fbpx

Спорт и нива на кръвна захар при диабет

В следващите редове ще ви разкажем как спортът влияе върху нивата на кръвна захар при хора с диабет.

Както всички знаем тренировките за сила и издръжливост намаляват мастните отлагания и подобряват инсулиновата резистентност на клетките. Тренировките за издръжливост имат пряк ефект върху стойността на HbA1c, тя може да бъде намалена чрез физическа активност с 0,7%, което съответства приблизително на ефекта на лекарственото лечение при диабет. Силовите тренировки може да понижава стойността на гликирания хемоглобин с около 0,5%.

Редица учени препоръчват физическа активност от поне 150 минути седмично с умерена интензивност за подобряване на регулацията на глюкозата при диабет тип 2. Физическата активност трябва да се извършва най-малко три дни, още по-добре пет дни в седмицата. Паузата между тренировъчните дни не бива да бъде по-дълга от два дни въз основа на констатацията, че подобренията в метаболизма на глюкозата продължават максимум 48 часа.

Силовите тренировки се препоръчват най-малко три дни от седмицата, в които е желателно да се тренират всички основни мускулни групи. Преди да започне систематичните тренировки за издръжливост и сила, лекуващият лекар трябва да даде зелена светлина след подходящите прегледи.

Спортните програми при диабетици тип 1 също заемат важна роля. Те укрепват сърдечно-съдовата система и по този начин предотвратяват редица сърдечно-съдови заболявания. Предполагам знаете, че процентния дял именно на тези заболявания е по-висок при страдащите от диабет тип 1. Стойностите на HbA1c могат да бъдат подобрени чрез физическа активност при диабетици от тип 1, особено когато пациентите съумяват правилно да адаптират дозата на инсулин и храна към повишено физическо натоварване. Диабетиците могат да практикуват всички спортове, като внимателно следят нивата на кръвната си захар. Училищните спортове сред подрастващите също са подходящи, стига учителите да бъдат предварително информирани и да следят учениците по време на спорт.

Има две състояния, за които диабетиците трябва да внимават:

хипогликемия и хиперацидоза

Последната се свързва с недостиг на инсулин, глюкозата не може да премине в мускулите. Тогава  тялото започва да разгражда мастни киселини и протеини, за да спечели енергия. В резултат на това се получават повече аминокиселини и мастни киселини, от които възникват така наречените кетонови тела. Те водят до хиперацидоза, което може да доведе до силно замъгляване на съзнанието. В най-лошия случай може да се стигне дори до безсъзнание.  И хипо- и хипергликемията могат да се управляват добре чрез точно дозиране на дозите на инсулина преди и след тренировка.

При определени обстоятелства приемът на допълнителни въглехидрати може да бъде полезен. Имайте предвид, че ниски нива на захар може да се проявят до няколко часа след тренировка. Следователно пациентите трябва предварително да обсъдят планираната спортна програма с лекар.

Симптоми като изпотяване, сърцебиене, внезапно замъглено зрение и слабост в коленете не са рядкост при спортуване. Трябва да проверите дали тези симптоми не са свързани с ниски нива на кръвна захар. Мускулите консумират глюкоза по време на физическата активност, получават запаси от кръвта, което може да понижи нивата на кръвната захар.

Препоръчва се консумацията на въглехидрати преди тренировка, ако нивото на кръвната захар е под 5.55 mmol/l (100 md/dl). Подходящи въглехидрати са например банани или хляб, в зависимост от стойността на кръвната захар и степента и продължителността на физическото усилие.

В случай на инсулинова терапия, дозата трябва да бъде коригирана във времето. За спортна дейност, която ще трае 60 минути е достатъчно да се приема въглехидрат до 30-45 мин. преди началото на тренировката.

Измервайте по-често кръвната захар и въвеждайте стойностите в дневник. Тук може да прочетете защо.

Не започвайте физическа активност на празен стомах и закусвайте редовно. Тежките  упражнения, изискващи повишено напрягане може да доведат до рязко покачване на кръвната захар четири до шест часа по-късно.

За спортистите с диабет  важат общите правила за здравословна и балансирана диета, не е необходима специална такава, желателно е да се избягва честата хипогликемия. За утоляване на жаждата се препоръчват изотонични напитки или минерална вода. Захарните напитки като кола винаги трябва да са под ръка, тъй като могат да противодействат на хипогликемията. За утоляване на жаждата обаче те не са подходящи поради високото съдържание на калории.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност