fbpx

Онихомикоза – как се лекува?

Зад сложно звучащото име онихомикоза се крият познатите ни гъбички по ноктите. Обикновено хората се сещат за тях като наближи лятото и ще започнат да носят отворени обувки без чорапи. Ако и Вие мислите по този начин ще се наложи да ви разочароваме.

Онихомикозата не е сезонно заболяване, а лечението отнема над 6 месеца! В следващите редове ще ви разкажем за продуктите, които може да намерите в аптеките и вашият фармацевт може да ви препоръча.

Как изглежда онихомикозата?

Всички знаем, че нокътната плочка в нормално състояние е розова или прозрачна, но при наличие на гъбички тя променя не само цвета си, но и структурата на нокътя.

Онихомикозата е както хронично, така и бавно протичащо заболяване, причиняващо се от дерматофити, плесени и дрожди, което води до разрушаване на нокътната плочка. Започва с жълтеникаво в повечето случаи петно по нокътната повърхност, близо до нокътната гънка и постепенно се разраства до основата на нокътя, като променя цвета си до черно. Наблюдава се задебеляванe и  чупливост на нокътната плочка. Ненавременната реакция може да доведе до преждевременно отстраняване изцяло на нокътя.

Важно е да отбележим, че роля в образуването на гъбички по ноктите имат травмите, лошата или прекъсната периферна циркулация, диабет, употребата на антибиотици, кортикостероиди, посещаването на обществени басейни и т.н.

Въпреки че в интернет е пълно със снимки на онихомикоза, силно Ви съветвам преди да предприемете лечение, да се консултирате с лекар (най-добре кожен лекар).

Лечение на онихомикоза

Гъбичките по ноктите са лечимо заболяване. Лечението им зависи от няколко фактора като:

  • клиничния тип онихомикоза,
  • броя на засегнатите нокти,
  • вида на микотичния причинител,
  • от колко време е инфекцията,
  • колко бързо расте нокътя.

Основен принцип в лечението на онихомикозата е то да продължи до изрязване и на последната заразена част на нокътя. Естествено това се прави с цел да се избегне бързо повторно разрастване на микотичната инфекция. За да може да изрежете тази последна заразена част трябва лечението да продължи през целия период на растеж на нокътя. Пълното обновяване на ноктите на ръцете става за около 6 месеца, а на краката – 9 месеца. Следователно трябва да се въоръжите с търпение и постоянство!

В аптеките се предлагат различни продукти специално разработени за лечение на онихомикоза. Тези, които имат доказан ефект са регистрирани като лекарствени продукти. Ще спомена само тези лекарства, които не изискват лекарско предписание.

Ciclopirox (Циклопирокс)

Циклопирокс е лекарствено вещество, което се прилага специфично при онихомикоза. В България се предлага като два лекарствени продукта – Батрафен (Batrafen) и Полинейл (Polinail). И двете лекарства включват циклопирокс под формата на лак, който проникват бързо във вътрешността на нокътната плочка. В ноктите на пръстите на ръцете терапевтична концентрация на ciclopirox се получава след 7 дни, а в ноктите на пръстите на краката – след 14 дни. В ноктите на ръцете този антимикотик се натрупва в 4 пъти по-голямо количество, отколкото в ноктите на краката.

Важно е да се упомене правилното нанасяне на медикамента. И двата лака са със съвременната, удобна за приложение водноразтворима форма. Това означава, че вече не се изисква изпиляване на нокътя и/или предходния слой лак. Просто трябва с вода да се почисти повърхността на нокътя и да се нанесе новия слой лечебен лак. Приложението се прави веднъж дневно (на равни интервали). Поради водоразтворимостта на циклопирокс, задължително след приложение нокътя не трябва да се мокри в продължение на 6 часа. Нанасянето трябва да обхване освен целия заразен нокът, а и 5мм от околната кожна тъкан. По време на лечението с този тип лакове е желателно да се избягва използването на козметични лакове за нокти или изкуствени нокти.

Тук може да прочетете повече за продуктите:

Naftifine (Нафтифин)

Нафтифин е друго антимикотично лекарство за локално приложение. В България се предлага с търговското име Екзодерил. Нафтифин се съдържа в капките и крема. Лакът за нокти Екзодерил Нейлнър съдържа природни съставки. Naftifine потиска синтезата на ергостерол в дерматофити, плесенни гъбички, дрожди, причинители на споротрихозата. Това определя неговата употреба при гъбички по кожата (крема и капките) и при онихомикози (капките). Ефектът на нафтифин продължава 24 часа. Нокътната плоча се намазва с разтвора 1 до 2 пъти на ден. Препоръчва се и накапване в кожата под нокътя предната част на пръста. Повече за Exoderil дермален разтвор може да прочетете тук:

Amorolfine (Аморолфин)

Аморолфин е нова съставка на българския пазар. Съдържа се в Екзодерил Макс лак за нокти. Amorolfine е лекарствено средство без рецепта специално за лечение на онихомикоза. Има относително предимство пред циклопирокс и нафтифин, че се нанася само веднъж седмично. Недостатък е нуждата от изпиляване на нокътя преди нанасяне. Изпиляването повишава риска от разнасяне на гъбичната инфекция. Поради тази причина пиличката, която ползвате за изпиляване на болния нокът не трябва да я ползвате за пилене на здрави нокти! Въпреки че ефект от лечението с аморолфин трябва да се появи до 3-ти месец от началото, продължителността трябва да е 6 месеца за нокти на ръцете и 9 месеца за нокти на краката. Повече за Екзодерил Макс може да прочетете тук:

Terbinafin (Тербинафин)

Тербинафин е антимикотик с множество приложения. Таблетната форма (ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ) е особено ефективна при онихомикоза. Локалните форми (крем, спрей, гел) не намират приложение при гъбични инфекции на ноктите.

Bifonazol (Бифоназол)

Бифоназол е друг антимикотик, който принципно може да се ползва за лечение на онихомикози. В България без рецепта се предлага само крема Канеспор, който е показан само за кожни микози.

Нелекарствени продукти за онихомикоза

Exoderil Nailner e комбинация от етил лактат и млечна киселина, като потиска гъбичната инфекция и създава среда, която е неблагоприятна за растежа на гъбичките. Продуктът се прилага два пъти на ден. Бързият видим резултат се дължи на добавения избелващ агент. Това, обаче не съкращава продължителността на лечение.

Fungi Clear – комбинация от урея, масло от мащерка и млечна киселина, създава механичен филм върху нокътната плочка и създава неблагоприятна среда за гъбично развитие. Прилага се два пъти на ден през първите четири седмици от терапията, а след това по веднъж на ден до пълното оздравяване на нокътя.

Шуслеров мехлем номер 1 е подходящ при лечение на онихомикоза, като се втрива три пъти на ден по една доза от мехлема, която представлява от 1 до 3 см.

Сода за хляб (натриев хидрогенкарбонат, натриев бикарбонат), йодасепт (разтвор, маз), йодна тинктура, лимонов сок, етерични масла, сребърни нано частици и т.н. са други средства, които се ползват. Ефективността им при онихомикоза е доста спорна.

Други техничи, ползвани за лечението на онихомикоза са озонова терапия, хирургични методи, лазери и фотодинамична терапия.

И нека пак кажем, че лечението на онихомикозата трябва да започне възможно най-скоро след нейното диагностициране. Трябва да се въоръжите с много търпение и постоянство за да постигнете пълно излекуване.

Не забравяйте, че лятото е сезонът, в който се сещаме за неприятните гъбични инфекции, но и диариите. За успешно справяне с тях вижте тук:

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност