fbpx

Витамин С и Витамин D пазят ли от COVID-19

Много хора се изредиха да дават съвети какво да се пие в сегашната кризисна ситуация – витамини, минерали, антибиотици, противовирусни лекарства и т.н.

Важно е да разберем, че нито една хранителна добавка не е способна да лекува или предотврати коронавируса. За сега няма данни за нито един такъв продукт, който може да бъде полезен специално срещу този вирус!

Освен това хранителните добавки не подлежат на такъв строг контрол, какъвто се прилага върху лекарствата. Това означава, че продуктите могат да се пускат на пазара, без предварително да има доказателство за ефективността им.

Единствено социалната изолация и добрата хигиена могат да ни предпазят от COVID-19.

Но това вече го знаете от … Оперативния щаб.

Имунитет

Имунната система e съвкупност от множество клетки, процеси и съединения, които постоянно защитават тялото срещу патогени (вируси, токсини и бактерии). Важно е да я поддържаме в добро състояние като водим здравословен начин на живот – да се храним разнообразно, да се наспиваме достатъчно, да правим физически упражнения.

В допълнение проучванията сочат, че някои хранителни добавки с витамини, минерали и билки могат да подобрят имунния отговор. Не трябва да се забрявя, че те могат също да взаимодействат с лекарствата (дори тези без рецепта), които приемаме. Някои от тях са неподходящи при определени заболявания, затова е важна консултацията със здравен специалист, преди да се започне какъвто и да било прием на добавки.

Защо приема на витамин С няма да „подсили“ имунитета ни против коронавируса?

Витамин С, познат още като аскорбинова киселина, става популярен като средство за повишаване на имунитета благодарение на Лайнъс Полинг. Той е носител на две Нобелови награди. Полинг изказва още по-смело мнение:

Витамин С може не само да предотврати обикновената настинка, но и е ефективен срещу много по-сериозни заболявания като рак и сърдечни патологии.

Твърденията на Полинг са публикувани в неговите трудове от 70-те години. Много учени се опитват да ги потвърдят в клинични изпитвания. Повечето такива тестове завършват с некатегоричен или направо с отрицателен резултат. Така твърденията на Полинг за витамин С остават със статут „недостоверни и научно неиздържани“. Любопитен факт е, че той самият умира от рак, въпреки редовната употреба на високи дози витамин С.

Въпреки това, според проучвания от 2013, добавките с витамин Ц намаляват продължителността на настинките и грипа. Данните сочат, че приема им по време на грип може да съкрати продължителността на боледуването с 8% при възрастни и 14% при деца.

Практически това означава, че витамин С може да съкрати боледуването с един ден (при дневна доза поне 200 мг).

За момента няма никакви доказателства, че добавките с витамин С могат да помогнат в борбата с COVID-19.

Някои учени тестват дали приема на високи дози от витамина може да повлияе симптомите и да подобри изхода от заболяването при пациенти с коронавирус. В проучванията витамин С се прилага в продължение на седем дни. Дозата е много висока – 12 грама два пъти на ден. За сравнение дневните нужди от витамин С на възрастен са само 90 мг! Резултати от проучванията се очакват септември.

Тялото ни не може само да си синтезира витамин С, нито пък да го съхранява ефективно, тъй като той е водоразтворим витамин и след прием се изхвърля чрез урината. Най-добрият начин да покрием дневните си нужди от него е да ядем храни, богати на аскорбинова киселина (плодове и зеленчуци като броколи, киви, портокалов сок, домати, червени, зелени и жълти чушки).

Препоръчителната дневна доза варира според възрастта и пола, но основно се приема, че възрастните мъже трябва да приемат поне 90 мг, а жените поне 75 мг. Пушачите трябва да добавят 35 мг към тяхната препоръчителна доза, защото тютюнопушенето изчерпва наличното количество на витамин С в тялото.

Предозиране с Витамин С

Дози, надвишаващи 2 000 мг дневно, могат да предизвикат гадене, диария и коремни болки при много хора. Освен това пациенти с камъни в бъбреците и тези, при които е установено високо съдържание на оксалати, трябва да избягват приема на хранителни добавки, богати на витамин С, защото той може да увеличи риска от образуването на камъни.

Витамин С повишава усвояването на желязо, съответно консумирането на твърде много от него е проблем за хората със състояния, водещи до натрупване на желязо в организма. Прекаленото количество желязо може да причини сериозни увреждания на сърцето, черния дроб, панкреаса, щитовидната жлеза и нервната система.

Витамин D

Витамин Д е мастноразтворим витамин, важен за здравето и функционирането на имунната ни система, но не само 😉. Основната му роля в организма е да регулира нивата на калций и фосфор в кръвта. Те са важни за здравите кости.

Има две форми на витамин Д:

 • D2 (ергокалциферол) – открива се в някои гъби
 • D3 (холекалциферол) – в мазните (тлъсти) риби, рибеното масло от черен дроб, яйчните жълтъци.

Витаминът може да се образува в кожата на хората под въздействието на ултравиолетовите лъчи от слънцето. Прекомерното излагане на слънце не води до токсичност на витамин D.

Много хора имат дефицит на този важен витамин, което може да се отрази зле на имунитета им. Други признаци на недостиг са мускулна слабост, повишен риск от фрактури, увеличена загуба на костна плътност.

При деца острият дефицит на витамин Д може да причини забавен растеж и рахит – болест, при която костите стават меки, от което следват костни деформации.

Всъщност ниските нива на витамин D са свързани и с повишен риск от инфекции на горните дихателни пътища, включително инфлуенца (грип) и алергична астма.

Някои проучвания сочат, че приемайки витамин Д в допълнение на хранителнителния режим, можем да подобрим имунния отговор на организма. Смята се, че предпазва и от инфекции на дихателните пътища.

Други изпитвания отбелязват, че тези добавки могат да подобрят отговора към противовирусната терапия при хора с определени инфекции. Например хепатит С и ХИВ.

Съществува лабораторен тест за определяне кръвните нива на Витамин D. Резултатът от теста ще определи дневната нужда от него. Тя може да бъде между 1 000 и 4 000 IU (25-100 микрограма), което е достатъчно за повечето хора. При някои пациенти в тежки състояния и с по-голям дефицит може да се наложи по-висока доза. Максималната стойност за възрастни, бременни и кърмачки е 4 000 IU витамин D, а при децата е както следва :

 • 0-6 месеца – 1 000 IU ,
 • 7-12 месеца – 1 500 IU,
 • 1-3 годишни – 2 500 IU,
 • 4-8 годишни – 3 000 IU,
 • 9-18 годишни – 4 000 IU.

Предозиране с Витамин D

Токсичността на витамин Д може да причини неспецифични симптоми като анорексия, загуба на тегло, сърдечни аритмии. При по-сериозни случаи концентрацията на калций в кръвта се повишава, което от своя страна да води до увреждания на сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците.

Много по-голяма е вероятността за отравяне от добавки, съдържащи витамин D, отколкото от приема му с храната.

И в потвърждение на опасността от предозиране с витамин D – има лекарство с него, което е по лекарско предписание!

Източници:

 1. Vitamin C Infusion for the Treatment of Severe 2019-nCoV Infected Pneumonia
 2. Why vitamin C won’t ‘boost’ your immune system against the coronavirus
 3. Effectiveness and safety of vitamin D in relation to bone health
 4. Vitamin D Fact Sheet for Health Professionals
 5. The 2011 report on dietary reference intakes for calcium and vitamin D from the Institute of Medicine: what clinicians need to know
Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност