fbpx

Ранни симптоми на грип

Откриването на ранните симптоми на грипа може да предотврати разпространението на вируса и вероятно да ви помогне да лекувате заболяването, преди да се влоши. Ранните симптоми могат да включват:

 • умора
 • болки в тялото и студени тръпки
 • кашлица
 • възпалено гърло
 • треска
 • стомашно-чревни проблеми

Съществуват и ранни грипни симптоми, които са уникални за децата.

Прочетете нататък, за да научите повече за всички тези симптоми и как можете да намерите облекчение.

 1. Умора (Внезапна или прекомерна умора) – По-кратките дни и намалената слънчева светлина могат да ви накарат да се почувствате уморени, но има разлика между обикновената умора. Внезапна, прекомерна умора е един от най-ранните признаци на грип и може да се появи преди другите симптоми. Умората също е симптом на обикновената настинка, но обикновено е по-тежка при грипа. Изключителната слабост и уморяемост могат да попречат на нормалните ви дейности, затова е важно да ограничите активността и да позволите на тялото си да почива. Освободете се няколко дни от работа или училище и останете в леглото. Почивката може да укрепи вашата имунна система и да ви помогне да се борите с вируса.
 2. Болки в тялото и студени тръпки – Болките в тялото и втрисането са също обичайни симптоми на грип. Ако сте се заразили с грипния вирус, може погрешно да обвинявате болките в тялото си за нещо друго, като скорошна тренировка. Болките в тялото могат да се проявяват навсякъде, особено в главата, гърба и краката. Грипът може да причини втрисане дори преди да се развие треска. Завиването  с топло одеало може да увеличи телесната ви температура и да намали студа. Ако имате болки в тялото, можете да приемате лекарства за борба с болката, като ацетаминофен (Парацетамол, Панадол) или ибупрофен (Нурофен, Ибупром).
 3. Кашлица – Продължителната кашлица може да показва ранно заболяване и може да бъде предупредителен признак на грипа. Вирусът на грипа може също така да предизвика кашлица с хрипове и стягане в гърдите. Може да кашляте храчки или слуз, но това е рядко в ранните стадии на грип. Ако имате респираторни проблеми, като например астма или емфизем, може да се наложи да се консултирате с лекар, за да предотвратите допълнителни усложнения. Също така, обадете се на лекар, ако забележите цветна храчка. Грипните усложнения могат да включват бронхит и пневмония. Приемайте лекарства за кашлица, за да я успокоите.
 4. Болки в гърлото Свързаната с грип кашлица може бързо да доведе до възпалено гърло. Някои вируси могат действително да причинят възпаление на гърлото без кашлица. В най-ранните стадии на грипа, гърлото Ви може да се почувства сухо и раздразнено. Може да почувствате и странно усещане, когато поглъщате храна или напитки. Ако имате болки в гърлото, вероятно състоянието ще се влоши, когато вирусът прогресира. Пеиемайте чай, пилешка супа и вод. Можете също да си правите гаргара с чаша от топла вода, 1 чаена лъжичка. сол и 1/2 ч. л. от сода за хляб.
 5. Треска – Треската е знак, че тялото ви се бори с инфекция. Свързаните с грип температури обикновено са около 38˚C или по-високи. Докато треската е често срещан симптом в ранните стадии на грип, не всички пациенти с грип ще имат треска. Също така може да почувствате студени тръпки с или без треска, докато вирусът се развива. Парацетамолът, ибупрофенът и метамизолът (Аналгин) са ефективни редуктори на треската, но тези лекарства не могат да лекуват вируса.
 6. Стомашно-чревни проблеми – Ранните симптоми на грип могат да се простират по главата, гърлото и гърдите. Някои щамове на вируса могат да причинят диария, гадене, болки в стомаха или повръщане. Дехидратацията е опасно усложнение при диария и повръщане. За да избегнете дехидратация, пийте електролитни напитки, плодови сокове, безкофеинови чайове и сода, или бульон.

Симптоми на грип при деца

Грипният вирус причинява и горните симптоми при деца. Въпреки това, вашето дете може да има други симптоми, които изискват медицинско обслужване. Те могат да включват:

 • не пие достатъчно течности
 • плаче без сълзи
 • трудно събуждане
 • неспособен да яде
 • треска с обрив
 • затруднено уриниране

Може да е трудно да се разбере разликата между грипа и настинката при децата. С настинка и грип детето ви може да развие кашлица, болки в гърлото и болки в тялото, но симптомите са по-тежки при грипа. Ако детето ви няма треска, това може да е индикация, че вместо това има обикновена настинка. Ако сте загрижени за симптомите, които детето ви е развило, трябва да се обадите на педиатър.

Спешни симптоми

Грипът е прогресивно заболяване. Това означава, че симптомите ще се влошават, преди да настъпи подобрение. Не всички отговарят по един и същ начин на вируса. Общото ви здраве може да определи тежестта на вашите симптоми. Вирусът на грипа може да бъде лек или тежък. Потърсете незабавна медицинска помощ, ако имате следните симптоми:

 • болка в гърдите
 • затруднено дишане
 • синкава кожа и устни
 • тежка дехидратация
 • замайване

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност