fbpx

Най-честите грешки при измерване на кръвна захар

Развитието на самостоятелното мониториране на кръвната захар е може би най-значимият пробив в борбата с диабета от откриването на инсулина през 1920 г. С голямата наличност и изобилие от глюкомери днес е трудно да си представим, че измерването и контролирането на глюкозата в кръвта някога е било считано за невъзможно.Проследяването на кръвната захар е от изключителна важност за всеки пациент с диабет. Най-честото оплакване от пациентите е за ниска точност на глюкомерите.

В следващите редове коментираме основните човешки фактори, които влияят върху точността на резултатите от глюкомерите.

Оказва се, че най-честата причина за грешки не е в техническата изправност на апарата, а в пациентите, които го ползват.

Причини за неточност са:

  • непочистване на мястото за тестване,
  • замърсяване на глюкомера,
  • наличие на съсиреци и мехурчета в пробите (кръвта),
  • прилагане на недостатъчно количество кръв за теста,
  • механичен натиск, приложен върху лентите.

Адекватното използване и съхранение на глюкомерите са от съществено значение за точни измервания. Събрахме няколко полезни съвета и стъпки за максимално точни резултати:

  • Използвайте тест лентите, които са в срок на годност и са съхранявани правилно.
  • Преди тестване измийте ръцете си с топла (но не гореща) вода и сапун.
  • След убождането не масажирайте и не притискайте силно пръста си. Ако се стиска прекалено много, вместо кръв върху тест лентичката може да попадне междуклетъчна течност (т.нар. интерстициална). За това е по-добре пръстите да се стоплят и да се подобри кръвоснабдяването.
  • Махнете първата капка кръв. Използвайте втората.
  • Спазвайте точно инструкциите за работа с глюкомера. Много от диабетиците имат повече от един глюкомер. Всеки един от тях може да има собствена процедура на работа. Някои пациенти правят грешка и ползват процедурата на друг глюкомер. За това запознайте се с упътването на глюкомера и го следвайте стриктно при всяко едно измерване.

За улеснение, някои глюкомери са направени така, че да не се включват, докато не бъде поставена тест лентичката в тях.

Хубаво е ръцете да се измият със сапун, защото ако например е пипан плод (банан, ябълка или друг богат на захар плод) преди това, може да има останала захар по пръста. Това може да доведе до подвеждащо висок резултат. Измиването със сапун може да бъде последвано от почистване с мокра кърпичка на мястото, където ще се убождате. Това ще осигури асептичност и по-бързо изпаряване на водата от пръста.

Важно, обаче е, пръста да бъде напълно сух, защото алкохола също може да повлияе на резултата и глюкомера да отчете фалшиво нисък резултат.

След изваждането на тест лентичката от опаковката, флакончето (с останалите тест ленти) трябва да се затвори плътно и хубаво. Прекалената светлина и влага могат да повредят лентите.

Почистването на глюкомера трябва да е регулярно и да не се използва вода. Не бива никаква течност да проникне в отворите на апарата. Устройството трябва да е изключено и внимателно да се избърсва с помощта на мека тъкан. Може да се използват определени почистващи разтвори като 70% изопропилов алкохол. Задължително почистващият материал трябва да се изстиска преди почистване.

Глюкомерите трябва да се съхраняват на сухо и чисто място, далеч от високи температури. Например не бива да се държат в кола, когато е студено, на пряка слънчева светлина, или върху печка/радиатор.

реклама

реклама

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност