fbpx

Симптоми на диабет

Когато страдате от диабет, организмът има проблем с производството и ефективното използване на хормона инсулин. Инсулинът е необходим, за да може вашият организъм да използва глюкозата (кръвна захар) – да й помогне от кръвта да навлезе в тъканите и там да се използва като източник на енергия. Ако липсва инсулин, глюкозата се натрупва в кръвта, което може да доведе до различни симптоми и усложнения за здравето.

Най-честите симптоми на диабет

diabet symptoms Converted 011
Виж инфографиката

Някои пациенти, които са диагностицирани с диабет, не са изпитвали никакви симптоми. При тях диабетът е бил диагностициран след кръвен тест.

Много хора обаче, могат да забележат един или повече от следните предупредителни знаци на диабет.

Често уриниране
Тъй като бъбреците трябва да отстранят излишната глюкоза от кръвта, тя се озовава в урината, което може да доведе до по-често уриниране, с по-голям обем.

Повишена жажда
Когато губите повече течности, чрез често уриниране, организмът се дехидратира и се появява чувство за жажда. Ще забележите, че пиете повече течности, за да избегнете дехидратацията. Често жаждата е съпътствана със сухота в устата.

Увеличен глад
Можете да забележете, че се чувствате гладни през цялото време. Вашето тяло не е в състояние да използва глюкозата и да доставя енергия на клетките. Това води до лъжливо чувство за нужда от повече енергия.

Необяснима загуба на тегло
Тъй като тялото Ви не е в състояние да използва кръвната си захар ефективно, то започва да използва натрупаните мазнини като източник на енергия, което може да доведе до загуба на тегло или невъзможност за наддаване на тегло при подрастващи деца. Това е типичен симптом на диабет и се случва, въпреки че сте постоянно гладни и консумирате повече храна.

реклама

Умора
Чувството на умора е често срещан симптом на диабет, защото тялото Ви не може да използва добре глюкозата като източник на енергия.

Раздразнение
Заедно с глада и умората е лесно човек да стане раздразнителен. Поради тази причина това е един често срещан симптом при пациенти с диабет.

Замъглено зрение
Високите нива на кръвна захар може да доведат до временно усещане за замъглено зрение.

Симптоми според типа диабет

Симптомите, които се развиват, могат да се различават до известна степен, в зависимост от типа диабет. Например:

Предиабет
Предиабета обичайно е безсимптомен, което означава, че почти няма никакви симптоми. Пациентите често се диагностицират в резултат на рутинни кръвни изследвания.

Диабет тип 1
Симптомите се развиват внезапно, в сравнение с другите видове диабет. Въпреки че и възрастните хора могат да развият диабет тип 1, той обикновено се появява през детството или тинейджърските години.

Диабет тип 2
Симптомите на диабет тип 2 обикновено се развиват много по-постепенно и по-продължително, в сравнение с диабет тип 1. Когато клетките стават по-малко чувствителни към инсулин, симптомите обикновено се влошават. Въпрки това, понякога, хората с диабет тип 2 не изпитват всички типични симптоми.

Гестационен диабет (диабет по време на бременност)
Гестационният диабет може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Развитието на хипертония по време на бременността може да е признак за гестационен диабет.

Симптомите на диабет често могат да бъдат объркващи и неясни, което означава, че много хора имат диабет дълго време, преди да бъдат диагностицирани. Ако се притеснявате, че може да имате диабет е важно да се консултирате с Вашия лекар, защото колкото по-рано се диагностицира, толкова по-добре можете да намалите шанса за развитие на усложнения.


Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност