fbpx

Настинка и грип: Внимавайте с количеството парацетамол

Сезона на настинките и грипа е тук

Ако се огледате по стилажите на местната ви аптека ще откриете може би повече от 50 лекарства без рецепта за лечение на симптоми като температура, главоболие, болки в гърлото и болка в мускулите. Много от тези продукти са комбинирани, за лечение на няколко симптома едновремено, и голяма част от тях ги обединява съдържанието на парацетамол. Това означава, че страдащите от настинка и грип, които използват няколко продукта за лечението им могат по невнимание да приемат повече парацетамол, отколкото възнамеряват, и да се изложат на риск от сериозно усложнение: чернодробна токсичност, предизвикана от парацетамола.

Парацетамолът е едно от най-разпространените средства за облекчаване на болка и за намаляване на температура. Той е съставка в над 200 лекарства без рецепта и има изключително добър профил на безопасност: дозата, при която възниква потенциална токсичност (около 8 грама или 8000 милиграма), е драстично по-висока от тази, която повечето възрастни трябва да приемат за ефективно лечение на техните симптоми (650 до 1000 mg). Освен това, парацетамолът не причинява нежеланите ефекти, които са свързани с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) или опиоиди с рецепта. В резултат на това, парацетамолът е известен като много безопасен и ефективен медикамент за лечение на болка и температура и се приема от милиони хора.

Проблемът с твърде много парацетамол

Независимо от добрия профил на безопасност, може да не осъзнаете, че парацетамолът е активна съставка в много комбинирани лекарства, освен ако внимателно не сте прочели етикета или листовката. Например – Паракофдал, Ацефеин и Тантум Флу, всички те съдържат парацетамол. За съжаление, използването на множество продукти, съдържащи парацетамол, може да доведе до случайна злоупотреба и прекомерна употреба, както и до потенциално увреждане на черния дроб.

Парацетамолът се обработва предимно в черния дроб. Черният дроб разгражда по-голямата част от парацетамола, когато е в нормална доза и го елиминира в урината. Но малка част от лекарството се превръща в страничен продукт, който е токсичен за чернодробните клетки. Ако приемате прекалено много парацетамол- наведнъж или в продължение на няколко дни – този токсичен разграждащ продукт може да се натрупа и да причини увреждане на черния дроб.

Освен това има известни доказателства, че хората с дехидратация от повръщане или диария, упорита треска или чернодробни проблеми могат да бъдат с леко повишен риск от увреждане на черния дроб, когато приемат нормално безопасни дози парацетамол.

Препоръчваната максимална дневна доза на парацетамол при възрастни е 3 000 mg (3 грама)

Какво означава това за вас

Парацетамолът е безопасно и много ефективно лекарство. По-голямата част от всички пациенти, които приемат това лекарство за лечение на общи симптоми като болка и температура, ще намерят облекчение при правилна употреба. Въпреки това, дори когато сте замаяни от симптомите на настинка или грип, внимателно прочетете етикета на всеки продукт против кашлица, настинка или болкоуспокояващи лекарства за количеството парацетамол в лекарството, така че да не поемате по невнимание твърде много. Ако не сте сигурни, попитайте фармацевт за помощ как безопасно да използвате комбинирани лекарства, които включват парацетамол.

И накрая, имайте предвид, че в повечето случаи вирусни заболявания като обикновена настинка и грип обикновено се подобряват сами по себе си с почивка, течности и време.

www.bglek.com


Тази статия е с рекламна цел.

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност