fbpx

Пиенето на алкохол може да увеличи нивата на вредните бактерии в устата

В днешно време има много информация за това, как чревните бактерии влияят на нашето здраве, но те може и да не са единствените микроби, които имат значение. Наличието на бактерии в устата също може да играе голяма роля в риска от различни заболявания. А изследователите наскоро установиха, че приема на алкохол може да повлияе върху оралната микрофлора.

Повече от 700 различни вида бактерии и някои видове гъбички живеят в устата. Много от тези микроорганизми могат да играят важна роля във факторите, които спомагат за поддържането на добро общо здраве, включително имунната реакция, смилането на хранителни вещества и дори профилактика на рак.

Проучване, публикувано на 23 април от списание Microbiome, установява, че хората, които приемат една или повече алкохолни напитки на ден, са имали повече вредни бактерии в устата си, отколкото добри. Изследователите откриват видовете бактерии, които са свързани с заболявания на венците, рак и сърдечни заболявания. Хората приемащи големи количетсва алкохол в изследването са имали по-високи нива на вредни бактерии – Actinomyces и Neisseria и имат по-ниски нива на лактобацили, които често се срещат в пробиотични хранителни добавки и се смята, че предотвратяват заболявания.

Проучването е изследвало 1 044 души на възраст между 55 и 87 години.

Резултатите от това проучване може да ви дадат основание да преосмислите пиенето си и вероятно ще бъде обект на повече изследвания в бъдеще.

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Любомир Мораров, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/drinking-alcohol-may-increase-levels-of-harmful-mouth-bacteria

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност