fbpx

Тренировки с тежести и Watsu терапия при МС

Всеки един от нас знае за благоприятното въздействие на който и да е било спорт върху нашето благосъстояние – стрес, напрежение, сърдечна дейност, баланс, кости… Но днес сме решили да споменем накратко влиянието на тренировките с тежести върху пациентите с МС и малко по–подробно за Watsu терапията, която е един от препочитаните чуждестранни способи за подобряване на мобилността.

Ако страдате от МС може да хвърлите един поглед на предходните ни две статии от серията:

Тренировки с тежести

Значението на тренировката с тежести за пациентите с МС придобива все по-голямо значение. Силата е способността за преодоляване, съпротива или противодействие на съпротивата чрез мускулна активност. Силата може да бъде намалена при хора с МС, особено в долната част на тялото. Някои проучвания при болни от МС, които използват тежести в тренировката си, показват че тренировките могат да повишат силата с между 7% и 32%.

Вацу терапия

Вацу води до дълбока релаксация. Физическите и емоционални блокажи могат да бъдат премахнати. Пациентите с МС с леки или тежки симптоми могат да почувстват отново тялото си.

Watsu произлиза от термина вода (и shiatsu („натиск на пръста“). Отнася се към холистичната терапия за тяло и движение, при която терапевтът се намира в топлата вода, а пациентът бива придържан и движен от терапевта. Терапевтът свързва положителните свойства на водата с основите на Шиацу техниката като извършва последователни движения.

Ефектът е дълбока релаксация и усещане за безтегловност.

Тялото достига състояние, подобно на медитация, като физическите и психическите блокажи могат да отпаднат.

Харолд Дул, майстор на шиацу от Калифорния / САЩ, разработва универсалната терапия за тяло през 1980 г. на базата на Дзен Шиацу. Терапията се провежда в 35 градуса топла вода и се използват физичните свойства на водата:

Плавателност: Тежестта на тялото намалява, изглежда почти безтегловна. Освен това по време на едночасов престой във водата гръбначният стълб се удължава с около два инча и става по-мобилен, както и прилежащите стави.

Хидростатично налягане: Увеличава се обемът на удара на сърцето, което от своя страна намалява сърдечната честота и оптимизира изпомпванията на сърцето. Дихателните мускули се укрепват от компресията на ребрата.

Топлина: води до понижаване на кръвното налягане, мускулите се отпускат, съединителната тъкан става по-еластична.

Терапията на Watsu се състои от три фази.

Началото е разговор между пациента с MS и терапевта. Тук се извършва уточняване относно неприязън към водата, преживявания, свързани с водата.

Втората фаза е наблюдение на пациента във вода. Засегнатият човек лежи в обятията на терапевта, като лицето му винаги остава над водата. Ако е необходимо се използват плувки, за да не потънат и да достигнат добро водно ниво.

Възможно е също така да започнете лечението върху специални водни възглавници. Пациентът вече може да бъде преместен във водата по начин, който никога не би бил възможен на сушата. Хармонично течащите движения, съчетани със спираловидни и вълнообразни движения, правят тялото да изглежда безтегловно и гъвкаво. Ставите могат да се мобилизират и мускулите, връзките и сухожилията леко се разтягат. Промяната между динамичните и безшумните моменти придава на лечението във водата много специален импулс.

Обикновено резултатът е усещане за благополучие и пълно отпускане.

В третата фаза, човекът с МС внимателно се поставя в изправено положение и бавно започва да възвръща теглото си. Насочените масажни удари улесняват този преход обратно в ежедневното състояние.

Някои хора с МС изпитват някакво чувство на безсилие по отношение на физическите си промени. Терапията с Watsu им дава шанс да изпитат ново възприятие на тялото. Често пациентите съобщават за чувство на лекота след лечение с Watsu:

„Не бях толкова мобилен от доста време“, казват някои от подложилите се на процедурата.

Пациентите с МС, които са силно ограничени в движението си и обездвижени в инвалидна количка, също  могат да се възползват от хидростатичното налягане на водата, което стимулира кръвния и лимфния поток. Възможно е след лечение да възникне състояние на изтощение, така че трябва да се предвиди достатъчен период от време за възстановяване.

За кого е подходящо лечение с Watsu?

Watsu е подходящ за всички, които искат да изпитат благополучие и ново усещане на тялото си. Watsu не е подходящ за хора с епилептични припадъци, с декомпенсирана сърдечна болест, открити рани или алергия към хлор. Между другото, това важи и за всички други водни спортове и терапии! Пациентите с MS и изразен феномен Uhthoff трябва първо да се консултират с лекаря си, преди да започнат терапия с Watsu в топла вода.

С подкрепата на Фондация множествена склероза България.

70368574 618640602291132 6723962767235088384 n

Фондация Множествена склероза България е основана от пациентите през февруари 2019 с цел да повиши информираността в обществото и е първата интерактивна фондация. Един от действащите ѝ проекти в момента е кампанията „Множествената склероза не е присъда“, а основният проект на фондацията е „Психологическа подкрепа за хората с МС/МГ и техните близки“, който за момента се осъществява в София и Пловдив, а скоро и в други градове на страната.

Всички новини за текущите и проведените кампании можете да следите тук:
https://msmg.foundation
https://www.facebook.com/msmg.foundation
https://www.youtube.com/channel/UCdv_ohJSdWwkew-NxXagE6A

‪#‎ПроектПсихологическаПодкрепаЗаХоратасМСиМГиТехнитеБлизки‬ #МСнееПрисъда #МС #фонМСБългария

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност