fbpx

В търсене на най-евтиното (лекарство)

Великобритания. 2016 г.
Все още не е ясно как точно ще протече т.нар. Brexit.

Великобритания 2019 г., все още не се знае как ще протече Brexit.

Какво общо има това с евтините лекарства?

Започвам от по-далеч.

Великобритания има интересна политика по отношение на фармацевтичните фирми. Всяка фармацевтична фирма трябва да реинвестира част от печалбата си в развойна дейност на територията на страната. Това е принудило големите фармацевтични компании, които имат съществен пазарен дял на острова да направят заводи и R&D отдели (отдели за разработване на нови лекарства). Естествено това произвежда допълнителна икономическа полза за страната, а пациентите получават по-бърз достъп до най-новите открития в областта.

Всяка една здравна система (не е само българската) трябва да намери баланса между цената на най-новите, екстравагантни терапии и своите финансови възможности. Цената на заплащаните лекарства е едно много голямо перо в този бюджет. Естествено е всяка здравна система да се стреми да намали този разход. Във Великобритания, обаче, започват да излизат различни анализи, които навеждат на мисълта, че да търсиш най-евтиното лекарство не винаги е „евтино“.

Какво означава това?

Държавата, чрез Здравната каса, може да провежда политика по предпочитане (или стимулиране) на изписване (или потребление) на генерични лекарства. Такава е практиката в множество европейски страни (за съжаление не и в България). Генеричните лекарства са значително по-евтини от т.нар. „оригинални“. В същото време това не е за сметка на ефективността на самия продукт.

До тук добре, но (както винаги има едно „но“) в Британския модел на фармацевтичния сектор оригиналните компании са тези, които строят големи заводи и се занимават със сътворяването на нови лекарства. Когато техният бизнес се засегне от про-генеричната политика, това автоматично рефлектира и върху разработването на нови лекарства. Липсата на нови разработки води до забавяне напредъка в лечението на някои заболявания! Това е причината на острова да се появи въпросът:

Полза vs Цена (Value vs Cost)

Разбира се подобен въпрос не е директно относим към фармацевтичния сектор в България. В нашата страна няма политика към чуждите компании да задържат/ренивестират част от печалбата генеринана на наша територия. Погледнато от друга гледна точка удачен въпрос би бил:

По-скъпо Българско лекарство vs По-евтино (същото) вносно лекарство?

Отговорът оставам на вас!

Статията е базирана на The Bigger Picture, PharmaTimes Magazine, 2016.10, p. 38-39

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.
В статията се изказва личното мнение на автора!

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност