fbpx

Витамини за Диабетици или такива от А до Я?

Наскоро имах много интересен разговор с един мой пациент с диабет. Той дойде при мен със следния въпрос:

Каква е разликата между витамините за Диабетици на Допелхерц и Допелхерц Витамини от А до Я?

Признавам си, не бях подготвен за такъв въпрос. Обикновено Витамини от A до Я се приемат от хора, които търсят пълен комплекс от витамини и минерали. Вариантът на немската марка Допелхерц съчетава богат състав, Депо освобождаване на съставките и умерена цена.

Формулата за диабетици на Doppelherz е комбинация от витамини и минерали в оптимални дози. Цената също е едно от предимствата на продукта.

Никога обаче не бях си поставял задачата да сравнявам състава на двата продукта.

Ако и вие страдате от диабет, то може би ви интересува кой продукт да изберете.

Микроелементи

С моя пациент погледнахме първо състава на микроелементите:

Микроелемент A-Я Диабетици
Калций 137 mg  
Магнезий 56,3 mg 200 mg
Хром 25 µg 60 µg
Желязо 2,1 mg  
Йод 100 µg  
Мед 0,9 mg  
Молибден 20 µg  
Фосфор 105 mg  
Селен 10 µg 30 µg
Цинк 5 mg 5 mg

Вижда се, че витамините за диабетици имат само 4 микроелемента, докато А-Я включват цели 10. Прави впечатление, обаче, че количествата на микроелементите във формулата за диабетици са значително по-високи. Това разбира се е обосновано, тъй като магнезият, хромът и селенът имат важна роля за хората с диабет. А по-високите дози постигат оптимални ползи при тази болест. Повече за тях може да прочетете в следната статия „6 от най-добрите витамини и минерали при диабет

Сред микроелементите във формулата А-Я има калций, желязо, фосфор и други микроелементи. Те са важни за цялостното поддържане на организма. Балансираният състав от микроелементи и умерените дози правят витамините Допелхерц А-Я идеално решение за широка гама потребители, включително и за пациенти с диабет.

Витамини

Продължихме сравнението с разглеждане на витаминния състав:

Витамини А-Я Диабетици
Витамин А 400 µg RE  
Лутеин 1500 µg  
Биотин 300 µg 150 µg
Витамин В1 3,5 mg 2 mg
Витамин В2 4,0 mg 1,6 mg
Витамин В6 5,0 mg 3 mg
Витамин В12 2,5 µg 9 µg
Витамин С 150 mg 200 mg
Витамин D 5 µg  
Витамин E 10 mg α-TE 42 mg α-TE
Фолиева киселина 400 µg 400 µg
Витамин K 20 µg  
Ниацин 18 µg NE 18 µg NE
Пантотенат 12 mg 6 mg

Вижда се, че формулата А-Я има повече витамини. Във витамините за диабетици отсъстват витамин А, лутеин и витамин К. Има и разлика в количествата на витамините от група В. Витамините за диабетици имат по-ниски дози на В2 и В6, но количеството на В12 е значително по-високо спрямо A-Z. Това прави витамините за дибетици по-удачни в предпазването на невроните от увреждащото въздействие на високите нива на кръвна захар.

реклама

От друга страна приемът на лутеин и витамин А е важен за очите, а както знаем хората с диабет имат повишен риск от развитие на ретинопатия (увреждане на ретината).

По-високите дози на витамин С и Е във формулата за диабетици засилват антиоксидантните свойства на продукта. Това има дългосрочно протективно действие.

Богатият състав във витамините от А до Я ги прави подходящи за широк кръг хора – това е универсален продукт за подкрепа на здравето и имунитета. Така нареченият „ДЕПО ефект“  представлява механизъм за постепенно освобождаване на съставките и осигурява оптималното им усвояване от организма.

Сигурно ви интересува

какво избра моя пациент?

Той реши, че 2 месеца ще взима витамините за диабетици, а след това 1 месец ще приема витамините от А до Я. По този начин ще допълни диетата си с най-необходимите витамини и минерали, без да рискува натрупване на едни и недостиг на други.

В месеците, в които ще взема витамини за диабетици, ще добави витамините на Допелхерц за очи, които ще му набавят лутеин и екстракт от боровинка за предпазване на зрението. Повече за тях може да прочетете тук.

Пълно описание на двата продукта може да прочетете тук:

За да не изпускате тази и други интересни статии може да се абонирате за нашия месечен бюлетин от линка отдолу 👇

www.bglek.com


Изготвил статията за вас:
Христо Кръстев, магистър-фармацевт

Споделете, ако ви харесва!
Така нашият труд ще бъде полезен на повече хора и това ще му придаде смисъл 🙂

Тази статия не предлага лечение, не поставя диагнози и не отменя личната консултацията с лекар или фармацевт!
Може да се консултирате с нас на e-mail [email protected] или Messenger.

В статията има продуктово позициониране.

Подобни статии

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури коректна функционалност и за да събира анонимни статистики за посещенията с цел подобряване на съдържанието. Продължавайки, вие се съгласявате с нашата Декларация за поверителност Приемам Прочети повече

Декларация за поверителност