fbpx

МС и Хидротерапия на Halliwick

В първата част от статията (миналата седмица) Ви запознахме със значението на спорта и хипотерапията при МС, докато днес ще си говорим за Halliwick концепцията, която е подходяща при пациенти с тежки симптоми на МС.

Тя се изпълнява под вода, идеята е, че всеки, който бива потопен във водата до раменния пояс, носи само десет процента от собственото си тегло.

Плаваемостта, хидростатичното налягане и потока влияят положително на равновесното поведение, състоянието на напрежение на мускулатурата (тонуса) и сърдечно-съдовата система. Бавните движения във водата изискват по-малко мускулно напрежение, а схващанията може да бъдат намалени от плаваемостта. Особено при атаксия, мускулна слабост или нарушения на походката, хората с МС могат да упражняват движения и стойка във водата. Инерцията на водата позволява повече време за реакция. Няма риск от падане, така че грешките при движение могат да се коригират по-лесно. Това повишава самочувствието и повишава мотивацията за тренировки.

Във водата функционалните движения вече могат да се практикуват в ранна фаза на рехабилитация и с повече повторения и след това могат да се пренесат в гравитационната ситуация на сушата. Специално обучени физиотерапевти използват специфичните свойства на водата в терапия на Halliwick, за да насърчават и активират движението на пациенти с МС.

През 50-те години британеца Джеймс Макмилан преподава уроци по плуване на момичета с физически увреждания в лондонската школа Halliwick, той също тренира стабилността на тялото им във водата. В резултат момичетата се развиват много по-добре двигателно и познавателно от тези, които не получават никакви уроци по плуване. С метода си на плуване Макмилан полага основите за по-късното терапевтично развитие на концепцията на Халивик във форма на терапия, която използва основните специфични свойства на водата и изисква безброй подходи за решаване на проблеми на страдащите.

Halliwick е активна терапия, предназначена за поддържане или възвръщане на способности като стабилност на седене или предотвратяване на падане. Отделните мускулни групи могат да бъдат тренирани и подобрени в своята издръжливост. По този начин терапевтът може да отговори конкретно на специфичните симптоми на всеки човек с МС и индивидуално да коригира процедурата си. Той подкрепя само хората толкова, колкото му е необходимо, за да се чувстват в безопасност.

В хода на лечението терапевтът води страдащите от МС през три фази:

 1. Духовна адаптация към водата:
  Целта е  човек да може да се движи независимо и без страх във водата, да реагира адекватно и да извършва правилно дишане.
  Терапевтът подпомага контрола на тялото и главата. Движенията първоначално се извършват в изправено положение и могат да се комбинират. Терапевтът настройва подкрепата си индивидуално към нуждите на човека с МС и прогресивно намалява подкрепата.
 2. Контрол на баланса:
  Човек трябва да може да контролира и заема позиции във водата над корпуса. Това включва завъртане във водата, поддържане на баланса в легнало положение и плавно плъзгане във водата.
  Във водата трябва да се балансира възходящата плавателна способност спрямо низходящата гравитационна сила, за да се избегне въртенето на тялото. Тези физически предизвикани ротации използват Halliwick терапия за лечение на мускулно-скелетен дефицит. Терапевтът подкрепя пациента по време на въртенете  около различни оси и при заемане на легнало положение. Той използва конкретно ефектите на водния поток и плаваемост, за да му наруши равновесието и да го предизвика да балансира.
 3. Локомоция:
  Целта е да се справите сами във водата и да придобиете елементарни умения по плуване.
  Ефектът на плаваемост позволява на хората да останат във водата без помощни средства. Това има важен психологически ефект: съответният човек научава, че може да се движи безопасно във всяка ситуация във водата. Ако той има добър контрол на стойката, терапевтът му помага да влезе в легнало положение чрез симетрични движения на ръцете, за да се движи.

Халивик насърчава самоувереността и мотивацията в ежедневието.

Подходът на концепцията на Halliwick е всеобхватен: насърчава функция, дейност и участие. Лицето с МС има индивидуални цели и може да работи за тях. Например, в зависимост от тежестта и симптомите на състоянието, може да е цел да се научите отново да плувате или ходите.

Терапията с Halliwick повишава самочувствието, защото много хора с МС забелязват, че възвръщат загубените си способности. Това увеличава мотивацията за продължаване на тренировките. Влизането и излизането от басейна,  душът и обличането са ежедневни умения, които се практикуват автоматично. Терапевтът подпомага стъпката обратно към нормалния живот и помага за насърчаване на дейности извън терапиите.

Всеки, който се интересува от терапията с Halliwick, трябва да попита в големите рехабилитационни центрове дали там се предлагат такива терапии. The Halliwick Therapy подобрява силата, координацията и гъвкавостта, насърчава и активира независимото движение, мотивира и дава сигурност в ежедневието.

Очаквайте следващата ми статия за МС и Watsu терапия.

С подкрепата на Фондация множествена склероза България.

70368574 618640602291132 6723962767235088384 n

Фондация Множествена склероза България е основана от пациентите през февруари 2019 с цел да повиши информираността в обществото и е първата интерактивна фондация. Един от действащите ѝ проекти в момента е кампанията „Множествената склероза не е присъда“, а основният проект на фондацията е „Психологическа подкрепа за хората с МС/МГ и техните близки“, който за момента се осъществява в София и Пловдив, а скоро и в други градове на страната.

Всички новини за текущите и проведените кампании можете да следите тук:
https://msmg.foundation
https://www.facebook.com/msmg.foundation
https://www.youtube.com/channel/UCdv_ohJSdWwkew-NxXagE6A

‪#‎ПроектПсихологическаПодкрепаЗаХоратасМСиМГиТехнитеБлизки‬ #МСнееПрисъда #МС #фонМСБългария

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност