 микрона, докато хирургическите маски не вършат добра работа срещу частици между 0.04 и 0.2 микрона.

Много доказателства показват, че болните пациенти могат да предпазят здравите като носят N95 респиратор или хирургическа маска. Дори домашно направените маски имат смисъл за тази цел.

Многократно ползване

Можете да изперете и да ползвате повторно домашно направена маска. Не бива да използвате хирургическите или N95 многократно. Идеята е да ги носите последователно и да ги сменяте периодично, като съхранявате неизползваните на достатъчно проветриви места.

Маските от плат се перат, хирургическите и N95 – не!

Според Световната Здравна Организация (СЗО) постоянна температура от порядъка на 133° F (около 56 градуса по Целзий) може да унищожи коронавируса, така че ако използвате маска от плат, можете да я изперете със сапун и вода и да я изгладите на висока температура.

Гладенето и сушенето технически помагат с дезинфекцирането, но е възможно да се наруши способността за филтриране. Изискват се прецизни процедури, за да се потвърди, че маските не са повредени.

Нежелани ефекти от маските

Могат ли маските да предизвикат главоболие?
Да. Това е вероятно да се случи, ако използвате маската по-дълго време и ако тя е плътно прилепнала към лицето (например N95). Риска се увеличава също ако сте предразположени към главоболие.

Има ли здравна вреда от носенето на маски?
Най-голямата вреда беше паническото пазаруване и презапасяване с маски N95, което доведе до липса и недостатъчно количество за болничните заведения. Друг минус е фалшивото чувство за сигурност и безопасност.

Вършат ли работа маските на населението?

Няма достатъчно научна информация. Някои източници определят, че маските са с малка полза за основната популация при пандемия като тази.

Въпреки това не можем да твърдим, че те не вършат никаква работа. Много фактори определят ползите – кои хора носят маски, имат ли потенциално опасни симптоми като кашлица, прилагат ли необходимите хигиенни мерки при употребата и почистването им и т.н.

Според информация от СЗО на този етап няма научни доказателства, че носейки маска, здравите хора ще се предпазят от инфекции на дихателната система, включително COVID-19.

Помагат ли маските на здравите?

Да. Вие може да не знаете, че носите вируса, тъй като симптомите варират широко и има много хора без симптоми.
Много от нас още вярват, че маските са предназначени само за болните, и само хора със симптоми пренасят заразата.
Това, което знаем със сигурност, е че когато човек е заразен, симптомите може да не се проявят в продължение на няколко дни, дори повече от седмица. Някои пациенти никога не изявяват симптоматика.

Вашите приятели и близки без изразени симптоми могат да ви заразят.

Намалете интеракциите и поддържайте дистанция. Посещаването на възрастните и тези с компрометиран имунитет е силно непрепоръчително.

Източници:

  1. Rational use of face masks in the COVID-19 pandemic
  2. Medical Masks vs N95 Respirators for Preventing COVID-19 in Health Care Workers A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Trials.
  3. The role of masks and respirator protection against SARS-CoV-2
  4. Effectiveness of N95 respirators versus surgical masks in protecting health care workers from acute respiratory infection: a systematic review and meta-analysis.
  5. Coronavirus masks: What’s the latest evidence?
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност