fbpx

Омега-3 и депресия: предимства и употреба

Омега-3 мастните киселини са невероятно важни за много функции в тялото. Те са добре изучени за ефектите си върху здравето и най-вече върху умствените способности, както и противовъзпалителни свойства.

И така, какво знаем? В продължение на повече от 10 години изследователи са проучвали ефектите, които омега-3 може да окажат върху депресията, както и други умствени и поведенчески състояния. Въпреки че изследванията са съвсем скорошни и е необходимо да се направят повече, преди да бъдат направени окончателни заключения, те са обещаващи. Повечето проучвания показват, че омега-3 могат да бъдат полезни като допълнение при лечението на някои форми на депресия.

Рибено масло

Има три основни вида омега-3 срещащи се в храните, а две са в особено количество в рибеното масло: DHA (докозахексаенова киселина) и ЕРА (ейкозапентаенова киселина). Можете да приемате рибено масло чрез включване на риба във вашата диета или чрез хранителна добавка.

Нашият мозък се нуждае от омега-3 мастни киселини за правилното си функциониране. Някои изследвания показват, че хората страдащи от депресия имат ниски нива на EPA и DHA в мозъка. Това е предпоставката, която изследователите използват, докато проучват възможните ползи от използването на омега-3 и рибено масло за лечение на депресия.

През 2009 г. е направен анализ на три проучвания, които са използвали ЕРА (ейкозапентаенова киселина) при лечението на три различни вида депресия: повтарящ се голям депресивен епизод при възрастни, голяма депресия при деца и биполярна депресия. Мнозинството от изследваните пациенти, приемащи ЕРА (ейкозапентаенова киселина) във всички видове, са показали значително подобрение в сравнение с тези с плацебо.

Преглед на изследване от 2004 г. върху омега-3 и депресията показва, че DHA може също да играе важна роля заедно с ЕРА (ейкозапентаенова киселина) при лечението на различни видове депресия. Хората с лека депресия, следродилна депресия и суицидни мисли са имали по-ниски нива на ЕРА и DHA. Тези проучвания показват, че комбинацията от ЕРА и DHA изглежда подобрява симптомите на депресията на повечето участници, които са тествани.

Като цяло изследванията, направени до този момент, изглеждат положителни за използването на рибено масло и омега-3 в лечението и депресията. Повечето проучвания обаче признават необходимостта от по-големи проучвания и от продължаващи изследвания по този въпрос.

Връзка невровъзпаление-депресия

Група японски изследователи са открили, че невровъзпалението (възпаление на нервната тъкан), причинено от нашата имунна система, играе неочаквано важна роля при депресията, предизвикана от стрес. Това прозрение може потенциално да доведе до разработването на нови антидепресанти, насочени към нашите имунни молекули. Констатациите са публикувани в престижното издание „Neuron“.

ЕРА е добре известно за намаляване на клетъчното възпаление, особено невровъзпаление. Това може да обясни защо има много връзки към подобрение на депресията, ADHD и травма на мозъка. Доказано е също, че тя спомага за детското поведение и академичните постижения, както и за фокусирането, вниманието и намаляване на агресията.

Омега-3 могат да се добавят към вашата диета по различни начини. Някои от тях са:

  • добавяне на повече риби към храната, особено на сьомга, пъстърва, риба тон и черупчести мекотели
  • хранителни добавки
  • ленено масло
  • масло от водорасли
  • масло от канола

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) препоръчва да се яде поне 2-3 порции риба всяка седмица.

Дозировката за подпомагане не лечение на различни здравни състояния с хранителни добавки варира в зависимост от състоянието и тежестта на заболяването. Трябва да говорите с Вашия лекар или фармацевт за това, каква доза ще бъде подходяща за Вас и преди да добавите хранителна добавка към Вашия здравен режим.

 

Референции:

Kohler O, Krogh J, Mors O, Benros ME. Inflammation in Depression and the Potential for Anti-Inflammatory Treatment. Curr Neuropharmacol. 2016;14(7):732-42.

Omega-3 fatty acids and major depression: a primer for the mental health professional. Lipids Health Dis. 2004;3:25. Published 2004 Nov 9. doi:10.1186/1476-511X-3-25

Osher Y, Belmaker RH. Omega-3 fatty acids in depression: a review of three studies. CNS Neurosci Ther. 2009 Summer;15(2):128-33. Review.


Изготвил статията за вас:
Любомир Мораров, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви е харесало! Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл

Тази статия не поставя диагнози, не препоръчва лечение и не отменя консултацията с лекар или фармацевт!

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност