fbpx

Видове алергии

Алергията се появява, когато имунната система на тялото Ви приеме определено вещество като вредител. Тя реагира, причинявайки алергична реакция. Веществата, които причиняват алергични реакции се наричат алергени.

Има много видове алергии. Някои алергии са сезонни, а други са целогодишни. Някои алергии може да са дълготрайни.

Важно е, заедно с Вашия алерголог, да създадете план за профилактика на алергията. Избягването на алергени е най-добрият начин за предотвратяване на алергична реакция.

Лекарствена алергия
Истинската алергия към лекарства (лекарства) се среща само при малък брой хора. Повечето лекарствени реакции не са алергични, но са странични ефекти на свойствата на лекарството. Диагнозата на причината за лекарствената реакция обикновено се основава само на историята и симптомите на пациента. Понякога се прави и кожно тестване за лекарствена алергия.

Хранителна алергия
Има различни видове алергични реакции към храни. Има разлики между IgE-медиираните алергии, не-IgE медиираните алергии и хранителната непоносимост.

Алергия към насекоми
Пчелите, осите, стършелите и мравките са най-често срещаните ужилващи насекоми, които причиняват алергична реакция.

Нежилещите насекоми могат също да причинят алергични реакции. Най-често срещаните са хлебарки и акари. Алергиите към тези две насекоми могат да бъдат най-честата причина за целогодишна алергия и астма.

Латексова алергия
Алергията към латекс е алергична реакция към латекс от естествен каучук. Естествени гумени латексови ръкавици, балони, презервативи и други продукти от естествен каучук съдържат латекс. Алергията към латекс може да представлява сериозен риск за здравето.

Алергия към плесен
Мухълът и плесента са гъбички. Тъй като гъбите растат на толкова много места, както на закрито, така и на открито, алергичните реакции могат да се появят целогодишно.

Алергия към домашни любимци
Алергиите към домашни любимци с козина са често срещани. Важно е да знаете, че няма алергична (хипоалергична) порода куче или котка.

Поленова алергия
Поленът е един от най-честите причини за сезонните алергии. Много хора знаят, че алергията на полена е „сенна хрема“, но експертите обикновено я наричат ​​“сезонен алергичен ринит“.


Споделете, ако ви е харесало!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

Статията е написана без комерсиални помисли или продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност