fbpx

Вечната тема за алкохола и неизбежният махмурлук Част 2

В първата част на тази статия се запознахме с целия процес, по който алкохолът въздейства на нашият мозък. Смята се, че дехидратацията, липсата на сън и оксидативното действие върху невроните са основните „виновници“, които ни правят махмурлии на следващият ден.

Все още не е напълно ясно по какъв начин алкохолът причинява махмурлук и как сигурно да се избегне неговата поява. Въпреки това съществуват редица трикове и съвети, които могат да ви помогнат значително в неговото намаляване и дори предотвратяване.

Как следва да разберем.

Как да предотвратите появата на махмурлук?

Най-сигурният (и не толкова забавен) начин да избегнете махмурлука на следващият ден е като ограничите употребата на алкохол или да го приемате с мярка. Каква точно умереност да спазване все още не е напълно изяснено, но се смята че малко повече от 1 грам етанол на килограм телесно тегло (1,1г. за жени и 1,2г. за мъже) е достатъчно за да доведе до махмурлук при голяма част от хората.

И достигаме до въпроса с бавната консумация. Консумирайте питието си в рамките на 75-90 минути (около час, час и половина). Пиенето по-бавно позволява повече време на организма да преработи алкохола до по-малко вредни вещества. Имайте предвид, че малко повече от грам алкохол на телесно тегло причинява махмурлук, е разумно да внимавате да не превишавате тази мярка.

Избягването на спиртни напитки и наблягането на по-разредени такива може да помогне за намаляване както на количеството на приетия алкохол, така и на скоростта на пиене. Избягвайки твърди напитки, като уиски например поради високото съдържание на конгенери може да бъде от полза.

И като за финал храненето също може да ви бъде от полза. Консумацията на алкохол на пълен стомах забавя усвояването на алкохола и намалява пиковата концентрация.

Това вероятно не бяха тайните съвети, които се надявахте да чуете, но най-добрият начин за предотвратяване на махмурлука е да пиете по-малко и по-бавно, за предпочитане на пълен стомах.

Какво можете да вземете за да предотвратите появата на махмурлук?

Преди консумацията на алкохол

Различните изследвания за превенция и смекчаване на махмурлука чрез прием храни или хранителни добавки не дадоха ясни  резултати, което ни поставя отново в точка едно. Смята се, че ако преди прием на алкохол ядете тлъсто месо и мазна храна, те ще забавят усвояването на алкохола от организма. Забавената абсорбация на алкохола от своя страна е равна на по-малко махмурлук. Лесна и здравословна храна, която е пълна със здравословни мазнини е авокадото. Хапнете малко гуакамоле преди купона!

Друга недоказана възможност да предотвратите махмурлука е чрез хранителни добавки. Една обикновена таблетка витамин С може да се бори също и с неприятните симптоми на тежкият махмурлук. Следващата ви опция е да опитате формулата за превенция на махмурлука. Няколко часа преди консумацията на алкохол вземете витамин В и екстракт от бодлива круша. Счита се, че комбинацията от тези съставки ускорява производството на протеини, които помагат на тялото да се бори със стреса и възпалението. Добавката може да предотврати появата на главоболие, което ви е в кърпа вързано след консумацията на чаша вино.

По време на консумацията на алкохол

Както вече беше споменато по-горе, избягвайте твърдите спиртни напитки с високо съдържание на конгенери. Те представляват съединения, придаващи на алкохола вкус и цвят, но в нашите тела се превръщат в отровни алдехиди, които се усвояват чак на следващия ден. По-възможност избягвайте твърдия алкохол или заложете на такъв с по-светъл цвят. Например силно филтрирана водка с доказан произход.

Придържайте се към един вид напитка. Така ще следите по-добре колко пиете. Също така избягвайте карбонизацията. Приемът на газирани напитки, като шампанско с мехурчета и тоник разширяват повърхността на стомаха и повишават абсорбцията на алкохола.

Приемайте вода. Тя ще ви поддържа добре хидратирани и ще предотврати поне част от неприятните симптоми на махмурлука. А както споменахме алкохолът води до дехидратация.

Как да се съвземете по-бързо след като вече сте с махмурлук?

Да приемате достатъчно вода и да си почивате, дотук добре, но не съществува ли магическо хапче или отвара, които да укротят тежкия махмурлук веднага?

Е, не съвсем. От една страна стои кафето, което всъщност няма да премахне вашият махмурлук, но като стимулант ще засили бдителността. Това може да ви помогне временно като ви избави от мъглявостта и летаргията.

Ако страдате от силно пулсиращо главоболие нестероидните противовъзпалителни средства могат да ви помогнат като го облекчат. Можете да изпробвате и естествени болкоуспокояващи като джинджифил и куркумин, макар че тяхната полза срещу махмурлука все още не е доказана.

Разбира се може да се изкушите да укротите махмурлука с още алкохол, но това е противопоказно. Въпреки аналгетичните свойства на алкохола и способността му да притъпява болката, този метод е нож с две остриета. Да, облекчава за кратко махмурлука, но на съответната цена – още по-удължен махмурлук. А не бива да забравяте, че колкото по-често консумирате алкохол, толкова повече ще ви се пие. Все пак алкохолът пристрастява и води до зависимост!

Заключение
Хората се опитват да открият лек против махмурлука още от създаването на алкохола, но до момента не са постигнали успех. Това, което трябва да знаете за да предотвратите неприятната му поява е да пиете с мярка и на пълен стомах. Можете да облекчите симптомите на махмурлука като пиете повече вода и си осигурите здрав сън. Ако не можете да си позволите този лукс, а е желателно да се върнете в света на живите след щур купон, изпробвайте някой от съветите, които посочихме по-горе. НСПВС лекарства могат да облекчат силното главоболие, а леките стимуланти като кофеина могат да се справят с мозъчната мъглявина и летаргията.

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност