fbpx

Метаболитен синдром

Метаболитният синдром обединява много състояния – повишено кръвно налягане, високи нива на кръвна захар, увеличение на мазнините около талията и високи нива на холестерола, които в комбинация, увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет.

Ако имате само едно от тези състояния, не означава, че имате метаболитен синдром. Въпреки това, всяко от тези състояния увеличава риска от сериозни заболявания. Ако се появи повече от едно състояние, рискът е още по-голям.

Ако имате метаболитен синдром или някои от неговите компоненти, сериозни промени в начина на живот могат да забавят или дори да предотвратят развитието на тежки здравословни проблеми.

Симптоми

Повечето заболявания свързани с метаболитния синдром, нямат специфични симптоми, въпреки че голямата обиколка на талията е видим знак. Ако кръвната Ви захар е много висока, можете да изпитате признаци и симптоми на диабет – като повишена жажда, умора и замъглено зрение.

метаболитен синдром
Виж инфографиката

Кога да посетите лекар?

Ако знаете, че имате най-малко един от компонентите на метаболитния синдром, попитайте Вашият лекар дали има нужда от изследвания и за другите компоненти.

Диагноза

Няма приет единичен критерий за поставяне на диагноза. Някои експерти смятат, че комбинация от три от следните компоненти е показателна за метаболитния синдром:

 • По-голяма обиколка на талията  /форма на ябълка/
 • По-високи нива на триглицериди
 • Нисък HDL холестерол
 • По-високо кръвно налягане
 • По-високи нива на глюкоза на гладно

Причини

реклама

Метаболитния синдром се причинява главно от затлъстяване и застоял начин на живот.

Метаболитният синдром е свързан със състояние наречено инсулинова резистентност. Обикновено, храносмилателната система разгражда храната, която ядем, до захар (глюкоза). Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който помага на глюкозата (кръвна захар) да бъде въведена и използвана от клетките като източник на енергия.

При хората с инсулинова резистентност, клетките не реагират нормално на инсулина и глюкозата не може да навлезе в клетките толкова лесно. В резултат на това нивата на глюкоза в кръвта се повишават, въпреки опита на организма да контолира кръвната захар чрез продукция на повече и повече инсулин.
Това може да доведе до диабет.

Рискови фактори

 • Възраст – Рискът от метаболитен синдром се увеличава с възрастта, като засяга 40% от хората над 60 годишна възраст.
 • Затлъстяване – Наднорменото тегло увеличава риска от метаболитен синдром, особенно ако тялото ви има форма на ябълка, а не на круша.метаболитен синдром
 • Диабет – Склонни сте да имате метаболитен синдом, ако страдали от диабет по време на бременност (гестационен диабет) или ако имате фамилна анамнеза за диабет тип 2.
 • Други заболявания – Рискът от метаболитен синдром е голям, ако сте страдали или страдате от сърдечно-съдово заболяване, мастен черен дроб или поликистозни яйници

Усложнения

Наличието на метаболитен синдром, увеличава риска от развитие на следните състояния:

 • Диабет – ако не предприемете промени в начина на живот и не контролирате инсулиновата резистентност, нивата на кръвна захар ще продължават да нарастват. Можете да развиете диабет вследствие на метаболитен синдром.
 • Сърдечно-съдови заболявания – Високият холестерол и високото кръвно налягане, могат да доведат до натрупване на плаки в артериите. Тези плаки могат да причинят стеснение и втвърдяване на артериите, което от своя страна може да доведе до инфаркт или инсулт.

Промени в начина на живот

Драстичните промени в начина на живот са необходими за превенция на сериозни здравословни проблеми, като диабет и сърдечни заболявания.

Промените включват:

 • Упражнения – Лекарите препоръчват 30 или повече минути на средно-тежки упражнения, всеки ден.
 • Намаляване на теглото – Намаляването на теглото може да намали инсулиновата резистентност и високото кръвно налягане, както и риска от диабет.
 • Здравословно хранене – Намаляване на нездравословните мазнини и въглехидрати, и увеличаване приема на сурови плодове и зеленчуци.
 • Спиране на тютюнопушенето – Тютюнопушеното влошава състоянието при метаболитен синдром.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност