fbpx

Отървете се от раничките и афтите в устата – Завинаги!

На всеки един от Вас му се е случвало да се бори с упоритият дискомфорт при появата на раничка в устата. Усещането наистина е неприятно, а ние се опитваме да се отървем, колкото се може по-бързо от това мъчение.

Досадните ранички в устната кухина обикновено изчезват сами за няколко дни. Но проблемът е, че както така спонтанно изчезват, е напълно възможно да се появят отново от нищото. Точно последващата поява на тези ранички в устната кухина се нарича афта. Но не се бъркайте, че всяка от тези ранички е афта.

Афтите в устата или наречени още афтозен стоматит представляват диагноза, която може да постави само вашият зъболекар. Появяващите се отново и отново афти са досаден проблем, за които знаем за съжаление твърде малко.

При кого се срещат най-често афтите?

Появата на афти засяга хора на всяка възраст, но най-често се среща при деца и хора, използващи зъбни протези. Характерните ранички са с определена форма и размер, нарушаващи целостта на лигавица и причиняващи неприятен дискомфорт в устната кухина. Обикновено се появяват около 4 на брой афти, като засегнатите хора се оплакват от силна болка при контакт с храна, течности или език.

Афтите се раздразват най-вече при употребата на солени и кисели храни. При децата появата на афти е неприятен и затормозяващ проблем. Възможно е детето дори да откаже да се храни, докато раничките не заздравеят напълно. Този проблем води до сериозни притеснения от страна на родителите и то напълно основателно.

Кои са най-честите причини, водещи до появата на афти?

  • Слаба имунна система

Най-често срещаната причина, водеща до появата на афти е спад в имунната система. Той може да бъде причинен от нездравословно хранене, след прекарани заболявания, стрес и ред други причини. При слаб имунитет, организмът произвежда антитела срещу собствения си епител в устната кухина.

  • Устната хигиена

Друга причина е замърсяването на устната кухина. Това от своя страна може да доведе до поява на инфекции, които да прераснат в ранички и от там в афти. Този проблем се среща най-вече при децата, които често поставят разни предмети в устата си. Дъвченето, гризането и хапането на твърди и режещи предмети причинява нараняване на меките тъкани в устата. Образуват се ранички, които много лесно могат да се инфектират от бактерии и да се превърнат в предпоставка за появата на афти.

  • Носене на протези

Изследвания показват, че афтите се появяват по-често при хора, носещи зъбни протези, апарати или брекети. Меките тъкани в устната кухина лесно могат да бъдат наранени от пластмасовите или металните елементи на чуждото тяло. От друга страна спазването на ниска устна хигиена и наличието на бактерии може да влоши състоянието на раничките и да обостри проблема до появата на афти.

  • Алергии

Понякога появата на афти може да се дължи на алергия към някои храни, също и при непълноценно хранене. Изследвания показват, че недостигът на витамини от група Б, витамин С, цинк, желязо, калций и фолиева киселина водят до появата на ранички и афти в устната кухина.

реклама

Как да се справим успешно с афтите?

Всяка поява на ранички или афти води до нетърпим дискомфорт. В аптеките се предлагат ефикасни продукти под формата на гелове. Те успокояват болката, имат противовъзпалително действие, значително ускоряват заздравяването и увеличават устойчивостта на устната лигавица.

За да се справите успешно с афтите и раничките в устата е необходимо да изберете продукт, чиито съдържание е изцяло натурално, например с растителни масла. Важно е да не съдържа алкохол. Качествените продукти за лечение и превенция на афти не предизвикват чувство за парене, тръпнене или промяна на вкусовите качества. Такъв продукт за успешна битка с афтите е Протефикс Протект Гел. Той може да се използва директно върху възпалената лигавица. Protefix Протект Гел съдържа изцяло натурални съставки, като глицерол-оксид-триестер, добиван по патентован метод от специални растителни масла. При нанасяне се образува тънък филм, който от една страна не позволява механични и химични дразнения, а от друга се ускорява заздравяването на засегнатото място. Продуктът няма странични ефекти.

www.bglek.com


Статия с продуктово позициониране.

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност