fbpx

Опасната страна на е-цигарите. Какво все още не знаем за тях?

В тази статия ни предстои да разгледаме един доста нашумял въпрос – електронните цигари. Все повече и повече хора започват да ги употребяват по улицата или в заведенията на закрито. Въпреки, че навсякъде се говори колко значително безвредни са те, спрямо класическите цигари, изследванията показват различната им страна. Тази, която производителите стриктно се опитват да скрият от потребителите.

Ако вие или ваш приятел се опитвате да се откаже от тютюнопушенето, чрез помощта на електронните цигари, първо прочетете тази статия. Оказва се, че използването на е-цигари не е напълно безопасно, както си мислят повечето хора и рисковете са доста в дългосрочен план.

Никотинът – удивително пристрастяващ и вреден

Преди 20г. учени от САЩ провели изследване в лаборатория. Неговата цел била да се докажат вредните ефекти от цигареният дим върху белодробната система. За целите на проекта се използвали мишки.

Учените поставили тръба с отвор, така че мишките сами да могат да влизат и излизат. В тръбата пуснали цигарен дим. Интересното на изследването е, че през първият ден учените много трудно накарали мишките да влязат в тръбата с цигарен дим. Но на втория ден, голяма част от вече изложените на никотиново въздействие мишки сами се насочвали към тръбата и влизали без чужда помощ. Обратното се наблюдавало при гризачите, които не са били изложени на тютюнев дим през първия ден – те продължавали да се съпротивляват и не влизали в тръбата и на втория ден. Изложените мишки с нетърпение очаквали да „получат“ своята доза никотин.

Проведеният експеримент по-горе доказва силното пристрастяващо действие на никотина. Електронните цигари представляват устройства за набавяне  на никотин, подобно на тръбите пълни с дим, само че за хора.

Добавените аромати в е-цигарите – коварните вреди от тази практика

Понеже пушенето не е естествен процес, като яденето и пиенето, голяма част от производителите на е-цигари добавят ароматизатори към течността, от която се извлича никотиновият аерозол. И това само за да ви стане пушенето по-приятно. Ароматизаторите в е-цигарите значително подобряват вкуса и първото впечатление, особено при тийнейджъри и възрастни, опитващи ги за първи път.

През последните години ароматизираните електронни цигари се продават значително по-бързо. Производителите може да са много доволни, но това води до увеличаването на по-страшната статистика.

Според изследванията, броят на пристрастените към никотин тийнейджъри се увеличава с тревожна скорост. Много хора се опасяват, че се създава поколение от пушещи деца, което може да доведе до завишено използване на запалим тютюн. Нещо, което уж е-цигарите се опитваха да предотвратят.

Дори и тези тийнейджъри да не преминат към редовни цигари, учени алармират, че създаването на голяма група зависими към пушенето може да доведе до последици отвъд неблагоприятните физиологични ефекти на никотина.

Малцина знаят, че никотинът всъщност е дрога, която намалява прага за пристрастяване към други агенти. На практика това означава, че употребата на електронни цигари може да доведе до още по-голямо пристрастяване към опиати от други групи.

Тази тревожна статистика завършва с това, че учените и производителите нямат дългосрочни данни за последиците при продължителна употреба и тяхното въздействие върху здравето на пушача. Важно е да отбележим факта, че никотинът е силно пристрастяващ агент, подобно на хероина. Веднъж опитали го, голяма част от юношите ще останат дългосрочни потребители на е-цигарите.

Следва продължение …

В България са регистрирани следните лекарствени продукти за отказване от тютюнопушене:

Табекс (Tabex) таблетки с Цитизин (Cytisine)

Никорет (Nicorette)Дъвки Айсминт, Спрей Фрешминт, Трансдермални пластири

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Алекс Стефанова,
Под редакцията на:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:

  1. NEJM – The Dangerous Flavors of E-Cigarettes
  2. 10 Surprising Facts About E-Cigarettes
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност