fbpx

Можем ли да компенсираме недоспиването през седмицата с допълнителен сън през уикенда?

Дълга работна седмица. Времето недостига за всички задачи. Налага се да спим по-малко за да изпълним всичко набелязано. Успокоявани мисълта, че ще компенсираме пропуснатия сън през уикенда. Ново проучване разкрива, че тази тактика не компенсира пораженията нанесени от хроничното недоспиване през седмицата.

Колко често се среща недоспиването?

Според доклад на Centers for Disease Control and Prevention (CDC) , приблизително 1/3 от възрастното население на САЩ не успяват да си осигурят необходимия здравословен сън от минимум 7 часа на нощ. В България положението не е по различно. Според проучване на Gallup приблизително 40% от българите спят по-малко от 7 часа на ден.

Причини за лишаване от сън през седмицата?

Лишаването от сън може да се дължи на множество причини, като разстройство на съня, но по-често произтича от ежедневен стрес, работни ангажименти или напрегнат живот като цяло.

Има силна връзка между липсата на необходимото количество сън и увеличения риск от развиване на конкретни състояния на метаболизма, включващи затлъстяване, диабет, и сърдечно-съдови проблеми.

Когато редовно не си доспиваме по време на работната седмица, много от нас се надяват да компенсират загубения сън като спят до късно по време на уикендите. Проучване публикувано 2018 година в Journal of Sleep Research, завършва със заключение, че

Дългият сън през почивните дни може би компенсира недоспиването през седмицата

Проучването е търси връзка между съботно-неделния сън и смъртността.

Какво показват резултатите от проучванията?

Резултатите от ново проучване показват точно обратното. Проучването е публикувано в научното списание Current Biology. Новото изследване посочва, че допълнителният сън по време на уикендите не е достатъчен. Вредите нанесе на организма от лишаването от сън по време на работната седмица не се компенсират.

„Ключовото съобщение от това проучване е, че свободният достъп до възвръщане на изгубеното количество сън по време на уикендите, не е достатъчно ефективна стратегия за превенция на индуцираните, от лишаването от сън, нарушения в метаболизма.‘‘ посочва авторът на проучването Кенет Райт от университета University of Colorado Boulder.

Райт и сътрудници тествали дали допълнителният сън може да противодейства на негативните ефекти от хронична загуба на сън при 36 млади и здрави участници.
Те ги разпределили на случаен принцип на три групи:

  1. Такива, които ще имат само по 5 часа сън по време на работната седмица и уикендите,
  2. Такива, които ще имат по 5 часа сън всяка нощ по време на работната седмица, последван от неограничено количество сън по време на уикенда и след това още 2 нощи по 5 часа сън,
  3. Контролната група, в която нейните членове ще могат да спят по 9 часа всяка нощ по време на работната седмица и уикенда

Изследователите открили, че всички участници, които трябвали да ограничат съня си по време на работната седмица, придобили навика допълнително да похапват след вечеря, което също довело до увеличаване на теглото.

Обаче, участниците в проучването, които се наслаждавали на допълнителен сън по време на уикендите, получавали по-малко калории, когато похапвали след вечеря, в сравнение тези, които продължили с ограничения режим на сън.
Въпреки това, дори след като са имали възможността да спят допълнително по време на уикендите, младежите, които се върнали към ограниченото количество сън по време на работната седмица, продължили да усещат проблем в биологичния си часовник. Те продължили с навика за похапване след вечеря и увеличаване на теглото.

В условията на специфични промени в метаболизма, изследователите забелязали, че участниците, които ограничили тяхното количество сън всяка нощ имали по-ниска чувствителност към инсулин, изпитвайки намаляване от приблизително 13 процента. Висока чувствителност към инсулин е принципно признак за добро здраве, докато ниска чувствителност към този хормон (състояние, известно като „Инсулинова резистентност‘‘) може да бъде признак за диабет.
Докато намаляването на чувствителността към инсулин в групата за ограничен сън не е изненада, участниците, които са имали допълнителен сън по време на уикенда, също не показват много по-добри резултати.

Въпреки техния допълнителен сън, тези участници имали по-ниска чувствителност към инсулин от обичайното и когато започнали да усещат отново липса на сън по време на работната седмица, тяхната чувствителност към инсулин, както обща, така и в черния дроб и мускулите, намаляла между 9 и 27 процента.
Тези резултати означават, че инсулиновата резистентност е по-висока в групата получавала допълнителни часове сън през почивните дни.

Какво означават резултатите?

Това откритие е изненада за изследователите, провели проучването. То насочва към заключението, че

Допълнителният сън по време на уикенда не е ефективна мярка за противодействие на хроничното лишаване от сън, по отношение на метаболитното здраве, когато липсата на сън е хронична

За в бъдеще, изследователският екип си поставя за цел да проучи по-подробно дали допълнителният сън, включително подремването по време на деня, може да компенсира вредите от лишаване от сън, и ако е така, до каква степен и при какви обстоятелства.

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:

  1. Weekend Recovery Sleep Fails to Prevent Metabolic Dysregulation during a Repeating Pattern of Insufficient Sleep and Weekend Recovery Sleep
  2. Sleep duration and mortality – Does weekend sleep matter?
  3. Sleeping more on weekends does not make up for past sleep loss
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност