fbpx

Противовирусни средства

Покрай всички вируси, които щъкат сред нас, хората и специалистите се сещат за противовирусните средства. Правим кратък обзор на най-често изписваните – кога са ефективни и какви странични ефекти са характерни за тях.

Oseltamivir – по лекарско предписание!!!

Озелтамивир е противовирусно лекарство, което се прилага за лечение на инфлуенца тип А и Б в човешкия организъм.

Озелтамивир лекува инфлуенца-грип при малки деца и възрастни, които са имали симтоми на грип в продължение на 2 или по-малко дни. През първите 48 часа озелтамивир е с доказана ефективност, тоест когато се започне лечение от началото на симптомите.

Лекарството инхибира определени ензими на повърхността на вируса, като по този начин пречи на навлизането му в здравите клетки (тези, които още не са заразени), както и ограничава освобождаването на вирусни частици от вече заразените такива.
Приложението на озелтамивир при бебета под 1 годинка, за профилактика на грип по време на епидемия, трябва да се случва само по преценка на лекуващия лекар!

Този лекарствен продукт може да се дава за предотвратяване на инфлуенца при хора, които са били изложени на грипа, но още нямат симптоми.

Oseltamivir не лекува общата настинка и не замества противогрипната ваксина. Приемът на озелтамивир трябва да продължи толкова, колкото Ви е предписано, дори да усетите подобрение. Симптомите Ви могат да се подобрят, но инфекцията все още да не е напълно изчезнала.

Най-честите нежелани лекарствени реакции на това лекарство са гадене или повръщане, стомашни болки, разстройство, главоболие и болка. Те се наблюдават предимно след първата приета доза и обикновено отшумяват с продължителния прием. Ако продуктът се приема с храна, честотата на тези реакции намалява.

Някои хора, използващи това лекарство, могат да изпитат редки странични реакции като внезапно объркване, делириум, халюцинации, необичайно поведение или самонараняване. Тези симптоми са наблюдавани най-често при деца. Не е напълно ясно дали точната причина за тях е това лекарство. Въпреки това всеки, който го използва, трябва да бъде наблюдаван внимателно за признаци на объркване или необичайно поведение. Ако имате някои от тези симптоми, веднага потърсете лекар!

Лекарството съществува и под форма на прах за перорална суспензия (6 mg/ml), която се предпочита за деца и възрастни пациенти, които изпитват трудности при прием на капсули, или когато са необходими по-ниски дози.

Rimantadin – по-лекарско предписание!!!

Римантадин се прилага при възрастни и деца в училищна възраст при ранното лечение на грип тип А и за профилактика при възрастни в период на епидемии.

Ефектът от лечение отново е по-силен, ако приема започне през първите 48 часа от заболяването.

Лекарството проявява терапевтичното си действие като инхибира в ранен стадий вирусната репликация (размножаването на вируса).

За лечение на грип при възрастни през първия ден се приемат 2 таблетки, равни на 100 мг, 3 пъти дневно, през втория и третия ден по 2 таблетки 2 пъти дневно, четвъртия и петия ден по 100 мг (2 таблетки) веднъж дневно. Продължителността на лечението е 5 дена.
При профилактика на грип – възрастни по 50 мг веднъж дневно до 30 дни.

Римантадин трябва да се прилага с повишено внимание при пациенти с нарушена стомашно-чревна функция, нарушена бъбрчена функция, чернодробни заболявания, тежки заболявания на сърдечно-съдовата система.

Парацетамолът и ацетилсалициловата киселина понижават ефективността на римантадина. Алкохолът също трябва да се избягва при прием на това лекарство, защото могат да възникнат непредвидени реакции от страна на нервната система.

Обикновено се понася добре, в редки случаи се наблюдава повръщане, сухота в устата, намален апетит, тежест, отпадналост, главоболие, раздразнителност и световъртеж.

Няма наблюдения за предозиране с това лекарство. При един случай е установена токсичност с аналога на римантадин – амантадин, като проявите са били повишена възбудимост, халюцинации, аритмия и смърт.

Римантадин е противопоказан при бременни и кърмачки. При проучвания с опитни животни е установено, че лекарството преминава през плацентата и се отделя в кърмата.

Aviron rapid – хранителна добавка

Авирон рапид е препарат, предназначен за хора с начални симптоми на грип и други симптоми като температура, мускулни болки и втрисане.

Съдържа 3 съставки с натурален произход – Апоген – 100 mg, Андрографолид – 10 mg и Хумусна киселина – 250 mg.
Най-добре е приема на Авирон да започне веднага след първите симптоми на грип или остра вирусна инфекция.

Определят го като подходящ за профилактика по време на грипна епидемия, след терапия с антибиотици и за подпомагане възстановяването на организма.

Механизмът му на действие се дължи на хумусната киселина и апогена, които потискат прикрепването на вирусите към клетките. Хумусната киселина и андрографолидът също имат свойството да блокират навлизането на вируса в клетката и неговата репликация. Апогенът може да стимулира имунната система за по-бърз имунен отговор.

Този препарат се приема по следната схема – възрастни и деца над 12 години – През първия ден се приемат 3 таблетки 3 пъти на ден, през втория – 3х2, и нататък по схема:
ден 3 – 3х1,
ден 4 – 3х1,
ден 5 – 3х1
Деца от 5 до 12 години – 6 дена по 1 таблетка 3 пъти дневно, на 7-мия ден 2 пъти по 1 таблетка.

Авирон рапид се приема добре от пациентите. Досега не са известни странични ефекти на препарата и противопоказания за неговото използване. Все пак не препоръчваме самоназначаването и приемането му без основателни причини и симптоми. При отделни случаи са възможни алергични реакции, поради свръхчувствителност към някоя от съставките. Ако усетите, че Авирон рапид причинява зачервявания на кожата, сърбеж, обриви, задух, оток на устните и трудности при преглъщането, консултирайте се с лекуващия специалист!

Малките деца, заедно с бременните жени, кърмачките и по-възрастните пациенти трябва задължително да обсъдят с лекаря подробностите относно приема на хранителната добавка – дозата, схемата и продължителността на лечение.

Настоящата статия има само информативен характе. Не препоръчваме самолечението! При симптоми задължително се консултирайте с лекар!

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност