fbpx

Тестове за бременност – отговори на най-честите въпроси

Тестването на потенциална бременност с помощта на домашните тестове за бременност само по себе си е доста стресиращо, особено ако не сте сигурни, че можете да се доверите на резултата. Време е да научите кога е точното време да си направите домашен тест за бременност, както и кои са възможните клопки на домашните тестове.

Голяма част от тестовете за бременност в домашни условия твърдят, че са точни и показват резултат още в първия ден на пропуснат цикъл. А някои дори преди това.

Знайте, обаче, че има по-голяма вероятност за точен резултат, ако изчакате до първия ден от пропуснатия си цикъл.

Защо е необходимо да изчакате?

Малко след като оплодената яйцеклетка се прикрепи към маточната лигавица (имплантиране), се образува плацента, която произвежда човешки хорионгонадотропен хормон (HCG). Този хормон се отделя моментално в кръвта ви, а след това и в урината. HCG е индикатора, който откриват домашните тестове за бременност.

В най-ранния период на бременността концентрацията на HCG се увеличава най-бързо, удвоявайки се на всеки 2-3 дни. Поради неговата променлива концентрация той трудно може да бъде засечен. Следователно колкото по-рано направите своя домашен тест за бременност, толкова по-трудно той ще открие наличието на HCG.

Как работят домашните тестове за бременност?

Имайте предвид, че периода на вашата овулация е възможно да варира месец за месец и оплодената яйцеклетка да се имплантира в матката по различно време. Този процес може да повлияе на производството на HCG и кога може да бъде открит. Ако вашият цикъл е нередовен, можете да изчислите датата на неговото закъснение грешно и това да доведе до неверни резултати на домашните тестове за бременност.

Ако желаете да потвърдите със сигурност бременността си е необходимо да се обърнете към личния си лекар. Той ще ви препоръча да направите ултразвук, да пуснете тест на урината или ще ви вземе кръвна проба, като по този начин най-точно се измерват нивата на HCG.

Повечето домашни тестове за бременност работят по идентичен начин:

  1. Поставяте края на теста в потока на урината или го потапяте в контейнер (чашка)
  2. Изчаквате няколко минути и той ще ви покаже резултат – плюс или минус, една чертичка или две, или думите „Бременна“ или „Не бременна“.

Следвайте стриктно инструкциите към съответния домашен тест за бременност и изчакайте преди да проверите резултата – обикновено 2 или повече минути. Повечето тестове разполагат с контролен индикатор – линия или символ, които се появяват в лентата или екрана за резултати. Ако такъв не се появи, значи вашият тест не работи правилно. Необходимо е да опитате отново с друг тест.

Известно е също, че някои домашни тестове за бременност са по-чувствителни от други. Иначе казано на някои тестове им е необходимо по-малко количество HCG за да покажат положителен резултат.

Преди да използвате теста за бременност винаги проверявайте неговия срок на годност и внимателно се запознайте с инструкциите.

Отговори на важните въпроси относно точността на домашните тестове за бременност

Голяма част от домашните тестове за бременност твърдят, че са точни на 99%. Да, но много от тях се провалят в откриването на бременност при жени с наскоро пропуснат цикъл. Ако имате отрицателен резултат, но се съмнявате че може да сте бременна, повторете теста отново седмица след пропуснатия цикъл или се консултирайте с вашия личен лекар.

Трябва да се вземе предвид, ако приемате лекарства за фертилитет, защото те съдържат HCG и могат да попречат на резултатите от тестовете за бременност в домашни условия. По-голяма част от лекарствата, включително антибиотици и противозачатъчни таблетки не влияят на точността на домашните тестове за бременност.

Въпреки това, макар и рядко е възможно да получите положителен резултат от тест за бременност, когато всъщност не сте бременна. Този резултат е известен като фалшиво-положителен.

Фалшиво-положителен резултат може да се получи при загуба на бременност скоро след като яйцеклетката е била оплодена и прикрепена към маточната лигавица или когато сте си направили тества твърде скоро след прием на лекарство за фертилитет, съдържащо HCG. Други състояния като извънматочна бременност, менопауза или проблеми с яйчниците също могат да са причината за подвеждащи и неточни резултати от теста.

Възможно е да получите и отрицателен резултат от теста за бременност, когато всъщност сте бременна. Този резултат е известен като фалшиво-отрицателен и може да се случи, ако:

  • Правите домашен тест за бременност твърде рано – вече уточнихме, че колкото по-рано след пропуснатия месечен цикъл си направите тест за бременност, толкова по-трудно той ще открие наличието на HCG. За най-точни резултати повторете теста седмица след пропуснатия цикъл. Ако не ви се чака толкова дълго, можете да си направите кръвен тест при вашия личен лекар.
  • Проверявате резултата на теста твърде рано – следвайте стриктно инструкциите на домашния тест. За да е по-сигурно, че ще изчакате необходимото време за точния резултат, можете да зададете таймер според указанията.
  • Използвате разредена урина – най-точни резултати се показват рано сутрин, когато вашата урина е най-концентрирана.

Въз основа на резултатите от теста, можете да предприемете следните стъпки:

  • Ако вашият домашен тест за бременност се е оказал положителен или сте си направили няколко теста с различни резултати, уговорете си час при вашия лекар. За да потвърдите бременността си най-сигурно е необходим кръвен тест или преглед с ултразвук. Колкото по-рано се потвърди вашата бременност, толкова по-рано можете да започнете пренаталната грижа за вашето здраве и това на вашето дете.
  • Ако вашият домашен тест за бременност е отрицателен, но менстроацията ви все още закъснява е необходимо да повторите теста след няколко дни или седмица. Особено в случай, че сте подранили с теста още при първия ден след закъснението.
  • Ако продължавате да получавате отрицатели резултати от домашните тестове, но цикъла ви не започва и имате съмнения, че сте бременна – необходимо е да се консултирате с вашия лекар. Редица фактори могат да причинят пропускане на менстроацията (аменорея), включително нарушения на щитовидната жлеза, ниско телесно тегло, проблеми с яйчниците, прекомерно натоварване и стрес. След като направи тест и установи, че не сте бременна, вашия лекар ще ви назначи терапия, която ще ви помогне да възвърнете менстроалния си цикъл в норма.

Като говорим за чувствителност на тестовете за бременност, ето чувствителността на някои от най-популярните марки на българския пазар:

Може би ще ви е интересно да прочетете още:

Мога ли безопасно да сваля килограми, ако съм бременна?

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:

Mayo Clinic – Home pregnancy tests: Can you trust the results?

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност