fbpx

Познавам лекарствата: Ибупрофен

Ибупрофенът е активна съставка на десетки лекарства, като Нурофен, Бруфен, Ибупром и др. Ибупрофен е едно от най-известните лекарствени вещества за лека до умерена болка, треска и възпаление. Той е една от най-продаваните активни съставки за лечение на болка и се счита за безопасен и добре понасян. В някои случаи ибупрофен причинява странични ефекти като стомашно-чревен дискомфорт. При определени групи пациенти, като деца и юноши, дозата на ибупрофен трябва да бъде намалена. Прочетете всичко важно за активната съставка ибупрофен, ефект и странични ефекти.

Ето как действа ибупрофенът

Ибупрофенът, също като ацетилсалицилова киселина (Аспирин) и диклофенак, спада към групата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които са сред най-широко предписваните лекарства в целия свят. Той основно инхибира образуването на простагландини – това са възпалителни тъканни хормони, които участват в развитието на треска и болка. В резултат се постига противовъзпалителен, обезболяващ и леко температуропобижаващ ефект. Този ефект трае около четири до шест часа. Активното вещество се метаболизира в черния дроб и се отделя през бъбреците след един до два часа и половина (полуживот).

Кога се използва ибупрофен?

медикаменти с ибупрофен

Ибупрофен се използва за лечение на лека и умерено тежка болка, като мускулно-скелетна болка (мускулна болка, болки в ставите), главоболие, мигрена и зъбобол. Като индивидуален препарат или в комбинация с други активни съставки, противовъзпалителният аналгетик се използва и при настинка и грипни инфекции.

Ето как се използва ибупрофенът

Ибупрофенът често се използва под формата на таблетки, капсули или таблетки с удължено освобождаване. При децата често се прибягва до течна форма или ибупрофен свещички, които преминават в кръвообращението много бързо. Освен това има и разтворими гранули и капсули за дъвчене.

Особено за спортисти и хора с мускулно-скелетна болка (като болка в ставите, мускулна болка) е подходящ ибупрофен под формата на гел, който позволява локално приложение на висока доза от лекарството. По този начин метаболизмът на тялото е по-малко обременен, отколкото при прием през устата на активната съставка. Това намалява риска от нежелани реакции.

Какви странични ефекти има ибупрофен?

Желаният ефект от облекчаване на болката, понижаване на температурата и инхибиране на възпалението може да бъде съпътстван от странични ефекти – ибупрофенът инхибира производството на защитен слой в стомашно-чревния тракт, особено на стомаха. Това може да причини киселини, болки в корема, повръщане и дори образуване на язва. Такива стомашно-чревни оплаквания са типични и често срещани странични ефекти на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Други нежелани ефекти от тази група вещества са например реакции на свръхчувствителност, функционални нарушения на черния дроб или бъбреците и др.

За да се избегнат странични ефекти, НСПВС, като ибурпофен, обикновено трябва да се използват при най-ниската доза, която има желания ефект. В допълнение, продължителността на употребата трябва да бъде възможно най-кратка.

Ако е необходима продължителна употреба на противовъзпалителни и аналгетични средства, лекарят може да предпише допълнителни лекарства като такива за защита на стомашната лигавица. На практика често се използват инхибитори на протонната помпа.

Какво трябва да се има предвид при приемане на ибупрофен?

Болкоуспокояващите като ибупрофен, подобно на другите НСПВС, не трябва да се приемат от пациенти при следните случаи:

  •     Предшестваща язва на стомаха или дванадесетопръстника, възпаление на стомаха и червата, включително болестта на Crohn и улцерозен колит (възпалително заболяване на червата)
  •     Несъвместимости с други лекарства от групата на НСПВС

Взаимодействия на ибупрофен:

Всеки пациент, който приема ниска доза ацетилсалицилова киселина (Аспирин), следва да приема болкоуспокояващи с повишено внимание – ефект на аспирин в тази ситуация може да бъде намален.

Трябва да се внимава също така, когато едновременно прилагате и лекарства, които могат да се използват безопасно само в тесен дозов диапазон (тесен терапевтичен индекс). Това се отнася например за дигоксин (сърдечен гликозид), литий (психични заболявания) и фенитоин (епилепсия).

 В допълнение, всички НСПВС могат да засилят ефекта от пероралните лекарства за диабет и да намалят ефекта на диуретиците.

Ибупрофен и алкохол

Препоръчва се да се избягва алкохол, докато се използва ибупрофен. В противен случай могат да възникнат непредсказуеми взаимодействия и повишение на странични ефекти.

От кога се използва ибупрофен?

Ибупрофен е разработен и патентован от британска компания в началото на 60-те години. През 1969 г. е регистриран там като лекарство с рецепта за ревматоиден артрит. Около 15 години по-късно, лекарствата без лекарско предписание с ибупрофен за първи път са налични във Великобритания.

Още интересни факти за ибупрофен

Аналгетикът е част от многобройните препарати за самолечение на главоболие и мигрена. За тази цел активната съставка често се използва като сол на аминокуселината лизин (ибупрофен лизинат), като по този начин се абсорбира по-бързо. Това ускорява началото на действието. В проучванията този ефект е потвърден.

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници: КХП, Pharmaceutical Journal

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност