fbpx

Стевия и Диабет

Стевия е естествен подсладител, който се добива от растението Stevia rebaudiana. Растението произходжда от Северна и Южна Америка. В последните години се наблюдава нарстване на употребата на стевия – подсладители за напитки, в сладкарската промишленост, дори в хранителни добавки.

Расте интересът към стевия от страна на диабетиците. Проучване от 2010 г заключава, че употребата на стевия не повишава нивата на кръвна захар, което я превръща в безопасен подсладител при диабет.

Сладостта на стевия се дължи на гликозиди наречени Стевиол (Steviol). Той е 300 пъти по-сладък от захарта, но в същото време почти не е калоричен. Въпреки сладостта си, стевиоловите гликозиди оставят последващ горчив вкус. Поради тази причина част от продуктите със стевия съдържат други съставки, които да коригират този недостатък.

В следващите редове ще се опитаме да отговорим на въпроса:

Безопасна ли е стевия като подсладител за хора с диабет?

Безопасна ли е стевия?

Екстрактите от стевия са безопасни за повечето хора ако се приемат в умерени количества. Стевиоловите гликозиди често присъстват в напитки, сладка и диетични продукти.

2012 г. American Heart Association (AHA) and the American Diabetes Association (ADA) излизат с общо становище, че стевия и други подобни подсладители могат да са отполза за диабетиците, ако те ги използват правилно и не компенсират по-малко приетите калории с последващо допълнително хранене.

Може ли стевия да лекува диабет?

Както е известно все още няма лек за диабет. В тази връзка стевия не може да се разглежда като лекарство при диабета. Ролята на стевия може да бъде помощна в контрола на кръвната захар. Прилагането на промени в начина на живот като повишаване на двигателната активност и спазването на определен хранителен режим в комбинация със стевия може да стабилизира нивата на кръвна захар.

По-ниската калоричност на стевия може да има и допълнителен положителен ефект – намаляване на телесното тегло.

Проучване публикувано 2010 г. намеква за положителен ефект на стевия по отношение на високото кръвно налягане. Трябва да се има в предвид, че това твърдение не се потвърждава във всички проучвания!

Какви са резултатите от проучванията

Проучване от 2016 г. показва, че сушените листа от стевия значително намаляват нивата на кръвна захар при хора с диабет. Резултатите са валидни както на гладно така и след храна. Авторите на проучването забеляват допълнителен положителен ефект върху нивата на триглицериди и холестерол.

Друго проучване от 2010 г. показва, че стевия може да намали чувството  за глада и чувството за засищане при хора. Проучването е провеждано като на участниците е давано да приемат преди основното ядене лека порция с подсладител (стевия, аспартам или захароза). Въпреки, че стевия и аспартам са значително по-ниско калорични от захарозата, участниците в проучването отбелязват еднакви нива на глад и ситост. Нивата на кръвна захар били значително по-ниски в групата приемала стевия, спрямо тази със захароза.

Ползи от употребата на стевия

реклама

 • вероятни антиоксидантни свойства,
 • контрол на кръвната захар (на гладно и след храна),
 • намаляване чувството на глад и повишаване чувството на ситост,
 • намаляване на желанието за консумация на допълнителни калории в късните часове на деня,
 • намаляване на кръвното налягане при хората с хипертония,
 • защита от увреждане на черния дроб и бъбреците,
 • намаляване нивата на триглицериди и хорестерол.

Още едно предимство на стевия е, че тя е всестранна. Като посладител тя може да се употребява в горещи и студени напитки, както и в различни рецепти с печене.

Противпоказания и странични ефекти на стевия

Проучванита за безопасност на стевия не докладват никакви отрицателни странични ефекти. Това е при положение, че хората консумират подсладителя в умерени количества. Някои продукти със стевия съдържат допълнителни вещества, които могат да имат странични ефекти. Такива вещества са например захарните алкохоли, които могат да причинят следните симптоми при някои индивиди:

 • подуване на корема,
 • гадене и повръщане,
 • стомашна болка и спазъм,
 • други храносмилателни проблеми.

Въпреки това захарните алкохоли се приемат като безопаснтни (включително и за диабетиците). Също така те съдържат по-малко калории от захарта.

Алтеративи на стевия, подходящи за диабетици

Други изкуствени подсладители могат да са в полза на хората с диабет да преодолеят желанието си за сладки храни и напитки. Такива са:

 • Ацесулфам калий (acesulfame potassium)
 • Адвантам (advantame)
 • Аспартам (aspartame)
 • Неотам (neotame)
 • Захарин (saccharin)
 • Захароза (sucralose)

Всички тези подсладители (с изключение на аспартам) не се разграждат (и усвояват) от човешкото тяло. Те преминават през стомашно-чревния тракт и напускат тялото чрез изпражненията или с урината. Както и при стевията, тези подсладители не добавят допълнителни калории към диетата.

Захарните алкохоли също повишават сладостта без да полвияват нивата на кръвна захар. Най-често прилаганите продукти са:

 • Еритритол (erythritol)
 • Изомалт (isomalt)
 • Лактитол (lactitol)
 • Малтитол (maltitol)
 • Сорбитол (sorbitol)
 • Ксилитол (xylitol)

В заключение може да кажем, че стевия е заместител на захарта съдържащ много малко калории. Прилага се по формата на листа или като пречистен екстракт. Има проучвания подкрепящи употребата на стевия при диабетици с цел стабилизиране нивата на кръвна захар. Не може да се разчита, че самостоятелната употреба на стевия ще нормализира нивата на кръвна захар при диабетици. Стевия се определя като безопасна когато се употребява в умерени дози. Важно е да се провери дали продуктът със стевия съдържа и допълнителни вещества за коригиране на вкуса.

В интернет аптека bglek предлагаме продукти със стевия. Можете да ги разгледате тук.
Вижте и други продукти от секция Диабет.

Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:

 1. Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels
 2. Stevia rebaudiana Bertoni, source of a high-potency natural sweetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects
 3. American Heart Association/American Diabetes Association Scientific Statement:Non-nutritive sweeteners: A potentially useful option – with caveats
 4. An evidence-based systematic review of stevia by the Natural Standard Research Collaboration
 5. Nutritional composition of Stevia rebaudiana, a sweet herb, and its hypoglycaemic and hypolipidaemic effect on patients with non‐insulin dependent diabetes mellitus
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност