fbpx

Видове инсулин – част 1

1 063

Инсулинът е хормон, който регулира нивото на глюкозата в кръвта и позволява да навлиза в клетките, осигурявайки им енергията да функционират. Липсата на този хормон води до развитието на заболяването диабет. Панкреасът е орган зад стомаха (за това се нарича още задстомашна жлеза), който е основният източник на инсулин в организма. Инсулинът също така подпомага разграждането на мазнини или протеини за енергия. Този хормон е от жизнено важно значение за живота на човека.

Как се класифицират?

Различните видове инсулин имат различни ефекти върху кръвната захар. Те се категоризират в зависимост от:

 • скоростта на настъпване на ефекта,
 • максимум на ефекта,
 • продължителността на ефекта.

Начинът на приемане на инсулин се изразява най-често в инжектиране под кожата, във вена или постъпване в белите дробове, чрез вдишване. Последния вариант не се предлага в България. Най-често хората инжектират инсулина в подкожна тъкан или мастна тъкан в близост до повърхността на кожата.

Налични са три основни групи инсулин:

 • Бързодействащ инсулин

Тялото абсорбира този тип в кръвния поток от подкожната тъкан изключително бързо. Хората използват бързодействащ инсулин за лечение на хипергликемия или висока кръвна захар, както и за контрол на нивото на кръвната захар след хранене. Тези инсулинови аналози отнемат между 5 и 15 минути за началото на ефекта. Към този вид аналози се отнася нормалния човешки инсулин. Те имат най-висок риск за причиняване на хипогликемия.

 • Средно действащ инсулин

Този тип навлиза в кръвообращението с по-ниска скорост, но има по-дълготраен ефект. Той е най-ефективен при регулация на кръвната захар за една нощ, както и между храненията. Към междинно действащите се отнася NPH човешки инсулин. Той започва своето действие до 1-2 часа след прилагане и достига своя връх в рамките на 4 до 6 часа.

реклама

реклама

 • Дългодействащ инсулин

Инсулинът с продължително действие достига бавно до кръвообращението и има сравнително нисък пик. Той има стабилизиращ „плато“ ефект върху кръвната захар, който може да продължи през по-голямата част от деня.

Видове инсулин според произхода

 • Животински инсулин
  Той е първия вид инсулин, който се прилага на хора за контрол на диабета и до 80-те години е бил единственото лечение за него. Някога се е извличал от панкреасите на животни, обикновено свине (защото протеина е с най-близка структура до човешкия).
 • Рекомбинантен човешки инсулин
  Биоинжинерният инсулин е точно копие на инсулина произведен от човешкото тяло. Този тип се произвежда когато ДНК кодът за получаване на човешки инсулин се поставя в клетки от бактерии и дрожди. След това се пречиства и се предлага като човешки инсулин. От него може да се получи кратко действащ инсулин и вариант с междинно действие (NPH). NPH (Neutral Protamine Hagedorn) – инсулин, известен още като изофан инсули е суспензия. Освобождаването на инсулина е модифицирано чрез допълнителни фармацевтично-технологични методи.
  Първият такъв инсулин получава разрешение за употреба върху хора през далечната 1982 г. Това са инсулините, произведени от Eli Lilly – Humulin R (редовен) и Humulin N (NPH). Пример за смесени човешки инсулини са: Humulin M2, M3 и М5.
 • Инсулинови аналози
  По късно през 90-те години се произвежда по-нови форми на човешки инсулин, наречени аналогови инсулини. Аналоговите инсулини позволяват на краткодействащите, да действат по-бързо и да имат по продължителен ефект.
  Инсулиновите аналози са проектирани да имитират естествения модел на инсулин в организма. Те имат незначителни структурни или аминокиселинни промени в сравнение с естествения човешки инсулин. Първите такива инсулини са регистрирани 1996 г.
  Аналогови инсулини са:
  – Glulisine и Lyspro, които са бързодействащи
  – Detemir (Levemir®), Insulin glarginе (Lantus®), които са дългодействащи.
  Инсулинът гларжин (insulin glargine), образува струпвания (клъстери), когато се инжектира под кожата. Когато отделните инсулинови единици се отделят от клъстера, инсулиновия аналог може да се абсорбира в кръвния поток. Бавното разграждане на инсулиновия клъстер е причина за дългото действие на гларжин.
  При инсулин детемир (insulin detemir) е използван друг подход. Инсулинът се абсорбира в кръвния поток, но в него се свързва с кръвен протеин – албумин. Продължителното действие се дължи на бавното отделя от албумина през следващите 12 до 24 часа.

Нов бързодейсващ инсулин

Инсулин аспарт (insulin apart), с търговско име Fiasp. Особеното в случая е добавянетона никотинамид (витамин В3), което води до изключително бърза резорбция. Максимален ефект се постига от 1 до 3 часа след инжектиране. Това налага прилагането на Fiasp да става най-много 2 минути преди хранене. Обикновено се инжектира под кожата на корема или горната част на ръката непосредствено преди хранене,  въпреки че може да се прилага до 20 минути след започване на хранене, ако е необходимо. Когато се инжектира под кожата, Fiasp трябва да се използва в комбинация  с междинен или дългодействащ инсулин, който се прилага поне веднъж на ден. Fiasp може да се използва и в помпена система за продължителна инсулинова инфузия под кожата или като алтернатива, може да се инжектира във вена, но само от лекар или медицинска сестра.

В две проучвания Fiasp е сравнен с друг бързодействащ инсулин аспарт. Резултатите са показали понижаване нивата на гликиран хемоглобин (HbA1c) в групата с Fiasp. Тълкованието на резултата от проучванията е, че с новия инсулин се постига по-добър контрол на кръвната захар.

В част 2 ще ви разкажем за комбинираните инсулини, съхранението на инсулина и някои съвети, които е хубаво да спазвате 😉

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

По темата работи

реклама

реклама

Абонирай те се за нашия бюлетин
Неизпускайте новите и полезни статии, които публикуваме.
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии
Коментари
Loading...

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност