fbpx

Мога ли безопасно да сваля килограми, ако съм бременна?

Самото качване на килограми по време на бременност е естествен процес. Но много жени с наднормено тегло преди настъпването на своята бременност се притесняват как ще се отрази и дали е безопасно свалянето на килограми през този важен период.

Както знаете, докато вашето дете расте, тялото ви се променя. Увеличава се кръвният обем, появява се околоплодна течност, както и теглото на самото бебе. Тези фактори водят до естествено наддаване на тегло по време на бременността.

В голяма част от случаите, в които жените са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване също качват някой и друг килограм отгоре. Въпреки това, съществуват редица доказано безопасни методи за изгаряне на проблемните мазнини, без това да доведе до усложнения свързани със самата бременност.

Точно това е целта на тази статия. Следва да обсъдим темата дали жените трябва да отслабват по време на бременност и ще посочим няколко безопасни методи за намаляване на излишните мазнини по тялото, минимализирайки риска от неприятни усложнения.

Безопасно ли е свалянето на килограми по време на бременност?

Както сигурно вече знаете, лекарите не препоръчват свалянето на тегло по време на бременност. Напротив, голяма част от тях стимулират жената да приема достатъчно хранителни вещества и да спортува с цел да запази себе си и бебето здраво. Време е да се обърнем към фактите.

През 2015г. е извършен мета-анализ, в който са разгледани фактите от шест проучвания. Така авторите на анализа стигат до извода, че

не е препоръчително жената да отслабва по време на своята бременност.

Дори и ако е с наднормено тегло или затлъстяване. Предполага се, че загубата на килограми точно по време на този период може значително да увеличи риска от усложнения за бебето.

Лекарите препоръчват, ако жената е с наднормено тегло или има затлъстяване да се посъветва със своя лекар, който може да предложи съвет как да бъдат избегнати потенциални усложнения. Най-идеалният случай според лекарите е, когато жената се опита да свали излишните килограми още преди да забременее.

Д-р Джоунс от Университета в Юта смята, че жените с наднормено тегло може и да не наддадат на килограми по времето на своята бременност. Според него, плодът ще използва мазнините, натрупани в тялото на жената за да се снабди с енергия.

Като не качва килограми по време на бременност, обикновено тялото на жената губи мазнини. След бременността тя дори може да е отслабнала значително на килограми, отколкото преди това.

Някои жени откриват, че смъкват килограми по времето на първия триместър от бременността. Причина за това са прилошаването и сутрешното гадене. Ако те са твърде тежки, трябва да се посъветвате с вашия лекар как да си набавяте необходимото количество хранителни вещества. Повишаването на теглото обикновено настъпва през втория триместър от бременността при жената, когато тя започне да се чувства значително по-добре.

Безопасни методи, с които да контролирате теглото си по време на бременност.

Според редица проведени проучвания, жената се нуждае от 300 допълнителни калории на ден по време на бременността си. За да добиете по-добра представа ще кажем, че тези калории се равняват на две чаши мляко или протеинова напитка в допълнение с парче плод.

При много жени с поднормено тегло се налага да увеличат калорийния си прием, докато тези с наднормено не е необходимо да го правят изобщо.

Здравословната диета и редовната физическа активност са единствената препоръчителна програма за да се подсигури здравето на бременната жена и бебето й. Някои жени могат естествено да загубят килограми в резултат на тези немалки промени, случващи се в техният живот. Но загубата на тегло не бива да се прави нарочно, точно по времето на този изключително важен период, съветват специалистите.

Като допълнение към здравословното хранене, се препоръчва да се консултирате с вашия лекар и да включите определена физическа активност.

Не само, че упражненията горят калории, но също ще ви освободят от натрупания стрес.

Важно е да съобразите упражненията, защото някои от тях може да не са безопасни при определени типове бременност.

Експертите препоръчват да извършвате активност по 30 минути на ден, няколко пъти в седмицата, освен ако вашият лекар не ви препоръча друго. Активността може да включва ходене, плуване, каране на колело или аеробика.

Не се препоръчват контактните спортове, както и тези на голяма височина и с висока интензивност. В по-късните етапи на бременността, специалистите съветват да избягвате упражнения, които включват лежане по гръб. Според тях това може да засегне притока на кръв към плода.

www.bglek.comИзготвил статията за вас:
Алекс Стефанова,
Под редакцията на:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:

  1. Kapadia, M. Z. et al.. (2015). Weight loss instead of weight gain within the guidelines in obese women during pregnancy: A systematic review and meta-analyses of maternal and infant outcomes. 
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност