fbpx

Не на паниката

Както знаете ние сме фармацевти и това ни задължава в тези трудни условия да работим. Въпреки, че на целия колектив ни се иска да си бъдем вкъщи, със семействата си, ние сме на работните си места в помощ на пациентите.

Много хора се изредиха да дават съвети – пийте селен, цинк, витамин Д, запасете се, не се запасявайте, не пийте ибупрофен, пийте вода през 15 минути, пийте топла вода и т.н. Много от тези „съвети“ се оказаха фалишви. За това нашият екип седна и си помечтахме какво бихме направили, ако можеше да не сме на работа:

 1. Бихме си останали вкъщи.
 2. Бихме се отказали от всякакви срещи на живо с други хора поне за 1 седмица. Идеята на извънредното положение е да прекъсне бързото и неконтролирано разпространение на вируса. Така здравните служби могат да помогнат на всички, имащи нужда от интензивна грижа!
 3. Бихме ограничили целия новинарски поток. Защото фалшивите новини са много повече от истинските. И защото, говорейки само за ситуацията, това допълнително наслагва негативни емоции и паника.
 4. Щяхме да обърнем повече внимание на нашите близки – деца, жена/съпруг, родители. Щяхме да си говорим, да играем игри (карти, шах, бикове и кравички и т.н.), да изгледаме някой филм в домашна обстановка.
 5. Да отидем в кварталното магазинче и да напазаруваме само най-необходимите ни неща. Там обичайно няма голямо струпване на хора.
 6. Някъде към средата на следващата седмища ще опитаме да си напазаруваме с хоризонт 10 дни до две седмици. А не за години напред, както правят някои паникьосани хора. Бихме се опитали да избягваме всякакви стълпотворения от хора.
 7. Всички познати ги посъветвахме да вземат лекарства за хроничните болести за около месец. Здравната каса не излезе със становище за промяна на правилата относно датите на отпускане, това налага някои от лекарствата да се вземат без тази отстъпка. Тези наши познати, които все още имат лекарства, ги посъветвахме да изчакат и да дойдат около 10 дни преди да им свършат лекарствата.
 8. Ако проявим някакви симптоми на разболяване (каквото и да е), бихме поддържали контакти (по телефона) с нашите лични лекари. Те ще преценят какво е заболяването и ще ни дадат указания какво да направим. В никакъв случай няма да се самолекуваме!

Препоръчваме ви ето тази статия:

Коронавирус: Единственият начин е да се изолираме днес

Така бихме направили, ако нямахме професионалното и морално задължение да сме на работа. Сигурно, обаче, се питате какво правим сега в аптеката? Как свеждаме опасността от зараза до приемлив минимум въпреки постоянните контакти, обикновено с болни?

от тук на долу има продуктово позициониране без елементи на реклама!!!

Редовна дезинфекция!

Няма дезинфектанти, няма маски, няма мокри кърпи… Дори няма спирт. Това всички го знаем, но какво да правим?

с какво дезинфекцираме след като няма спирт?

Преди около 7 месеца открихме един страхотен продукт, който се ползва за студена стерилизация на бебешки пособия (биберони, шишета, играчки и други). Това са стерилизиращите таблетки Milton. Те се предлагат на българския пазар по-малко от година.

Разровихме се и установихме, че марката Milton е лидер на световния пазар в сферата на студената стерилизация от повече от 100 години.

Още по време на Първата Световна Война болниците и операционните зали в цяла Англия са били дезинфекцирани с разтвора на Milton. В последствие марката променя своя фокус към стерилизация на бебешки посуди, но формулата и качествата на разтвора остават същите и до днес. Това прави употребата на Milton изключително подходяща във времена като тези за дезинфекция на домове, офиси и обществени сгради.

За разлика от конвенционалните препарати, Milton доказано убива вирусите, бактериите и гъбичките с над 99,99% ефективност.

Ние използваме таблетките по следния начин:

 • в кофа с 5 л. студена вода добавяме 3 таблетки Milton
 • използваме пулверизатор и домакинска хартия за обработка на работните гишета, предпазните стъкла, клавиатури, мишки, касов апарат, пос терминал и други
 • с този разтвор дезинфекцираме и дръжките на входната врата (все пак всеки, който влиза и излиза пипа дръжката!)
 • с останалият разтвор измиваме пода на аптеката

Не е нужно да се изплаква след измиване с разтвора. Разтворът е годен в продължение на 24 часа от приготвянето му.

Добрата хигиена на работното място е важна, но не е достатъчна. Поддържаме висока лична хигиена и редовно проветряваме помещенията.

Силен имунитет

Всички подчертават, че е важно да имаме силен имунитет. Ние, обаче, не чакаме да дойде епидемия, а се грижим за него целогодишно!

Ето какво правим за себе си:

Уста и гърло

На 3 седмици си правим профилактика на устната кухина с таблетки за смучене Provopaine. Те съдържат лизозим и пробиотици.

Лизозим е ензим, който присъства в нашата слюнка. Той е естествен антибактериален и противомикробен агент. Лизозимът лизира (разгражда) бактериалните клетки.

Ензимът е открит за първи път от Александър Флеминг в търсене на нещо, което да забави бактериалния растеж. Лизозим проявява селективни антибактериални свойства срещу микроорганизмите в устата. Освен в слюнката, лизозим присъства и в нашите сълзи. Те са част от нашата вродена имунна система. 

Комбинацията на лизозим с пробиотични щамове покрива всички изисквания за здрава орофаренгиална кухина и здрави горни дихателни пътища. Това е комбинацията, която активира имунната защита, намалява броя на патогенните микроорганизми и предотвратява задържането им в устната кухина.
Има данни от проучвания, които в продължение на над 4 години използват тази комбинация в УНГ клиники при деца с чести инфекции.

И макар да не сме деца се спряхме точно на Провопейн защото смятаме, че има достатъчно данни за ефикасност в защитата от различни причинители. Все пак ние се срещаме с всички болести!

Нос

Освен усната кухина трябва да защитим и друга входна лигавица – носната лигавица. Едва ли сте се замисляли, но всеки ден вдишваме около 10 000 литра въздух и носът ни е първата линия на защита от замърсяванията и вирусите. Той се явява и „входна врата” на повечето вирусни инфекции.

Там се спряхме на промивки с носния душ Nasopure. Състои се от специализирана бутилка и сашета с Натриев Хлорид и Сода Бикарбонат. Той има много приложения, но една от силните му страни е ефективността за превенция на вирусни и бактериални инфекции.

Най-често вирусните частици биват вдишани през носа. Там те се закрепят в носната лигавица и започват да атакуват нашите клетки. Вирусите имат своите особености – те могат да се размножават само и единствено в живи клетки, а за своето развитие имат нужда от киселинна среда (каквато нормално е средата в носната лигавица). Дори при идеалните за тях условия – този процес е бавен – обикновено минават между 3 и 5 дни от “заразяването” до първите симптоми.

Разтворът на Nasopure алкализира носната лигавица и създава неблагоприятна среда за развитието на вируси. Това означава, че дори да сме вдишали вирусни частици, има голям шанс да предотвратим разболяването ако промиваме носа си и поддържаме лигавицата си алкална.

Ние промиваме носната си лигавица два пъти дневно – след края на работния ни ден и когато се приберем вкъщи. Така поддържаме средата на носната лигавица алкална и отмиваме евентуални вирусни частици.

Промивки на носа се препоръчват и след посещения на публични места, масови събития, болнични заведения, или при контакт с болни.

Внимание – не трябва да се прекалява с носните промивки, защото твърде честото промиване на носа отмива естествената слуз отделяна от лигавицата. В нея се съдържат антитела и защитни клетки! Също така този секрет предпазва лигавицата от изсушаване и увреждане!

Цялостен имунитет

Имунитетът си поддържаме с един не много популярен продукт – Zell Oxygen Immunkomplex. Той представлява естествен имуноактивен комплекс добиван чрез студена ферментация на плодове и зеленчуци, с високо съдържание на бета-глюкани, ензими, коензими, аминокиселини, микроелементи, витамини от А до Я.

Цел Оксиджен е специзлно разработен за укреването на имунната система по време на грипни състояния, вирусни инфекции, за повишаванене на имунният отговор при изтощение, чести натоварвания, боледуване и децифтно хранене. Ефектът е доказан от проучвания проведени в Университетската клиника във Фрайбург.

Данните от проучванията във Фрайбург показват, че Zell Oxygen Immunokomlex влияние на имунната реакция и оксидативния стрес.

След двуседмичен прием на продукта е установено стимулиране на енергийния метаболизъм и цялостно възстановяване на организма при болестни състояния. Установено е още, че подпомага за силна имунна ситема и за трайно укрепване във фази на физическо натоварване.

Zell Oxygen Immunkomplex е концентрат, така че 10-15мл един път дневно се разреждат с напитка по ваш избор (например сок мултивитамин) и се приемат след хранене наведнъж.

Спряхме се на него, защото с един продукт получаваме антиоксидант, енергиен източник и имунен комплекс. Така с Цел Оксиджен успяваме да се преборим с пролетната умора и да повишим имунитета си (поне така се надяваме).

Дано сме ви били от полза в тези необичайни времена.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност