fbpx

Отказ на Конкор Кор (Concor Cor) 2.5mg

От няколко седмици бета блокера Конкор Кор 2.5мг е отказ в търговците на едро в България. Това означава, че аптеките нямат възможност да го доставят и съответно отпускат на пациентите (освен ако нямат налични количества в аптеката).

Конкор Кор съдържа активното вещество бизопролол (bisoprolol). Той е от групата на т. нар. бета блокери. Това са лекарства, които регулират работата на сърцето (най-вече забавят пулса) и понижават кръвното налягане. Бета блокерите имат особеност, че не могат да бъдат спирани рязко. Когато се налага прекратяване на терапията с бета блокер се препоръчва период (поне 7-10 дни) на по-ниска доза и след това да се спре приема.

Внезапното спиране на терапията с бета блокери най-често причинява тахикардия (учестен пулс) и/или ритъмно нарушение (промени в начина, по който се съкращават отделните части на сърцето).

Ако сте един от многото пациенти, които приемате Concor Cor 2.5mg може да направите следното:

  • Ако приемате доза без необходимост от делене на таблетката – на пазара е наличен Concor Cor 5мг. Една таблетка от Конкор Кор 5мг се равнява на 2 таблетки Конкор Кор 2.5мг. Може да заместите всяка таблетка от 2.5мг с 1/2 таблетка от Конкор Кор 5мг. По този начин ще запазите терапевтичната схема.
  • Ако приемате доза с необходимост от делене на таблетка – не препоръчваме делене на таблетки от 5мг на четвъртинки. В този случай е нужно да се обърнете към лекуващия ви лекар за промяна на терапията. Възможните алтернативи на други фирми са:
    • Бизопролол Акорд (Bisoprolol Accord) табл. 2.5мг х30 – Accord
    • Блокбис Кор (Blokbis Cor) табл. 2.5мг х30 – Актавис
    • Собикор (Sobycor) табл. 2.5мг х30 – KRKA
    • Тирез (Tyrez) табл. 2.5мг х30 – Алкалоид

Всяка една от изброените алтернативи съдържа бизопролол 2.5мг в таблетка. Заместването на Конкор Кор 2.5мг с някоя от тях няма да промени режима на прием, който сте спазвали до момента.

Ако нямате достатъчно количество Конкор Кор 2.5мг е нужно да обсъдите с вашия лекар изброените по-горе възможности и да не прекъсвате лечението!!!

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност