fbpx

Roche и глюкомерите Accu-chek в България

Едва ли има диабетик в България, който да не знае за Accu-chek. Това е търговска марка с над 40 годишна история. Глюкомерите Аку-чек са синоним на прецизност, точност и надежност, когато говорим за измерване на кръвна захар в домашни условия. Accu-chek е търговска марка на Roche, дъщерно дружество на швейцарския фармацевтичен концерн Roche.

Roche е пионер в иновативните технологии за диабетици. Фирмата е глобален лидер в ингерираното контролиране на диабета. Компанията разчита на повече от 5 000 служители в цял свят, които всеки ден да помагат на хората с диабет. Основна цел на компанията е да развива начина, по който пациентите с диабет получават грижа за своето състояние. Постигането на този стремеж е свързано с постоянната колаборация със здравни специалисти и платци на медицински грижи в цял свят.

Със своята марка Accu-chek, Roche осигурява интегрирани решения за следене нивата на кръвна захар, прилагане на инсулинова терапия и събиране на данни за ефективен контрол на терапията. Включването към отворената екосистема от компанията на приложения и услуги, Roche цели да промени диабетната грижа сега и в бъдеще.

Продуктите за диабет с марката Accu-chek официално се внасят от фирма Марвена. Тя е отговорна за дистрибуцията и следпродажбеното обслужване на глюкомери и тест ленти Аку-чек.

От портфолиото на Roche в България се предлагат две системи за контрол на кръвна захар – Accu-chek Performa и Accu-chek Active.

И двата апарата се предлагат повече от 5 години на нашия пазар. Първоначално се налагаше използването на чипове за разпознаването на партидите тест ленти. Последните версии на Перформа и Актив работят без чип.

Аку-чек Перформа и Аку-чек Актив са сертифицирани по стандарта ISO 15197:2013. Това означава, че всеки един от глюкомерите и тест лентите е проверен за точност и изпълнява изискванията на стандарта. Знакът ISO на опаковката гарантира, че измервания в границите до 5.55 ммол/л могат да се отклоняват до 0.83 ммол/л от лабораторните резултати. За стойности на кръвната захар над 5.55 ммол/л системите Accu-chek Performa и Accu-chek Active постигат отклонение до 15% от лабораторните стандарти. Стандартът ISO 15197:2013 показва, че тази точност се постига в 95% от измерванията и то със всяка една партида на тест лентите.

Високия стандарт за качество на Accu-chek се подкрепя от факта, че те са единствената фирма в 10 годишната ни практика, която изтегля и подменя по собствена инициатива няколко партиди тест ленти. Повече за тази акция може да прочетете тук.

Accu-chek Active

Accu-chek Active е чудесен глюкомер, на който може да разчитате за точно измерване на глюкоза в кръвта. Това е един от малкото апарати в България, който позволява да се добави кръв към пробата, ако първоначалната капка е била твърде малка.

снимката е илюстративна

Иначе апаратът има всички стандартни характеристики:

  • Памет за 350 измервания
  • Връзка с компютър
  • Лек и удобен за носене
  • Голям LCD дисплей
  • Относително бърз резултат – около 5 секунди

Качествата на системата Аку-чек Актив се потвърждават от неговата масова употреба – всяка секунда поне 55 човека в света измерват кръвната си захар с това устройство.

Разбира се Accu-chek Active не е перфектен. Един от недостатъците му е нуждата на по-голямо количество кръв за изследване. Друг недостатък е неудобното поставяне на кръвта върху тест лентата, когато тя вече е поставена в глюкомера. Последното може да бъде коригирано като поставите капката кръв върху лентата и едва след това я пъхнете в глюкомера Аку-чек Актив.

Accu-chek Performa

В някои страни се казва Aviva 😉

реклама

Accu-chek Performa е най-масовия глюкомер за кръвна захар в България (данни на IMS за 2017 и 2018 г. в брой опаковки тест ленти). Апаратът е компактен, последната версия работи без кодиращ чип. Борави се изключително лесно с него. Спазва се основната процедура замерене на кръвна захар –

  • поставяте лентата в глюкомера, така той се включва
  • подавате капка кръв към отвора в тест лентата
  • тест лентата Accu-chek Performa засмуква кръвта и след 5 секунди вече имате резултат
снимката е илюстративна

За разлика от Аку-чек Актив, при Аку-чек Перформа капката кръв нужна за измерване е под 1 микролитър (по-точно само 0.6 µl). И тук апаратът е с голям дисплей, модерен дизайн и противохлъзгащо покритие.

Имате възможност за поставяне на етикети върху измерванията (преди/след хранене и други).

Недостатък е остарялият начин на свързване с компютър – инфрачервен порт. Е поне присъства като възможност. От друга страна запаметява 500 измервания, което е внушително. Друг недостатък е липсата на подсветка на екрана и гнездото за тест ленти. Това би затруднило нощното измерване, което е особено важно при децата с диабет тип I, както и хората с по-слабо зрение.

Заключение

И двата глюкомера Accu-chek са страхотни устройства. Може да се доверите на тях в ежедневието си и спокойно да регулирате дозата инсулин според показанията, които отчитате с тях.

Пълните спецификации на двата глюкомера Аку-чек може да видите тук:

Може да поръчате тест ленти за тях от тук:

Не забравяйте, че редовното измерване на кръвна захар е важно. Вижте защо в тази статия.

www.bglek.com


Статия с продуктово позициониране.

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

реклама

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност