fbpx

Предиабет

Предиабет означава, че нивата Ви на кръвна захар са по-високи от нормалните, но не достатъчно за да се диагностицира като диабет тип 2. Без намеса, предиабета вероятно ще се развие в диабет тип 2 за 10 или по-малко години.

Ако имате предиабет, дългосрочните усложнения на диабета – особено свързани със сърцето и кръвоносната система може вече да са започнали.

Има добра новина обаче. Предиабета може да бъде една добра възможност да подобрите здравето си. Прогресията от предиабет към диабет тип 2 не е неизбежна.

С промени в начина на живот – като хранене със здравословни храни, включването на физически активности в ежедневието и поддържане на здравословно тегло, можете да върнете нивата на кръвна захар към нормалните.

Симптоми на предиабет

Често предиабета протича без признаци и симптоми.

Един възможен знак, че може да сте изложени на риск от диабет тип 2 е потъмнялата кожа в някои части от тялото. Това състояние се нарича „acanthosis nigricans”. Обичайно зоните, които могат да бъдат засегнати са шията, под мишниците, лактите, коленете и пръстите.

Сигналните, червени лампи, които трябва да ви подскажат, че предиабета е преминал в диабет тип 2, включват:

 • Повишена жажда
 • Често уриниране
 • Умора
 • Замъглено зрение

Кога да посетите лекар?

Консултирайте се с Вашият лекар, ако забележите някои признаци и симптоми на диабет тип 2. Попитайте Вашият лекар да Ви направи тестове за нивата на кръвна захар, ако имате някакви рискови фактори за предиабет, като например:

 • Наднормено тегло и индекс на телесната маса над 25
 • Водите неактивен начин на живот
 • Възраст над 45 години
 • Имате близки роднини с диабет тип 2
 • Имали сте гестационен диабет (по време на бременност) и сте родили дете над 4,5 кг
 • Имате поликистозен овариален синдром – състояние, характеризиращо се с нередовен менструален цикъл, прекомерен растеж на косми и затлъстяване
 • Имате високо кръвно налягане
 • HDL холестерола е под 0.9 mmol/l (35 mg/dL) или Триглицеридите Ви са над 2.8 mmol/l (250 mg/dL).

Причини

Точната причина за предиабет не е известна, въпреки че фамилната предразположеност и генетичните фактори изглежда играят основна роля. Учените са открили, че някои гени са свързани с инсулиновата резистентност. Излишните мазнини, особенно около корема, и застоялия начин на живот също са важни фактори за развитието на предиабет.

Ясно е, че хората, които са с предиабетно състояние не преработват глюкозата правилно. Това води до натрупване на захарта в кръвта, вместо да зарежда с енергия клетките, които изграждат мускулите и другите тъкани.

По-голямата част от глюкозата в организма постъпва с храната, когато се храним и по-специално с храни, които са богати на въглехидрати. Всяка храна, която съдържа въглехидрати може да повлияе нивото на кръвната захар.

реклама

По време на храносмилането глюкозата навлиза в кръвообращението, а с помощта на инсулин, тя навлиза в клетките на организма, където се използва като източник на енергия.

Инсулинът е хормон, който се синтезира в панкреаса  (задстомашна жлеза). Когато ядем, панкреаса отделя инсулин в кръвта. Когато инсулина циркулира в кръвообращението, той действа като „ключ“, който отваря „микроскопични врати“, които позволяват на глюкозата да влезе във вашите клетки.

Инсулинът понижава количеството на кръвна захар в кръвта. Когато нивата на кръвна захар намалеят, намалява и секрецията на инсулин.

При предиабетно състояние, този процес започва да работи неправилно. Вместо да подхранва клетките, глюкозата се натрупва в кръвта. Това се случва, когато Вашият панкреас, не произвежда достатъчно инсулин или клетките Ви станат резистентни към действието на инсулина, или и двете.

Без дълготрайни промени в начина на живот, включващи здравословно хранене, повишена физическа активност и загуба на тегло, приблизително един на всеки трима души с предиабет ще развие диабет тип 2.

Има две състояние на предиабет:

 • Нарушен глюкозен толеранс (IGT) е състояние, при което нивата на кръвна захар са по-високи от нормалните, но не и достатъчно високи, за да бъдат класифицирани като диабет.
 • Нарушена глюкоза на гладно (IFG) е състояние, при което нивата на кръвна глюкоза ескалират в състояние на гладно, но не са достатъчно високи, за да бъдат класифицирани като диабет.
 • Възможно е да има и нарушена глюкоза на гладно (IFG) и нарушена глюкозна толерантност (IGT)

Рискови фактори

 • Тегло – Наднорменото тегло е главният рисков фактори при предиабет.
 • Обиколка на талията – По-голяма обиколка, може да индицира инсулинова резистентност.
 • Застоял начин на живот – Колкото по-малко движение, толкова по-голям риск от предиабет.
 • Възраст – Въпреки , че диабет може да се развие на всяка възраст, рискът за предиабет нараства с върастта.
 • Фамилна предразположеност – риска за предиабет се увеличава , ако близки родственици страдат от диабет тип 2.
 • Гестационен диабет – ако сте развили гестационен диабет, докато сте били бременна, риска от понататъшно развитие на диабет се увеличава.
 • Сън – Учените свързват проблемите със съня със увеличен риск от инсулинова резистентност.

Превенция и лечение

Както при всяко заболяване и тук превенцията е от особено значение. Намаленият прием на въглехидрати, особено на такива с висок гликемичен индекс е почти невъзможна задача за много хора в днешно време. Следете редовно нивата на кръвна захар. Осигурете си глюкомер, с който можете лесно и по-всяко време да ги измервате вкъщи.

Ако сте диагностицирани с предиабет, лечението включва същите промени в начина на живот, които се препоръчват при хора, диагностицирани с диабет. За повечето хора това ще включва редовна физическа активност, здравословно хранене и, ако е необходимо, отслабване.

Хората с предиабет също са с повишен риск от сърдечни заболявания, така че контролирането на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите в кръвта също е важно.

Здравословно хранене
Планът за здравословно хранене за намаляване на теглото и намаляване на риска от диабет тип 2 трябва да включва намаляване на общата енергия (килоджаули) и приема на мазнини, особено на наситени мазнини и храни като масло, пълномаслени млечни продукти, мастни меса, сладкиши и захарни изделия. Вместо това, избирайте широка гама от храни с високо съдържание на фибри, ниско съдържание на  въглехидрати, като например пълнозърнест хляб и зърнени храни, бобови растения и плодове. За да разработите план за хранене, който е подходящ за вас, посетете акредитиран практикуващ диетолог.

Редовна физическа активност
Редовната физическа активност помага на тялото ви да използва по-добре инсулина и да се чувства добре и здрави. Стремете се да правите най-малко 30 минути физическа активност с умерена интензивност (като бързо ходене или плуване) всеки ден от седмицата. Опитайте се да правите поне 2 по-интензивни физически тренировки седмично, за да подобрите начина, по който работят мускулите ви.
Започването на редовна програма и придържането към нея често може да стане много по-лесно, като се присъедините към група или мотивиран приятел, за да ви насърчи да продължите.

* Преди да започнете нов тип физическа активност, винаги говорете с Вашия лекар.


Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност