fbpx

Видове инсулин – част 2

353

В предходната статия Ви разказахме повече за различните видове инсулин. В следващите редове ще прочетете за фиксираните комбинации, съхранението на инсулина и няколко съвета.

Фиксирани комбинации

Предварително смесените инсулини, обикновено се предписват на пациенти, които се нуждаят от обикновен план за лечение с инсулин. NPH се смесва както с бързодействащи инсулинови аналози, така и с бързодействащ стандартен човешки инсулин. Например инсулин Lyspro (Humalog) се смесва с NPH в съотношение 50:50 и 75:25 (75% NPH и 25% Lyspro). Предлага се и комбинация NPH с Аспарт (Novolog) 70 % NPH, 30% Aspart.

Предимството при предварително смесените инсулини е, че комбинацията от бързодействащ и дългодействащ спестяват едно инжектиране. Недостатъкът е, че NPH, който има сравнително непредвидимо действие, е единственият инсулин с продължително действие, който може да се смесва с други инсулини. Когато дозите в смес се увеличават или намаляват, количеството на инсулина с кратко и дълго действие се променя, което увеличава риска от високи и ниски кръвни захари.

Инсулин гларжин (Lantus) и детемир (Levemir) не могат да се смесват в една и съща спринцовка с други инсулини. Поради тази причина не могат да участват във фиксирани комбинации.

Съхранение на инсулин

Неотворените флакони трябва да се съхраняват в хладилник при температура между 2 и 8 градуса (по Целзии). Това гарантира запазване на инсулиновата молекула в рамките на срока на годност определен от производителя.

Отворените флакони (тоест текущо използваният от Вас флакон) може да се съхранява при стайна температура. В тези условия инсулинът запазва своята активност в рамките на 1 месец.

Инсулинът не трябва да бъде замръзяван, както и изложен на по-висока температура от 27 °C. И двете състояния са екстремни за белтъчната молекула на инсулина и водят до нарушаване на нейната структура.

реклама

реклама

Някои видове инсулин може да изискват по-специални условия за съхранение. Поради тази причина винаги проверявайте инструкциите в листовката за пациента!

Полезни съвети за хора на инсулинова терапия

Приблизително 40-50% от общата дневна доза инсулин е за да заместите инсулина, отделян между храненията. Това се нарича фоново или базално заместване. Останалите 50-60 % от общата дневна доза инсулин е за въглехидратно покритие (храна) и за корекция на висока кръвна захар. Това се нарича болус заместване на инсулин. Болус – висока корекция на кръвната захар (известен също като фактор на чувствителност към инсулин). Болусната доза за покриване на храна се определя от въглехидратите в храната. То представлява колко грама въглехидрати са покрити или утилизирани от 1 единица инсулин. Обикновено една единица бързодействащ инсулин ще утилизира 12-15 грама въглехидрати. Този диапазон варира в зависимост от чувствителността на индивида към инсулин, времето на деня, физическа активност и стрес.

Има ситуации, в които може да изискват промяна начина на дозиране на инсулин:

 1. Може да са необходими по-високи дози (базални и болус) инсулин:
  • Ако сте болни или имате инфекция
  • Ако намалите нивото на активност
  • Ако наддадете на тегло
  • Ако Ви предпишат лекарство, което променя вашата инсулинова чувствителност (като Преднизон)
  • Ако сте под емоционален стрес
  • По време на юношеството
  • По време на бременност
 2. Може да са необходими по-ниски дози (базални и болус) инсулин:
 3. Контролен списък за умения за успешна инсулинова терапия:
  • Следете кръвната си захар (минимум: преди хранене, преди лягане, при съмнение за ниска кръвна захар и преди шофиране)
  • Пребройте въглехидратите във всяко хранене
 4. Познайте вашата инсулинова формула:
  • За интензивна инсулинова терапия това означава съотношението ви инсулин към въглехидрати, корекция на кръвната захар и фоновата доза.
  • За плъзгащата мащабна терапия това се отнася до дозата преди хранене, преди лягане, висока корекция на кръвната захар и фонова доза)
  • Разберете как действат различни инсулинови форми във вашето тяло.
  • Поставете цели за кръвна захар (преди хранене, след хранене, преди лягане)
  • Знайте как да отстраните проблемите, когато кръвната ви захар се е отклонила от поставените цели.
  • Научете повече за различните спешни състояния, дължащи се на промени в нивата на кръвна захар
  • Хората с диабет трябва периодично да обсъждат режима си на инсулин с лекаря (най-добре ендокринолог с опит). Възможно е някои от нови видове инсулин и системи за доставяне да бъдат от полза за подобрия контрол на вашия диабет.

Много е важно да спазвате своя инсулинов режим. Не пропускайте никакви дози инсулин. Свържете се с Вашия лекар, за да обсъдите конкретни инструкции, в случай че пропуснете доза инсулин.

Ако искате да научите повече за инсулина и неговите странични ефекти, може да прегледате следната статия:

По темата работи

реклама

реклама

Абонирай те се за нашия бюлетин
Неизпускайте новите и полезни статии, които публикуваме.
Може да се отпишете по всяко време!
Подобни статии
Коментари
Loading...

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност