fbpx

Цистит – симптоми и причини

Цистит е медицинският термин за възпаление на пикочния мехур. През повечето време възпалението се причинява от бактериална инфекция и се нарича инфекция на пикочните пътища (UTI). Инфекцията на пикочния мехур може да бъде болезнена и досадна и може да се превърне в сериозен здравен проблем, ако инфекцията се разпространи до бъбреците ви.

По-рядко, цистит може да се появи като реакция на някои лекарства, лъчева терапия или потенциални дразнещи средства, като например спрей за женска хигиена, спермицидни гелове или дългосрочно използване на катетър. Циститът може да се появи и като усложнение на друго заболяване.

Обичайното лечение на бактериален цистит са антибиотиците. Лечението на други видове цистит зависи от основната причина.

Симптоми

Симптомите на цистит често включват:

 •     Силно, упорито желание за уриниране
 •     Усещане за парене при уриниране
 •     Чести и малки количества урина
 •     Кръв в урината (хематурия)
 •     Мътна или силно миришеща урина
 •     Дискомфорт в таза
 •     Усещане за натиск в долната част на корема
 •     Треска

Кога да се види лекар

Потърсете незабавна медицинска помощ, ако имате признаци и симптоми, общи за бъбречна инфекция, включително:

 •     Болка в гърба или встрани
 •     Треска и студени тръпки
 •     Гадене и повръщане

Ако развиете спешно, често или болезнено уриниране, което продължава няколко часа или повече или ако забележите кръв в урината, се обадете на Вашия лекар. Ако в миналото сте диагностицирани с цистит и развивате симптоми, които имитират предишна инфекции на уринарния тракт, се обадете на Вашия лекар.

Също така се обадете на Вашия лекар, ако се появят симптоми на цистит, след като сте завършили курс с антибиотици. Може да се нуждаете от различен тип лекарства.

При иначе здрави мъже циститът е рядък и трябва да бъде изследван от Вашия лекар.

Причини

Вашата пикочна система включва бъбреците, уретерите, пикочния мехур и уретрата. Всички играят роля в премахването на отпадъците от тялото ви. Бъбреците – чифт бобобразни органи, разположени към задната част на горната част на корема – филтрират отпадъците от кръвта и регулират концентрациите на много вещества. От бъбреците урината се пренася до пикочния мехур, където се съхранява, докато излезе от тялото ви през уретрата.

Бактериален цистит

Инфекциите на уринарния тракт обикновено се появяват, когато бактериите извън тялото навлизат в уринарния тракт през уретрата и започват да се размножават. Повечето случаи на цистит са причинени от вид бактерии от Escherichia coli (E. coli).

Бактериалните инфекции на пикочния мехур могат да се появят при жени в резултат на сексуален контакт. Но дори сексуално неактивните момичета и жените са податливи на инфекции на пикочните пътища, защото женските полови зони често съдържат бактерии, които могат да причинят цистит.

Неинфекциозен цистит

Въпреки че бактериалните инфекции са най-честата причина за цистит, редица неинфекциозни фактори също могат да причинят възпаление на пикочния мехур.

Рискови фактори

Някои хора са по-склонни да развият инфекции на пикочния мехур или рецидивиращи инфекции на пикочните пътища. Жените са една такава група. Основна причина е физическата анатомия. Жените имат по-къса уретра, която намалява разстоянието, което бактериите трябва да пътуват, за да стигнат до пикочния мехур.

 Продукти свързани с пикочо-половата система

www.bglek.com


Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност