fbpx

Недостиг на витамин B-12 – как да го установим?

През последните няколко години се вдигна доста шум около витамин B-12 и неговия недостиг. Появиха се множество хранителни добавки, които да помогнат на хората смятащи, че имат подобен дефицит. Преди да се самодиагностицирате с недостиг на витамин B-12 е хубаво да знаете, че

съществува тест за определяне нивото на витамин B-12 в кръвта или урината

Витамин B-12 е необходим за множество процеси в тялото, включително функции в нервната система и производството на ДНК и червени кръвни клетки.

Лице, чиито витамин Б-12 нива са извън нормалните граници ще изисква лечение. Ниските нива на витамин може да предизвика неврологични симптоми, както и умора, запек, и загуба на тегло. Високи нива на B12 могат да са симптом на чернодробно заболяване, диабет, или друго състояние.

Прочетете, за да научите повече за теста на витамин B-12 и какво означават резултатите.

Защо е полезен тестът за ниво на витамин B-12?

Тестът за Витамин B-12 проверява нивото на витамин B-12 в тялото. Резултатите могат да помогнат на лекарите да се определи дали необичайни нива на витамин B-12 нива са свързани с определени симптоми.

Лекар може да назначи тест за нива на витамин B-12, ако един човек има едно от следните:

Съмнения за недостиг на витамин B-12

Изследователите смятат, че до 15 на сто от хората в Съединените щати са с дефицит на витамин B12. Признаците и симптомите на дефицит включват:

 • Объркване
 • Деменция
 • Депресия
 • Затруднение в поддържането на равновесие
 • Ускорена сърдечна честота
 • скованост и изтръпване на ръцете и краката
 • Лоша памет
 • възпалена уста или език

Кърмачета с витамин Б-12 дефицит може да имат забавяне в растежа. Те могат да изпитват двигателни проблеми в допълнение към забавено развитие.

Злокачествена (Пернициозна) анемия

Хората със симптоми на злокачествена анемия може също да се нуждаят определяне нивото на витамин B-12. Злокачествена анемия, която причинява ниски нива на червените кръвни клетки, е резултат от неспособност да се резорбира витамин B-12.

Тя често засяга по-възрастни хора или тези, които липсват т.нар. intrinsic factor. intrinsic factor е вещество в стомаха, която се свързва с витамин B-12, така че тялото може да го резорбира.

Симптомите на злокачествена анемия включват:

 • Запек
 • Умора
 • Загуба на апетит
 • Бледа кожа
 • Слабост
 • Загуба на тегло

Високи серумни нива на фолиева киселина

Високите серумни нива на фолиева киселина може да прикрият симптомите на дефицит на витамин Б-12 и да влошат неврологичните симптоми.

Те също могат да увеличат вероятността от анемия.

Симптоми на други състояния

Необичайно висока витамин B-12 може да бъде ранен признак на чернодробно заболяване, диабет, или някои видове левкемия. Лекарите може да използва резултатите от теста за витамин B-12 за да поставят диагноза.

Рискови фактори за ниско ниво на витамин B-12

Деца и по-възрастни хора е по-вероятно да страдат от ниски нива на витамин B-12.

Някои хора са по-изложени на риск от витамин B-12 дефицит от други, особено тези, които имат понижена стомашна киселинност или други храносмилателни проблеми. Стомашна киселина отделя витамин B12 от храната, така че тялото може да го резорбира по-ефективно.

Следните групи от хора са по-склонни от други да страдат от ниски нива на витамин Б-12:

 • По-възрастни хора
 • Деца
 • Веганите и вегетарианците
 • Хората с диабет
 • Хората със заболявания, които намаляват резорбцията на витамин B-12 като целиакия (цьолиакия) и болестта на Крон
 • Хората, които са имат стомашен байпас
 • Кърмачки
 • Хора, които приемат лекарства като хлорамфеникол, инхибитори на протонната помпа или H2-блокери

Тестуване за ниво на  витамин B-12 ниво

Лекарите обикновено се използват кръвен тест, за да проверят нивото на витамин B-12, но у дома може да се използва тест за урината (в България не се предлага).

Важно е съобщите на своя лекар за всички лекарства и добавки, които приемате, тъй като някои може да повлияе на резултатите.

Цената на теста за серумно ниво на витамин B12 е около 20 лв. в различните лаборатории.

Какво значат резултатите?

Резултатите могат да бъдат:

 • Нормално. Нормалните стойности за ниво на витамин Б-12 в кръвта е между 200 и 900 нанограма на милилитър (ng/ml). Хората в долния край на този диапазон може да изисква последващи тестове, особено ако те имат симптоми.
 • Ниско. Нивата на витамин B-12 са ниски, ако са под 200 ng/ml. Този резултат показва дефицит на витамин B-12, злокачествена анемия, или свръхактивна щитовидната жлеза. Хората с ниско ниво на витамин B-12 често изпитват неврологични симптоми.
 • Високо. Необичайно високо ниво на витамин B-12 резултат по-голям от 900 ng/ml. Този резултат може да насочи към чернодробни или бъбречни проблеми, диабет, или някои форми на левкемия.

Възможно е резултат и референтните стойности да се разминават между различните лаборатории. За това е резултатите трябва да се тълкуват от лекар.

Лекарят може също така да назначи допълнително изследване нивата на метилмалонова киселина (ММК) и други вещества, преди да постави диагноза дефицит на витамин B-12. За съжаление тестът за ММК не се прави в България. Тези допълнителни лабораторни изследвания са могат да помогнат за ранно откриване на витамин B-12 дефицит.

Обобщение

Витамин B-12 е основен хранителен елемент, който играе жизненоважна роля за цялостното здраве. Определяне нивото на Витамин B-12 с тест е важно преди да се постави диагноза.

Продължение – Лечение на ниски нива на витамин B-12

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:

 1. What is the purpose of a vitamin B-12 level test? – MedicalNewsToday
 2. Цибалаб
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност