fbpx

Парацетамол (Paracetamol, Acetaminophen) vs Ибупрофен (Ibuprofen)?

Двете най-предписвани лекарства при висока температура на деца

Едва ли има родител, който да не се е сблъсквал с висока температура на детето. В този момент естествено изниква въпроса:

„Какво да правя? Какво да дам на детето за да сваля високата температура?“

Темата е винаги актуална. В следващите редове ще разгледам две от най-използваните съставки в тези случаи – Парацетамол и Ибупрофен.

Започвам първо с:

Колко висока е високата температура при децата?

Важно е да се отбележи, че температурата на тялото е различна в различни части на тялото. За това и в различните части на тялото има различни стойности над, които се говори за висока температура.

Място на измерване Стойност, над която температурата се определя като висока
Под мишница (аксиларна) 37,2 °С
Под езика 37,8 °С
Ректално 38 °С

Измерването на температура под езика не е подходящо за деца под 3 години. Ректална температура се измерва на деца под 5 години.

Рискът от гърч при висока температура

Среща се при 2% до 4% от децата на възраст от 6 месеца до 5 години. Има доста неясноти относно това състояние, но със сигурност се знае, че се появява при температура над 38°С. По-голяма е вероятността да се появи при дете, в чието семейство е имало такъв случаи (родители, братя/сестри). Задължително педиатърът трябва да бъде информират за подобни обстоятелства.

Парацетамол (Paracetamol, Acetaminophen)

Може да се прилага под формата на сироп или ректални свещички. Обичайната доза е 10-15 мг/кг/доза. Всяка доза може да се прилага през 4-6 часа. Максималната дневна доза е 65 мг/кг.

Ибупрофен (Ibuprofen)

Прилага се под формата на сироп. Обичайната доза е 5-10 мг/кг/доза. Дозите може да се прилагат през 6-8 часа. Максималната дневна доза е 40 мг/кг. До скоро се предлагаше и под формата на свещички, но вече не се внасят в България.

Кое от двете лекарства да изберем?

Най-често изборът е Парацетамол. Това е установеният стандарт. Той е залегнал в учебниците по медицина и в препоръките на педиатрите (т.нар. Guidelines) в много страни.
Все пак има проучване, което сравнява Парацетамол и Ибупрофен. Авторите на проучването заключават, че:

Ибупрофен, 5 – 10 mg/kg, най-вече 10 mg/kg , е по-ефективен детски антипиретик от Парацетамол, 10 – 15 mg/kg;
няма индикации, че двете лекарства се различават в профила си на безопастност (едно спрямо друго), както и спрямо плацебо.

Заключението се отнася за краткотрайна употреба на двата медикамента в случай на повишена температура!

Задължително трябва да отбележа, че самолечението е опасно! Употребата, на което и да е лекаство трябва да става след консултация с медицински специалист. Това е особено важно, когато се касае за дете! 

В нашите аптеки може да намерите множество продукти подходящи при висока температура на деца. Списък с тях и техни описания може да намерите в нашата интеренет аптека bglek.com. От там може и лесно да ги поръчате с бърза  доставка до дома.

Очаквайте продължението на тази тема, в което ще разгледам други средства за понижаване на висока температура. Свързано с тази тематика е и темата за термометрите – кое е най-точното средство за измерване на телесна температура.

Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.
Споделете, ако ви е харесало!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Източници Applied therapeutics: The clinical use of drugs Efficacy and Safety of Acetaminophen vs Ibuprofen for Treating Children's Pain or FeverA Meta-analysis
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност