fbpx

Неподозирани здравни ползи на екстракта от маслинови листа

Редица тестове, проведени върху животни показват значителните ползи на екстракта от маслинови листа. Най-значимите от тях са положителният ефект върху холестерола и кръвното налягане. И въпреки, че ефектите на екстрактът от маслинови листа все още не са напълно доказани върху човешкият организъм, някои предварителни проучвания дават значителни обещания.

Проучванията откриват, че маслиновите листа съдържат редица полифеноли, като олеасеин и олеуропеин. Те се съдържат естествено в растенията и все повече изследвания показват, че те могат да подпомогнат естествената защита на организма срещу редица заболявания, сред които рак и сърдечни проблеми.

Точно тези полифеноли, съдържащи се в екстракта от маслинови листа са ключовите елементи, които допринасят за потенциалните ползи върху човешкият организъм.

В тази статия ще посочим някои от най-важните ползи на екстракта от маслинови листа върху вашето здраве. Ще посочим също и каква дозировка да използвате и кои са възможните странични ефекти от употребата му.

Ползи от употребата на екстракт от маслинови листа

Бори се с килограмите

Вече споменахме, че маслиновите листа съдържат полифенола олеуропеин, който може да предотврати натрупването на излишни килограми. Проведено проучване през 2014г установи, че добавката на олеуропеин намалява телесното тегло и предотвратява увеличаването на теглото при мишки, които консумират диета с високо съдържание на мазнини.

През 2016 година е проведен тест върху плъхове с наднормено тегло, на които е даван перорално екстракт от маслинови листа, съчетан с високохолестеролова диета. 8 седмици по-късно плъховете били с по-ниско телесно тегло, значително по-малко мастна тъкан и подобрен метаболизъм.

Данните от тези проучвания показват, че екстрактът от маслинови листа има потенциала да намали натрупването на излишни килограми, като по този начин намалява риска от затлъстяване. За да се потвърди това обаче, са необходими допълнителни изследвания за възможните ползи върху човешкото здраве.

Понижава холестерола

Предварително проведени проучвания показват, че екстрактът от маслинови листа допринася за подобряване нивата на холестерола.

В проучване от 2015г. учени разделили плъхове в две групи, на които е била давана нормална диета и такава с висок холестерол. На една от групите плъхове бил даван и екстракт от маслинови листа. След 8 седмици, хранените с холестерол плъхове показвали по-високи нива на общия холестерол. Плъховете, които консумирали към диетата си маслинови листа имали значително по-ниски нива на „лош“ холестерол.

Тези изследвания могат да се отнесат също и за хората. През 2008г. е проведено проучване, което сравнява ефектите на хранителните добавки с екстракта от маслинови листа със съвети за начин на живот при 40 еднояйчни близнаци с високо кръвно налягане. 8 седмици по-късно, учените установяват, че екстрактът от маслинови листа понижава значително нивата на липопротеин (LDL) холестерол при двойките близнаци, консумиращи го по дозозависим начин. На практика това означава, че по-големите дози имат по-голям ефект.

Понижава кръвното налягане

Екстрактът от маслинови листа може да помогне за лечение на хипертония или високо кръвно налягане.

През 2011г. е проведено проучване, при което случайни хора, страдащи от хипертония били разделени в две групи. Първите приемали 500мг. екстракт от маслинови листа, а другите по 25мг. лекарство за хипертония два пъти дневно. След 8 седмици кръвното налягане било еднакво по-ниско и при двете групи. Учените достигат до заключението, че екстрактът от маслинови листа е толкова ефективен при понижаването на кръвното, колкото лекарствата за хипертония.

При друго изследване, проведено през 2017г. различни хора с хипертония приемали 136мг екстракт от маслинови листа, а на другите било дадено плацебо. След 6 седмици, хората приемали екстракта били с по-ниско кръвно налягане от тези, приемали плацебо.

Предотвратява появата на диабет тип 2

Екстрактът от маслинови листа може също да помогне за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2. До тази констатация достигат изследователите в проучване, проведено през 2013г.

Събрани са случайни мъже на средна възраст с наднормено тегло и са били разделени на две групи. Едните приемали екстракт от маслинови листа, а другите – плацебо. След 12 седмици мъжете от групата на екстракта от маслинови листа имали значителни подобрения в инсулин сензитивността и чувствителността на панкреаса в сравнение с тези, които приемали само плацебо.

Лекарите достигат до заключението, че намалената инсулинова резистентност и чувствителността на панкреаса са важни фактори за развитието на диабет тип 2.

Дозировка и странични ефекти от употребата на екстракт от маслинови листа

Все още няма официална дозировка за това, колко екстракт от маслинови листа може да приема човек. В изследванията, които посочихме по-горе, участниците обикновено взимали по 500 до 1000мг. екстракт от маслинови листа на ден, разделен в дози.

Ще откриете екстрактът от маслинови листа да се предлага под формата на капсули, таблетки и чай. Използвайки тези продукти е най-добре да следвате указанията на производителя за безопасни дозировки.

Преди да започнете употребата на екстракт от маслинови листа е добре първо да се консултирате с лекар, особено ако страдате от специфично състояние.

Агенцията по храните и лекарствата (FDA) счита, че екстрактът от маслинови листа е хранителна добавка, а не лекарство. В България продуктите с екстракт от маслина също са хранителни добавки. Точно по тази причина няма ясни данни относно дозировката и какви са страничните ефекти от употребата на екстракт от маслинови листа.

При няколко проведени проучвания са изтъкнати възможни странични ефекти като мускулен дискомфорт и главоболие. Хората, които страдат от тежка поява на странични ефекти, трябва да спрат да вземат екстракта и да се консултират с лекар.

Не е ясно дали екстрактът от маслинови листа може да взаимодейства с други лекарства. Ако приемате лекарства с рецепта, първо се консултирайте с вашия лекар преди да вземете екстракт от маслинови листа.

Факти или истина са ползите на екстракта от маслинови листа?

Проведените до момента проучвания показват обещаващи ползи на екстракта от маслинови листа върху човешкото здраве. Те включват понижаване на кръвното налягане, подобряване нивото на холестерола, намаляване на риска от качване на килограми и развитие на диабет тип 2. Но преди да се потвърдят окончателно ползите, е необходимо да се проведат по-мащабни проучвания за да се определи дългосрочната безопасност на екстракта от маслинови листа върху човешкият организъм.

реклама

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Алекс Стефанова,
Под редакцията на:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:

  1. Food supplementation with an olive (Olea europaea L.) leaf extract reduces blood pressure in borderline hypertensive monozygotic twins
  2. Olive ( Olea europaea) leaf extract effective in patients with stage-1 hypertension: Comparison with Captopril
  3. Health benefits of olive leaf extract
  4. Impact of phenolic-rich olive leaf extract on blood pressure, plasma lipids and inflammatory markers: a randomised controlled trial
  5. Olive (Olea europaea L.) Leaf Polyphenols Improve Insulin Sensitivity in Middle-Aged Overweight Men: A Randomized, Placebo-Controlled, Crossover Trial
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност