fbpx

В търсене на реалната причина за появата на диабет тип 2

Диабет тип 2 представлява форма на диабета, проявяваща се в средна или напреднала възраст. Той може да причини сериозни здравословни проблеми, включително повишен риск от сърдечни заболявания и инфаркт, проблем с кръвния поток най-вече в краката, както и тежки увреждания на очите, нервите и бъбреците.

Досега редица медицински специалисти вярваха, че диабет тип 2 се причинява от инсулинова резистентност и наличието на висока кръвна захар. Но наскоро проведено проучване опровергава този факт. То намеква, че ниският инсулин и високата захар са по-скоро симптоми на диабета, отколкото причинители.

Проучването е направено от екип от Университетската болница на Хайделберг. При неговото провеждане, учени установили че всъщност повишените нива на метаболита MG (метилглиоксал)  причиняват типичните диабетни нарушения на метаболизма. Те могат да включват инсулинова резистентност, затлъстяване, както и повишено количество захари в кръвта.

В проведено ново проучване, екип от учени открива, че нивата на кръвната захар са пряко свързани със симптомите на диабета. Когато високите нива били понижаване с помощта на провеждано лечение, рискът от сърдечни заболявания и инфаркти също намалявал.

Но при някои пациенти, дори когато нивата на кръвната им захар били понижавани от медикаменти под диабетния праг, те все още развивали различни увреждания върху нервите и бъбреците. На практика това означава, че диабет тип 2 всъщност се причинява на молекулярна основа, което дори не зависи от инсулина или кръвната захар в организма.

Точно заради това учените се фокусират главно върху високите нива на глюкозен метаболит, наречен метилглиоксал (MG), открит при страдащите от диабет тип 2. Проведено върху плъхове проучване разкрило, че когато животните приемат MG към храната си, те развиват множество типични признаци за диабет, включително и инсулинова резистентност.

С помощта на генно инженерство, учените отстранили разграждащият MG ензим при плодовите мухи. Така след прием, глюкозният метаболит MG се натрупва в телата им без да може да се разгради. Скоро след експеримента, мухите развиват инсулинова резистентност, а след това се разкрива и наличие на затлъстялост. При по-висока възраст нивата на глюкозата в телата им се нарушават.

реклама

С този експеримент учените обясняват, че повишаването на нивото на MG може да предизвика инсулинова резистентност и типични метаболитни симптоми. Точно това е доказателството, че глюкозният метаболит MG не е следствие, а по-скоро главния причинител на диабет тип 2. Това ново откритие повдига множество въпроси, сред които какво може да предизвика повишаване на нивото на глюкозният метаболит MG, както и как да се избегне. Това е и целта на бъдещата работа на екипа от учени, които трябва да отговорят на тези въпроси.

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Нашите знания сме допълнили с информация от следните източници:

  1. Elevated Levels of the Reactive MetaboliteMethylglyoxal Recapitulate Progression of Type 2Diabetes
  2. Scientists find the real cause of type 2 diabetes
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност