fbpx

Metformin – какво трябва да знаем за него

Едва ли има пациент с диабет или метаболитен синдром, който да не е чувал за метформин. Той е едно от лекарствата на първи избор при тези състояния. До скоро се разглеждаше и като средство за забавяне стареенето (резултатите не оправдаха надеждите).

В следващите редове ще Ви разкажа за това как действа и какви странични ефекти може да получите в резултат на неговия прием.

Показания

Метформинът е лекарство, предназначено за лечение на диабет тип 2, както и за предотвратяването му при висок риск от развитие на такъв.

Диабет тип 2 е болест, при която тялото не произвежда достатъчно количество инсулин, или произведеният инсулин не действа „по предназначение“. Това може да доведе до състояние, наречено хипергликемия – висока кръвна захар.

Метформинът понижава нивата на глюкоза в кръвта и се предписва от ендокринолог за диабет тип 2, когато диетата и упражненията не са достатъчни за овладяването му.

Това лекарство не бива да се използва при деца под 10 годишна възраст!

Как действа

Метформинът проявява своето действие като редуцира количеството глюкоза, което черният дроб освобождава в кръвта. Той също така подобрява „отговора“ на тялото към инсулина – повишава чувствителността към този хормон и подобрява периферния прием и усвояване на глюкозата. Инсулинът, както добре знаем, е хормона, който контролира нивата на захар в кръвта.

Дозировка и прием

Metformin е лекарство по лекарско предписание. Това означава, че трябва да го вземате само по лекарска препоръка (повече за лекарствата с рецепта може да прочетете тук).

Най-добре е метформинът да се приема с храна, за да се намалят страничните му ефекти. Такива са гадене, повръщане, диария, стомашен дискомфорт и болка, загуба на аптетит.

В повечето случаи тези нежелани реакции отминават спонтанно. Метформинът не причинява покачване на телесното тегло, за разлика от някои други лекарства против диабет.

Съществува даже така наречената off-label use (приемане на лекарство извън терапевтичните му показания) – в случая на метформин – за отслабване.

Максималната допустима дневна доза метформин е 3 000 мг (3 г). Обикновено дозата е разделена на три приема (с всяко едно основно хранене).

Лекарствени форми на Метформин

Това лекарство има 2 основни форми – стандартни таблетки и таблетки с изменено освобождаване.

Обикновените таблетки освобождават метформина в тялото бързо и се приемат по няколко пъти на ден, в зависимост от предписаната доза.

реклама

реклама

Таблетките с удължено освобождаване осигуряват продължително снабдяване на организма с лекарството, следователно не е необходимо често дозиране.

Обичайната дневна доза е една таблетка, приета вечер с храна.

Вашият лекар или фармацевт ще Ви обясни какъв вид таблетки метформин са ви предписани и как да ги приемате.

Вашият лекуващ лекар ще следи нивата на кръвната Ви захар и може да коригира дозата метформин при нужда. Корекция на дозата може да се направи и поради настъпване на нежелана реакция.

Когато започвате лечение с метформин (обикновени таблетки), ще бъдете инструктирани да повишавате бавно дозата си. По този начин се намалява риска да получите странични ефекти.

Примерна схема:

  • една таблетка от 500 мг с или след закуска сутрин поне една седмица, след което
  • една таблетка от 500 мг с или след закуска сутрин и една с вечерята поне една седмица, последвано от
  • една таблетка от 500 мг с или след закуска, обед и вечеря

Ако се окаже, че не можете да понесете страничните ефекти на обикновените таблетки метформин, вашият лекуващ лекар може да смени лечението Ви с таблетки с изменено освобождаване.

Странични ефекти

При прием на повече от небходимото количество метформин има голям риск от сериозни здравословни усложнения. Симптомите са тежки и се проявяват бързо.

Те включват:

  • стомашни болки
  • диария
  • бързо или повърхностно дишане
  • чувство на студ
  • необичайна сънливост
  • умора или слабост

Как да се справим със страничните ефекти

Приемайте метформин с храна, за да се намали шанса за нежелани лекарствени реакции. Също увеличавайте дозата си постепенно според предписанието на Вашия лекар за период от няколко седмици.

При боледуване с повръщане и диария – пийте много течности, за да избегнете дехидратацията. Не приемайте други лекарства за диарията и повръщането, без да се консултирате с лекар или фармацевт.

Стомашни болки – опитайте се да се отпуснете и да си починете. Пийте и яжте бавно, като приемате малки порции по-често. Поставянето на топла възглавничка или обвита бутилка с гореща вода върху коремната област също може да помогне.

Загуба на апетит – яжте, когато обикновено се очаква да бъдете гладни. Ако помага, приемайте по-малки порции по-често от обичайното.

Метален вкус в устата – ако установите, че метформина причинява метален вкус в устата, можете да опитате с дъвка.

Важно е да знаете, че метформин самостоятелно не може да причини хипогликемия.

реклама

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност