fbpx

Как правилно да дозираме сиропите, които даваме на децата си?

Какви грешки допускаме при дозирането на течни лекарства

„Един на всеки 5 родители, който мери течно лекарство измерва повече от двойно по-висока от предписаната доза.“

Тази новина се появи преди две години в едно от обзорните медицински списания – Medscape.

Изводът е в резултат от обявени резултати на рандомизирано контролирано проучване. Също така почти всички родители допускат неточност при меренето в някаква степен.

Зимният сезон е доста напрегнат за родителите. Децата започват да кихат, кашлят и вдигат температура. Едва ли има малчуган, който да обича да пие лекарства на таблетки, но пък сиропите са удачна форма за прилагане на лечебно средство при тях. А при децата под 2 години са и единствения вариант (говоря за течна лекарствена форма – сироп и капки). Много, често сиропите са съпътствани от мерителна чашка, а ако липсва такава, то най-вероятно сте получили съвет да ползвате лъжички (чаена, супена).
Проучване е установило, че подобен метод за дозиране е изключително не точен! Не винаги е ясно на родителите как да мерят с мерителната чашка, а лъжичките са с големи отклонения. Дори във вкъщи съм забелязал, че има поне 2 модела чаени лъжички, които измерват различен обем (само информативно обяснявам, че 1 чаена лъжичка се приема за 5 мл, а супена лъжица – 15 мл).
Проучването е установило, че не само родителите, но и детегледачи, болногледачи и други хора участващи в лечението (които не са характерни за България) също допускат грешка, тоест грешката е резултат повече на избрания метод за измерване, а не от човека (и неговите способности/знания). От горе на това колкото е по-малък обемът на измерваната течност толкова по-голямо (в %) е отклонението!
Най-ефективен метод за дозиране е мерителната спринцовка. С нея намалява общото количество на грешки и в голяма степен се елиминира проблема с измерването на малък обем течност.

Авторите на проучването заключават, че е особено важно течните лекарствени форми да са съпътствани от адекватно обяснение за начина на измерване на дозата. Също така е важно медицинските специалисти (фармацевти, лекари, медицински сестри) да обучат родителите как да работят правилно с мерителните пособия.

Как се мери с мерителна лъжичка?

Както отбелязах по-горе това е най-неточния метод, но той има своите предимства. Освен това има сиропи, при които не е фатално, че ще се допусне отклонение в дозировката (да кажем повечето билкови сиропи за кашлица). Ако все пак се спрете на този метод за измерване, то направете следните неща:

  1. Проверете какъв е обемът на ползваната лъжичка. За целта вземете една спринцовка от 5 мл (не е задължително да е мерителна от друго лекарство, обикновена инжекционна спринцовка върши работа) и проверете чаената лъжичка дали събира всичките 5 мл. Тестът се прави с вода (няма значение каква). Ако нивото на водата е до ръба на лъжичката, значи тя измерва точно 5 мл. Можете да си отделите лъжичката и с нея да измервате дози равни на 5 мл. За супените лъжици е същото, но тук трябва да отмерите 15 мл. Течността трябва да стига до ръба на лъжицата. Ако лъжиците (чаена и супена) не изпълняват условието водата да стига до ръба (или да прелива) е по-добре да не ги ползвате (или да пробвате с друг модел).
  2. Хубаво е да заделите вече „проверената“ лъжица така, че да не се налага да я търсите когато ви трябва.
  3. Лекарството се пълни до ръба на лъжицата (5 мл за чаена и 15 мл за супена).
  4. Детето трябва да поеме цялото количество от лъжицата (дозата трябва да е кратна на 5 мл). Хубаво е да се накара детето да оближе лъжицата. Също така може да се сипе малко вода в лъжицата, която детето да приеме.
  5. Винаги хигиенизирайте лъжицата. Никога не ползвайте не хигиенизирана лъжица. Ако трябва да ползвате 1 лъжица за даването на лекарство последователно на няколко деца, то след всяко дете трябва да я измивате.

Как да ползваме мерителна чашка?

Мерителната чашка съпътства доста голяма част от сиропите на нашия пазар. Обикновено тя има някакво разграфяване, което трябва да позволи измерването на различни обеми течност (лекарство). Като общо правило има деление 2,5 мл и 5 мл. В някои случаи се поставят и по-големи по обем чашки, които позволяват измерване до 10 или 20 мл. Това се определя от възможните дозировки за лекарството към което е сложена чашката.

Воден мениск
източник https://water.usgs.gov/edu/meniscus.html

Правилото е, че нивото на течността трябва да е на нивото на делението. Тъй като течностите имат т.нар. капилярни свойства нивото на течността не е права линия, а е дъга изпъкнала на горе или вдлъбната на долу. Както е показано на картинката – когато дъгата е изпъкнала нагоре се гледа нивото на течността до стените, а когато е вдлъбната надолу – върха на дъгата трябва да е на нивото на мерителната линия.
Нивото на течността се преценява когато чашката се постави на нивото на очите!

Имайте в предвид, че колкото е по-малък обемът на течността спрямо максималния обем на чашката, толкова по-голяма е вероятността и степента на допускане на грешка. Например ако мерите 2,5 мл течност с чашка от 5 мл може да допуснете грешка от около 0,5 мл (което е 20%), но ако ползвате чашка от 10 мл грешката може да е 1 мл (40%). Виждате каква е разликата. За това ако можете да избирате предпочитайте да измервате поне колкото се може повече (и по възможност кратно на 5 мл). Често се случва лекарят да изписва лекарство в по-концентрираната форма и да принуждава родителя да измерва по-малко количество (например 2,5 мл). По-правилно (от гледна точка на точност на измерването) е да изпише вариантът с по-малка концентрация и родителят да измерва 5 мл.

Как се мери с мерителна лъжичка?

Тук важат същите правила както и при мерителната чашка. Потенциален проблем е, че някои лъжички не са прозрачни и измерване на по-малка от цяла доза е изключително неточно!

Как се ползва мерителна спринцовка?

В последните години мерителните спринцовки изместиха мерителните лъжички. Това е нормално в предвид техните предимства. Със спринцовките по-лесно се мери, особено ако става на въпрос за количества по-малки от 5 мл. При спринцовките вероятността да разлеете от дозата е много малка и съответно загубите намаляват. Така се увеличава вероятността детето да приеме пълната доза.


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви е харесало!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Източници Liquid Medication Errors and Dosing Tools: A Randomized Controlled Experiment One in Five Parents Make Major Dosing Errors
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност