fbpx

Очни капки и консерванти

Очите са един от най-важните сензорни органи на човека. И както всичко ценно, забелязваме нашите грешки по отношение на зрението чак след като го загубим.

В предходната статия ви разказахме за синдрома на сухото око (може да я прочетете тук). В тази ще се спрем на характеристиките на продуктите поставяни в очите.

Какви продукти могат да се прилагат в очите

В зависимост от тяхната консистенция се разделят на течни (капки, емулсии и суспензии) и продукти за мазане (унгвенти, гелове и кремове). Предвид високите изисквания, на които трябва да отговарят тези продукти се регистрират и контролират като лекарства, или като медицински изделия. Козметични продукти не се поставят в очите!

Защо очните продукти са по-специални

Както споменахме вече, окото е изключително важен орган за нашия организъм. Към него трябва да се отнасяме с особено внимание. С развитието на познанията към човешкото тяло, както и с напредване на фармацевтичната технология е прието, че всички медикаменти за очно приложение трябва да бъдат:

  • Чисти от външни частички
  • С подходяща вискозност
  • С подходяща тоничност
  • С подходящо pH
  • Стерилни
  • Подходяща повърхностна активност

Подготвянето на продукт отговарящ на тези високи изисквания не може да стане в домашни условия.

Дори много малко аптеки имат условия за приготвяне на очни продукти. Готовите продукти са създадени и произведени така, че да покриват всички тези изисквания. Това е причината поради, която не гледаме сериозно на рецепти с мед и други подобни, с които да се приготвят капки за очи в домашни условия!

Защо се слагат консерванти в капките за очи?

Консервантите са от съществено значение в наши дни за удължаване на срока на годност на храни, козметика и лекарства. Както споменахме по-горе очните продукти трябва да бъдат стерилни. Чудесно, те се стерилизират от производителя. Обаче ние ги отваряме и може да ги ползваме повече от 1-2 дни. Те влизат в контакт с околната среда, а съответно и с разпространените в нея микроорганизми. За да се запазят очните продукти стерилни след отваряне трябва да имат консервант (антимикробен агент). Той позволяват да използваме очните продукти по-дълго време. Прието е за стандарт капките за очи да останат микробно чисти поне за 4 седмици.

Има няколко основни типа консерванти, които се прилагат в очните продукти – четвъртични амониеви соли,  окислителни, алкохоли, парабени и други.

Консервантите имат неблагоприятен ефект върху повърхността на окото. Четвъртичните амониеви соли са склонни да бъдат по-дразнещи и токсични за конюнктивата и епитела на роговицата, но все още са масово употребявани. Един от най-употребяваните консерванти от групата на четвъртичните амониеви съединения бензалкониев хлорид (Benzalkonium Chloride, BAK). BAK може да предизвика роговична и конюктивна епителна клетъчна смърт, да увреди нервите на роговицата, да попречи стабилността на слъзния филм.

Окислителните консерванти не са толкова токсични и по този начин са по-благоприятни към повърхността на окото. Те също имат известна токсичност.

Хлоробутанолът е консервант на алкохолна основа. Той действа, като деформира липидната структура на микробната клетъчна мембрана и по този начин повишава пропускливостта и. Клетката губи сол, калий, натрий, други молекули навлизат и клетката се разрушава по този начин.

Времето в което пациента е в контакт с консерванта е един от факторите, които засилват нежеланите ефекти. Носенето на контактни лещи удължава времето за контакт на консерванта с очната повърхност. Освен, че окото е сравнително хипоксично в такива случаи, самата контактна леща може да засили проблема. Колкото по-засегната е очната повърхност, независимо дали става дума за увреждане от сухота в очите, блефарит, химически изгаряния, толкова по-малко толерира консерванти.

Изкуствени сълзи и консерванти

Изкуствените сълзи не правят изключение от другите очни продукти. Те също трябва да запазват микробиомна чистота през целия период на използване. Един от начините за постигане на това е използването на консерванти.

За да се предотвратят нежеланите ефекти от консервантите не трябва да използваме изкуствените сълзи повече от 6 пъти на ден. Консервантите са важни за потискане на микробната активност, но могат да бъдат причина за възпаление на окото или алергична реакция. Някои признаци и симптоми на алергична реакция към консерванта са кожни обриви, копривна треска, сърбеж и подуване на лицето, езика или устните.

Изкуствени сълзи без консерванти

Както споменахме, консерванта пази очните продукти от бактериите след отваряне на опаковката. Следователно пътят за създаване на изкуствени сълзи без консервант е в направата на опаковка, която изолира съдържанието от околната среда дори след отваряне. Изкуствените сълзи са малко по-особен продукт. Повечето пациенти ги ползват само известно време докато имат симптом. След изчезване на симптомите спира ползването на изкуствени сълзи. Минава малко време и симптомите отново се появяват, а пациента продължава да ползва същата опаковка. Това удължава времето, за което съдържанието в опаковката се изразходва.

Не е много ефективно след 4 седмици да изхвърлите ½ от съдържанието, защото може да е бактериално контаминирано, нали?

Единият подход е създаването на опаковки за еднократна употреба. При тях изкуствената сълза се поставя в малки флакончета тип ампула, която съдържа количество за еднократна употреба. Обикновено капачето на ампулата може да се ползва като тапа след първото отваряне. По този начин съдържанието може да се ползва няколко пъти в рамките на един ден.

Друг подход е създаването на специални капачки с еднопосочни филтри (хидрогел или други). Те изолират съдържанието на флакона от околната среда и в същото време позволяват откапване на изкуствената сълза в окото. Недостатък на подобни устройства е тяхната цена.

Обобщение
Очните капки са сложни продукти, които трябва да отговарят на множество изисквания. Ако имате алергия или чувствителност към консервантите в тях може да се консулнитрате с вашия офталмолог за вариант без консерванти. Винаги спазвайте ограничението за употреба след отваряне на опаковката.

Бъдете отговорни и не капете неподходящи продукти в очите си.

В интернет аптека bglek предлагаме разнообразие от очни продукти – изкуствени сълзи, за успокояване или дезинфекция на окото. Може да ги разгледате тук.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност