fbpx

Вечната тема за алкохола и неизбежният махмурлук Част 1

Алкохолът – хулен от едни и обичан от други в зависимост от обстоятелствата. Това приятно чувство след като обърнете по чашка, освобождаващо ви от тревогите, приятната топлина разпростираща се по тялото ви и правеща ви душата на компанията. Но няколко чашки в повече могат да ви накарат горко да съжалявате на следващата сутрин, чувствайки се по-уморен от всякога, с тежко главоболие, замаяност, опитвайки се да станете от леглото без да проклинате живота си, мърморейки в просъница обещания като: „Никога повече“.

Да, всеки който се е подал на изкушението и е прекалил с питиетата плаща цената на следващият ден. И всеки в клуба на махмурлиите може да потвърди това. Всъщност учените все още не знаят как точно се получава махмурлукът, а траен лек за него не съществува. Въпреки това в тази поредица от статии, в предпразничен дух ще разгърнем представите за махмурлука и ще ви помогнем със съвети как да предотвратите неговата поява.

Защо страдаме от махмурлук?

Махмурлукът се получава заради влиянието на алкохола върху мозъка. Съществуват множество видове алкохол – изопропилов, метилов, етилов и други. Само етанола или етилов алкохол е годен за консумация от човека, но дори и той е токсичен. Етанолът създава значителен оксидативен стрес и провокира възпалителни процеси, които увреждат невроните.

Човешкото тяло преработва етанола до ацеталдехид, който е още по-токсичен и след това до по-малко зловредният ацетат. Въпреки високата си токсичност, ацеталдехидът циркулира в кръвта в малки количества в сравнение с етанола. Чрез проучване е установено, че нивата на ацеталдехид не се различават при хората с лек и тежък махмурлук. Това довежда до мисълта, че не ацеталдехидът е основният причинител на махмурлук.

Етанолът, ацеталдехидът и ацетатът са отговорни по някакъв начин за появата на махмурлук, но все още не е напълно ясно до каква степен. Ясно е, че главоболието и другите съпътстващи симптоми на махмурлука са причинени от възпалението и оксидативния стрес, причинен на мозъка и тъканите. Точно това може да доведе до дисфункионалност на системите и да наруши енергийния метаболизъм на организма.

Друга причина за махмурлука може да бъде, че алкохолът извежда организма от състоянето на хомеостаза. Махмурлукът се свързва с редица хормонални и метаболитни промени, които са основната причина за умората и нарушенията в когнитивните функции. Част от засегнатите от алкохола хормони са инсулин, кортизол, тестостерон, алдостерон и хормонът на растежа. Засегнати са също и невротрансмитери като епинефрин (адреналин), норепинефрин (норадреналин), допамин и серотонин. Известно е, че алкохолът може да причини и хипогликемия.

Конгенерите също може да са причината за махмурлука. Те се образуват по времето на ферментацията и допринасят значително за вкуса и аромата на повечето алкохолни напитки. Някои от тях обаче са токсични, което обяснява защо различните напитки с едно и също количество етанол повлияват по различни начини на махмурлука.

Смята се, че най-вероятната причина за махмурлука е комбинацията от токсичност, дехидратация, лош сън и засиленият стремеж на тялото ни да се върне в състоянието, в което е било преди приемът на всичкият този алкохол.

Защо махмурлукът се появява едва след като изтрезнеете?

Има няколко правдоподобни обяснения на този въпрос. Едното от тях е, че алкохолът с действието си на аналгетик успява да замаскира причинените щети. Другото е, че алкохолът се нуждае от време за да нанесе своята вреда. Той е основен причинител на дехидратация, която на свой ред се изразява със симптоми на главоболие, умора и когнитивно увреждане. Голяма част от хората са запознати с дехидратацията след консумация на алкохол и знаят, че трябва да компенсират с повече вода на следващият ден.

Важно е да споменем още едно последно обяснение за махмурлука – нарушеният сън. Въпреки, че алкохолът предизвиква сънливост, след като излезе от тялото ви можете да се окажете по-будни от обикновено. Това от своя страна може да доведе до по-лошо качество на съня. И разбира се, с алкохол или не, купоните в късните нощи нарушават модела на съня, причинявайки множество вредни ефекти.

Как да облекчите махмурлука?

Най-сигурният начин да се спасите от махмурлук е да пиете в умерени количества. Ако все пак не успеете, можете до известна степен да намалите тежестта на предстоящия махмурлук като се хидратирате добре и се наспите.

Докато трае поредната „луда“ нощ с компанията, едва ли ще успеете да се наспите както трябва. Умората може да ви повлияе до такава степен, че чак да ви накара да забравите да пиете вода. Дехидратацията причинява изключително подобни на махмурлук симптоми, за това ако искате да намалите поне малко болезнените прояви на следващия ден, останете добре хидратирани.

По същата логика симптомите от липсата на сън се комбинират със злоупотребата с алкохол, така че не подценявайте добрата почивка. Ако не успеете да си легнете в разумен час, тогава компенсирайте със сън през по-голямата част деня (ако можете да си позволите този лукс).

Как да предотвратите появата на махмурлук и съществува ли магически лек за този досаден спътник на лудите купони ще научите в следващата част на тази статия.

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Алекс Стефанова
Под редакцията на:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност