fbpx

Синдром на раздразненото черво – причини и въздействие

Какво е определението за синдром на раздразненото черво (СРЧ)?

Синдромът на раздразненото черво (СРЧ) – наричан още дразнимо дебело черво – е заболяване, характеризиращо се с хронични, коремни симптоми и неравномерни движения на червата, без причина, която може да се установи чрез рутинна диагностика, която се отразява тежко на пациентите и понижава значително качеството им на живот. Според специалистите става въпрос за синдром на раздразненото черво, ако са изпълнени следните три критерия:

  • Има 2 хронични симптома, т.е. с продължителност повече от 3 месеца (например болка в корема, метеоризъм), които пациентът и лекарят свързват с червата и които често са придружени с промени в изхождането.
  • Приема се, че симптомите оправдават търсенето на помощ от пациента и/или безпокойството му и са толкова силни, че значително понижават качеството на живот.
  • Необходимо условие е да няма очевидни промени, характерни за други болестни състояния, които могат да бъдат причина за тези симптоми.

Смята се, че 10-15% от населението страда от синдрома на раздразнените черва. Това означава, че СРЧ е едно от най-честите стомашно-чревни заболявания.

Синдромът на раздразненото черво се подразделя на 3 подгрупи:

  • С преобладаваща диария,
  • С преобладаващ запек,
  • С едновременно наличие или редуване на двете.

Произходът на синдрома на раздразненото черво все още не е категорично установен, но се обсъждат различни причини, като нарушения в дефекацията, сетивни нарушения, леко възпаление, промени в чревната имунна система и психологически влияния. Друга честа причина е променената чревна флора вследствие на стомашно-чревна инфекция (така наречения „пост-инфекциозен синдром на раздразненото черво“).

Да се използват ли пробиотици при раздразнено черво?

Много аспекти на синдрома на раздразненото черво включват чревната флора в основата на СРЧ. Сега съществуват различни метаанализи и прегледи, според които пробиотиците имат положително въздействие върху синдрома на раздразненото черво. Редица съвременни проучвания показват положителни ефекти на пробиотиците от гледна точка на подобряване на общата симптоматика (коремна болка, метеоризъм, събиране на газове и т.н.). Поради това, Германското дружество по храносмилателни и метаболитни заболявания признава пробиотиците като ключов избор за терапията на СРЧ. Контролирането на симбиозата с висококачествен продукт включващ много видове (Дармфлора плюс селект) се препоръчва като основно лечение. Специалните медицински дрожди Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 са с доказана ефикасност в специфичното атакуване на симптомите на синдром на дразнимото черво, като коремна болка, метеоризъм, запек.синдром дразнимотот черво

Как действат пробиотиците върху синдрома на раздразненото черво?

a) Противовъзпалителен ефект

Чрез използване на дрождевия щам Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 в лабораторни условия е доказано, че дрождите индуцират освобождаване на противовъзпалителни вещества в организма. В същото време са били освободени само малки количества от хормоните, които предизвикват възпалението. Описано е, че пациентите с раздразнено черво показват нарушен баланс между противовъзпалителните вещества и тези водещи до възпаление. Това съотношение може да се нормализира чрез дрождевия щам Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856, което обяснява полезното въздействие на този щам върху синдрома на раздразненото черво.

b) Обезболяващ ефект

Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 показва обезболяващ ефект за период от 15 дни. Противодействат на прекомерните възпалителни фактори и веществата усилващи болката. Освен това е доказано, че прагът на болката може да се увеличи с 50% в случаите на подуване на червата. Механизмът на този ефект може допълнително да обясни ползата на дрождевия щам Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856 при модулиране и възстановяване на нормалното възприемане на висцералната болка при синдрома на раздразненото черво.

 

Dr. Wolz Дарм про RDS (Darm pro RDS Reizdarm) капсули е хранителна добавка на немската фармацевтична компания Dr. Wolz Zell GmbH. Дарм про RDS e предназначен за диетотерапия на синдрома на дразнимото черво (СДЧ). Съдържа специални медицински дрождиSaccharomyces cerevisiae CNCM I-3856. Микроорганизмите показват висока естествена устойчивост към стомашна и жлъчна киселина, а киселинно-устойчивата капсула осигурява допълнителна защита. Те достигат червата без да бъдат засегнати. Ефектът на специалния щам дрожди върху типичните симптоми на СДЧ е доказан чрез две плацебо-контролирани двойно-слепи рандомизирани проучвания.

Предимства на Dr. Wolz Дарм про RDS (Darm pro RDS Reizdarm):

  • Генетично характеризирани и безопасни специални медицински дрожди Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856
  • Ефективни в рамките на първите 15 дни за типичните симптоми на синдрома на дразнимото черво
  • Намаляване на коремна болка, подуване, газове и т.н.

Не съдържа желатин, глутен, лактоза, фруктоза, оцветители


Тази статия е с рекламна цел.

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната конуслтацията с лекар или фарамцевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност