fbpx

Витамин С и камъни в бъбреците

В следващтите редове ще ви разкажем за връзката на витамин С и камъните в бъбреците.

Доста разпространена е тезата, че витамин С  е чест причинител на камъни в бъбреците, но и доста спорна. Проучване от института Каролинска в Стокхолм твърди, че добавките с витамин С  увеличават риска от развитие на камъни в бъбреците. Проучването сочи, че камъните вероятно се образуват от калциев оксалат, който може да се образува в присъствието на витамин С, но не анализират камъните в бъбреците на участниците. По време на изследването, което се провежда десет години, са диагностицирани 31 камъка.

Видове камъни в бъбреците

Има значително разнообразие от камъни в бъбреците, но сега ще изброя 5 добре известни:

 • Калциево фосфатните камъни са често срещани и лесно се разтварят в урината, подкиселена от витамин С.
 • Каменните оксалатни камъни също са често срещани, но те не се разтварят в кисела урина.
 • Камъните с магнезиев амониев фосфат (струвит) са много по-рядко срещани, често се появяват след инфекция. Те се разтварят в урината, подкиселена от витамин С.
 • Камъните с пикочна киселина са резултат от проблемно метаболизиращи пурини (химическата основа на аденин, ксантин, теобромин) и пикочна киселина. Те могат да се образуват в състояние като подагра.
 • Цистиновите камъни са резултат от невъзможност за реабсорбция на цистин. Повечето детски камъни са от този тип.

Аскорбатът може леко да увеличи производството на оксалат в организма и все пак на практика витамин С не увеличава образуването на камъни в бъбреците. Витамин С в урината има тенденция да се свързва с калция и да намалява свободната му форма, оттук следва по-малък шанс на калция да се отдели като калциев оксалат. Също така диуретичния ефект на витамин С намалява концентрацията на оксалат в урината.

Оксалатът се генерира от много храни, като спанак, ревен, цвекло. Смята се, че чаят и кафето са най-големия източник на оксалат.

Аскорбатът в ниски или високи дози обикновено не причинява значително увеличение на оксалат в урината. Поради това може да се каже,че витамин С има тенденция да предотвратява образуването на калциеви оксалатни камъни.

Рискови фактори за образуване на камъни

Рискови фактори за камъни в бъбреците включват анамнеза за хипертония, затлъстяване, хронична дехидратация, неправилна диета и нисък хранителен прием на магнезий.

Магнезият има важна роля за предотвратяването на камъни в бъбреците. Той стимулира производтсвото на калцитонин, който изтегля калция от кръвта и меките тъкани обратно в костите, предотвратявайки някои форми на артрит и камъни в бъбреците. Магнезият превръща витамин Д в активната му форма, така че да помогне усвояването на калция. Той регулира транспорта на активен калций.  

Д-р Джордж Бънс клинично демонстрира връзката между бъбречните камъни и дефицита на магнезий. Още през 1964 г. Бънс съобщава за ползите от прилагането на доза от 420 mg магнезиев оксид на ден на пациенти, които са имали анамнеза за често образуване на камъни. Калциевият оксалатен камък може ефективно да бъде предотвратен чрез получаване на адекватно количество магнезий, или чрез храни с високо съдържание на магнезий (елда, зелени зеленчуци, боб, ядки) или добавки с магнезий

Съдържанието на магнезий в добавка трябва да е най-малко 300-400 mg / ден според американската FDA . За да предотвратите слабителен ефект, вземете добавка, която е лесно абсорбираща, като магнезиев цитрат, хелат, малат или хлорид.

Обикновеният калциев оксалатен камък може да се образува в кисела урина, независимо дали човек приема витамин С или не. Този вид камък обаче може да бъде предотвратен чрез адекватни количества витамини от В-комплекс и магнезий. Всяка обикновена добавка от В-комплекс, два пъти дневно плюс около 400 милиграма магнезий, обикновено е адекватна.

Техники за намаляване на риска от камъни в бъбреците

 • Увеличете максимално приема на течности, пийте плодови и зеленчукови сокове. Соковете от портокал, грозде и моркови са с високо съдържание на цитрати, които инхибират както натрупването на пикочна киселина, така и спират образуването на калциеви соли.
 • Контролирайте рН на урината. Леко киселата урина помага за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, разтваря както фосфат, така и камъни от струвит и няма да причини оксалатни камъни. И разбира се един начин да направите урината леко кисела е да приемате витамин С.
 • Избягвайте излишните оксалатсъдържащи храни, като ревен, спанак, шоколад, черен чай или кафе.
 • Наднорменото тегло е свързано със значително повишен риск от камъни в бъбреците.
 • Калцият вероятно не е истинският виновник. Ниските нива на калций сами по себе си могат да причинят калциеви камъни.
 • Вместо да намалите приема на калций, намалете излишния фосфор, като избягвате газираните безалкохолни напитки. Безалкохолните напитки съдържат прекомерни количества фосфор като фосфорна киселина. Това е същата киселина, която се използва от зъболекарите за разтваряне на зъбния емайл преди прилагане на свързващи смоли.
 • Приемайте най-малко 300-400 мг магнезий на ден. Желателно е, за да се поддържа идеален баланс между магнезий и калций в съотношение 1:1. Много хора, консумиращи преработени храни, не приемат оптимални количества магнезий.
 • Приемайте два пъти дневно добавка с В-комплекс, която съдържа пиридоксин (витамин В6). Недостигът на витамин В6 произвежда камъни в бъбреците при опитни животни. Дефицитът на витамин В6 е много често срещан при хората. Дефицитът на витамин В1 (тиамин) също е свързан с образуване на камъни.
 • Хората с цистинови камъни (само 1% от всички камъни в бъбреците) трябва да спазват диета с ниско съдържание на метионин и да използват буфериран витамин С. Камъните в бъбреците са свързани с високия прием на захар, така че приемайте по-малко (или никаква) добавена захар.
 • Инфекциите могат да причинят състояния, благоприятстващи образуването на камъни, като прекалено концентрирана урина (от треска, изпотяване, повръщане или диария).
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност